Gadir Hum Bayramı kutlanıyor

AKAD, depremin yarattığı yıkımdan dolayı Gadir Hum bayramında bu yıl bir etkinlik yapmama kararı aldı.

GÜNCEL 4.07.2023 15:42:00 0
Gadir Hum Bayramı kutlanıyor

Bölgemizde yaşayan Arap Aleviler, yarın en büyük dini bayram olarak kabul ettikleri Gadir Hum Bayramı’nı yarın kutlamaya hazırlanıyor.

Gadir-i Hum bayramı, ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde Hatay, Adana ve Mersin'de yaşayan Arap Aleviler tarafından her yıl Zilhicce ayının 18'inde kutlanıyor.

Hazreti Muhammed´in Veda Haccı dönüşünde ve ´Gadir Hum´ adı verilen yerde, Hazreti Ali’yi vasi tayin ettiği gün olarak kabul edilerek kutlanan bayramda, hiçbir işin yapılmaması gerektiği kabul ediliyor. Bayram nedeniyle türbeler ziyaret edilip, kurbanlar kesiliyor ve kurban eti ile buğdayla birçok evde yapılan hirisi adlı yemek pişirilip, dağıtılıyor.

Alevi Kültürünü Araştırma Derneği AKAD, depremin yarattığı yıkımdan dolayı Gadir Hum bayramında bu yıl bir etkinlik yapmama kararı aldı.

AKAD’dan yapılan duyuruda, “Ülkemizin büyük bir bölümünde yaşanan yıkıcı depremin özellikle Hatay’ımızdaki yıkım ve yaşattığı acı kayıpların etkisinde kalan hemşerilerimizin deprem endişe ve korkusu, onarılması zor bir travma nedenidir. Gerek kapalı mekan gerekse toplu olarak bir arada bulunmanın toplum psikolojisi gereği kitlede yaratacağı olumsuz etkiyi dikkate alarak her yıl geleneksel olarak kutladığımız Alevi Camiasının en önemli dini bayramı olan Gadir-i Hum Bayramı etkinliğini, AKAD olarak bu yıl yapmama kararı yönetim kurulunca alınmıştır” denildi.

Gadir-i Hum bayramını Türkiye’de ancak 2013‘ten beri kutlama imkanı bulabildikleri de ifade edilen aynı açıklamada, bayramın tüm insanlığa barış ve kardeşliğe vesile olması dileğinde bulunuldu. 


Anahtar Kelimeler: Gadir Bayramı kutlanıyor

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19