Gadir-i Hum Bayramı

Hatay ve yöresinde yaşayan Arap kökenli alevi topluluğunun önemli gün ve bayramları arasında yer alan Ğadir Hum Bayramı, kutlanıyor.

GÜNCEL 27.08.2018 10:32:24 0
Gadir-i Hum Bayramı

İskenderun/SES

Alevi toplumu Ğadir Hum Bayramında ev işleri yapmıyor, evde yemek pişirmiyor ve birçok esnaf da işyerlerini kapatarak, çalışmama geleneğini sürdürüyor.
Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı (EHDAV), yarın Antakya´da, çarşamba günü de Arsuz´da 'Gadir-i Hum' adlı konerans düzenleyecek. EHDAV´ın yarın (28 Ağustos Salı) saat 19.30´da Antakya Kapalı Spor salonunda düzenleyeceği 'Hz. Ali-Gadir Hum Bayramı ve kardeşlik' adlı konferansa EHDAV Başkanı Ali Yeral, Irak eski Hükümet Sözcüsü Dr. Ali Al-Dabbağ, İhl-i Beyt ilahi sanatçısı Ali Kaçan, Ukrayna´nın Kiev Ehl-i Beyt Cemiyeti Başkanı Elçin Aliekberov ile Ehl-i Beyt şairi Musa Aydın katılacak.
EHDAV ve Arsuz Tirizm ve Kültür Derneği işbirliğiyle de 29 Ağustos Çaryşamba günü saat 19.30´da da Arsuz´daki lions King Otel´de 'Gadir hum' adlı konferans düzenlenecek. İstiklal Marşı ve Kuran-ı Kerimin okunacağı, duaların yapılacağı konferansta EHDAV Başkanı Ali Yeral konuşacak.

Validen kutlama mesajı
Hatay Valisi Erdal Ata da Gadir-i Hum Bayramı nedeniyle yayınladığı kutlama mesajında şu ifadelere yer verdi: “Milletler, zorluklar karşısında birlik ve beraberliğini muhafaza edebildiği sürece tarih sahnesinde var olmaya devam eder.Binlerce yıldır önemli medeniyetlerin beşiği olan Anadolu toprakları, bu yüzden hala bölgesinde huzur adası olmayı başarmaktadır. Anadolu coğrafyasının adeta özeti olan Hatay İlimiz, farklı kültürlerin, farklı inanışların bir arada huzur ve barış içerisinde yaşadığı dünyanın önemli hoşgörü merkezlerinden birisidir. Bu özelliğinin doğal sonucu olarak kentimizde yaşayan her kültür ve inançtan vatandaşımızın bayram sevinci ortak sevincimiz, tasası ortak tasamız, hüznü ortak hüznümüzdür. Hatay ilimizde mevcut hoşgörü iklimi ile ´Ben, sen yok. Biz varız´ dedirten birliğin kaynağı da bu duygu bütünlüğüdür. Her zaman olduğu gibi tüm Hataylı hemşehrilerimizin aralarındaki bu güçlü bağın yaşatılması ve daha da güçlendirilerek gelecek kuşaklara aktarılması hususunda elbirliği yapacaklarına yürekten inanıyorum. Bu düşüncelerle; Hazreti Muhammed´in Veda Haccı dönüşünde Ehl-i Beyt´inden Hazreti Ali´yi taltif ettiği gün olarak kutlanan “Gadir-i Hum Bayramı”nı yürekten tebrik ediyor, mutluluk ve huzur dolu nice bayram günleri diliyorum.´´Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir de yaptığı açıklamada Ğadir, Hum Bayramının resmi tatil ilan edilmesi talebini yineledi ve şunlara yer verdi: 'Hz. Ali ve ehlibeytten yana olmak hak ve hakikatten, barış, kardeşlikten yana olmaktır. Hak ve hakikat yolunda yürümektir. Hz. Ali ve Ehlibeytten yana olmak Ğadir–Hum´un anlamını, önemini gelecek kuşaklarında idrak etmesi için bu değerlerimizi yaşatmaktır. Ğadir Hum Bayramının önemi, anlamı ve gelecek kuşaklara aktarılması hususunda hassasiyet gösteren, emek harcayan, bugüne anlam katan bütün canlara saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Yüzyıllardır coşkuyla kutlanan Ğadir-Hum Bayramı, bugün de Ehlibeyt sevdalılarının en büyük bayramı olarak ülkemizde, Ortadoğu´da bütün dünyada kutlanmaktadır. Ğadir Hum günü cehennem ateşinin bile söndüğüne inanılan kutsal gündür. Hz. Ali´ye ve ehlibeyte sevgi ve bağlılıklarını her koşulda, yılmadan sürdüren, adalet, barış, kardeşlik ülküsünden ödün vermeden yüzyıllardır her türlü baskıya, zülme boyun eğmeyen imanlarını diri tutanların günüdür. İnsani değerleri maddi, dünyevi menfaatlerin üstünde tutan, Hz. Ali ve ehlibeytin ışığında yürüyenlerin günüdür. Ğadir-hum dündür, bugündür, yarındır. Ğadir- Hum dünden bugüne, bugünden geleceğe ışıktır. Bu ışık yolumuzu aydınlatmayı ilelebet sürdürecektir.'

Dernek ve vekil, resmi tatil olmasını istemişti
Geçtiğimiz günlerde Samandağ´da faaliyet gösteren Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği adına açıklama yapan Mevlüt Oruç, devletin bütün inançlara eşit mesafede durması gerektiğini belirterek, Arap Alevi topluluğunun önemli günlerinden Ğadir Hum Bayramının resmi bayram olması talebinin toplumun gerçek ihtiyacı olduğunu belirterek, bunun hem inanç özgürlüğü hem de ülkenin kültürel zenginliğinin gereği olduğunu ifade etmişti. Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç da ağustos ayı başlarında, 'Gadir Hum'un resli tatil ilan edilmesi amacıylma TBMM Başkanlığına anun teklifi verdi.
Hatay Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastalıkları Derneği Başkanı Burhan Kerimoğlu ise kutlama mesajında şunlara yer verdi: 'Yüce peygamberimiz Hz. Muhammed´in Veda Haccı dönüşün de Hz Ali´yi halife ilan ettiği ve İslam dininin tamamlandığı gün olarak kabul ettiği Gadir-i Hum Bayramı İslam tarihinde önemli bir olayıdır. Bu çok önemli olay, Gadir-i Hum´da yaptığı konuşmadır. Her yıl Zilhicce ayının 18. günü Gadir-i Hum Bayramı olarak kutlanır. Asırlar boyunca Mezopotamya ve Anadolu´nun çeşitli yerlerinde kutlanan Gadir-i Hum Bayramı Alevi camiasında çok önemli bir güne sahip çıkılması ve yaşatılmasının sonucudur. Alevi vatandaşlar tarafından bu bayram geleneğinin ilimizde de hiç unutulmadan ilk gün ki gibi heyecanla kutlanıp sürdürülmesi oldukça memnuniyet vericidir. Hatay coğrafyası asırlar boyu birçok farklı din, mezhep ve etnik grupların bir arada yaşadığı, sevgi ve kardeşliğin yan yana olduğu güzide illerin başında gelmektedir. Kaldı ki farklı dinlere mensup vatandaşlarımız kendi geleneklerini, göreneklerini, örflerini ilimiz genelinde huzur ve sükûn içerisinde rahatça yaşatabilmenin yanında diğer din mensubu vatandaşlarında bayram ve özel günlerine katılım sağlayarak mutluluklarına ortak olmaktadır. Daha birkaç gün önce İslam aleminin Kurban Bayramı sevincini paylaşan farklı din mensubu kardeşlerimiz bugün alevi dostlarımızın, Gadir-i Hum Bayramı sevincine ortak olmanın mutluluğunu yaşamaktadırlar, Hatay halkı iç içe yaşamanın, komşu olmanın aynı ortamı paylaşmanın, aynı havayı solumanın en güzel örneklerini bayramlarda birbirlerine daha da yaklaşarak, perçinlemekle ve dünya arenasına Hatay´daki birlik, beraberlik, dostluk, kardeşliğin, hoşgörünün adresi olarak ilimizi bir kez daha işaret etmektedir.'


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29