'Gazete satışları dünyada yüzde 5 arttı, Türkiye´de yüzde 20 azaldı'

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Alman Konrad Adenauer Vakfı (KAS) Türkiye Temsilciliği işbirliğiyle TGC temsilcilerine yönelik İstanbul´da düzenlenen seminerde, dünya genelinde gazete satışlarının yüzde 5 artarken, ülkemizde ise yü

TÜRKIYE 16.12.2017 09:07:18 0

 

Digital gazetecilikteki gelişmelerle ilgili bilgi veren Cumhuriyet Gazetesi yazarı Kara, “2016 yılında dünyada gazete satışları yüzde 5 oranında arttı. Son 5 yıldaki satış artışı yüzde 21. Her gün 2.7 milyar insan gazete okuyor. Dijital yayıncılık dediğimizde web sayfaları akla geliyor. Elektronik gazeteler pek akla gelmiyordu. Oysa Almanya´da günlük e-gazete satışı 1.1 milyona ulaştı. Türkiye´de ise durum daha farklı. Gazete ve dergilerin yıllık tirajı yüzde 20 azaldı. Ülkemizde 2016 yılında yayımlanan gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı 1 milyar 705 milyon 225 bin olup, bunun yüzde 94,1´ini gazeteler oluşturdu. Reklamcılar Derneği´ne göre 2017 yılının ilk 6 ayında, toplam reklam yatırımlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.88 arttı' dedi. Web tasarımın esnek tasarıma doğru evrildiğini de ifade eden Kara, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Tek bir web sayfası yapıyorsunuz. O sayfaya hangi cihazla bağlanırsanız bağlanın, sayfanın mizampajı ve fontları, bağlandığınız cihaza göre otomatik olarak değişiyor. Dünyada cep telefonu, tablet ve bilgisayarlarda toplam 2 bin ekran boyutu olduğu belirtiliyor. Türkiye´de büyük gazeteler henüz bu yeni tasarım sistemine geçmediler. Normal bilgisayarlar ve cep telefonları için olmak üzere iki tasarım yapılıyor. Peki tabletler ne olacak? Büyük cep telefonları ne olacak? Küçük gazetelerden bu tekniği uygulayanlar var. Çünkü Wordpress bu konuda hazır şablonlar sunuyor. Dünyadaki başarılı örneklerin başında Bostonglobe ve Guardian geliyor. Chatbot, yani “Sohbet robotları” şirketler tarafından giderek daha yoğun kullanılmaya başlandı. Sadece Facebook bünyesinde binlerce chatbot olduğu söyleniyor. Chatbot´lar bir günde iki milyon mesaj yazıyorlar.'
TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten´in moderatörlüğünü yaptığı oturumda konuşan Dünya Spor Yazarları Birliği (AIPS) 1. Başkan Yardımcısı Yılmaer ise, sporun dünyanın en önemli ekonomilerinden biri haline geldiğini, 90 dakikalık bir maçın etrafında dönen paranın 12 milyon lirayı bulduğuna dikkat çekti. Yılmaer, “Bu nedenle spor habercilerinin sporu, ekonomiyi, hukuku, sağlık konuları da iyi bilmesi lazım. Bu ülkede siyasetten sonra herkesin uzman olduğunu zannettiği bir dal spor haberciliği. Milyonlar izliyor. Sporda menajerler gazetecileri kullanabilir. Yanlış haberlere sürüklemek isteyebilir. Gazetecilerin bu nedenle çok dikkatli olmaları gerekiyor' dedi.

´Muhabir, etik kurallara uymalı´
Habertürk TV Haber Müdürü Yılmaz de, yerel medyada görev yapan muhabirlerin dikkat etmesi gereken noktaları anlattı ve şönerileri arasında şunları sıraladı: “Muhabir haber yaparken etik kurallara uymalı ve kurgu haberden uzak durmalı. Görünümüne özen göstermeli. Televizyon haberinde görüntü en az haberin kendisi kadar önemlidir. TV muhabiri dış tepkilere karşı hazırlıklı olmalı ve olasılıkları önceden hesaplamalı. Canlı yayına iyi hazırlanmalı, ezber yerine belli hatırlatıcı kelimeleri not alarak, yayınını sakin anlaşılır bir dille yapmalı. Dikkat çekici hareket ve mimiklerden kaçınmalı. TV haberciliğinde hız önemlidir. Haber ve görüntü en kısa sürede merkeze ulaştırılmalı. Muhabir özellikle toplumsal olaylarda baskı altında sakin kalabilmeyi başarmalı. keskin yargı ifadelerine yer vermemeli ve o yönde soru sormamalı. kurgu haber yapmamalı.”
Seminerde TGC Temsilcileri de yerel medya ve sorunlarını görüştü. TGC Başkanı Olcayto ve TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük´ün yaptığı oturumda, TGC temsilcileri yerel medyanın güncel sorunları konusunda değerlendirmede bulundu. Küçük de, hukuksal sorunlarla ilgili olarak bilgi verdi. Küçük, bir haberin hukuka uygunluk kriterinde ´güncel, gençek, kamu yarar ile öz ve biçim arasanda denge´nin önemli olduğunu anımsattı. Gazetecilerin son dönemde temel hak ve özgürlükler açısından sıkıntı yaşadığını, OHAL kararnameleriyle czalar verilidğini anlatan ve gazetecilerin hukuku takip etmesini, haklarını kullanması için bilmesini isteyen ve gazetecinin hukukun verdiği yetkiyi haber olarak kullandığını anlatan Küçük, bu dönemde hukukun güvenilirliği ve belirginliğinin de olmadığını ifade etti.
Seminere katılan TGC Temsilcileri şöyle: Akın Bodur İskenderun Temsilcisi, Ali Kenan Sertalp Bursa Temsilcisi, Atilla Öksüz Zonguldak Temsilcisi, Cemil Ciğerim Samsun Temsilcisi, Cumhur Kılıççıoğlu Siirt Temsilcisi, Emrullah Özbey Muş Temsilcisi, Faik Bakoğlu Rize Temsilcisi, Faruk Balıkçı Diyarbakır Temsilcisi, H. Hüseyin Aykan Bolu Temsilcisi, Hikmet Aksoy Trabzon Temsilcisi, Mithat Kalaycıoğlu Hatay Temsilcisi, Mustafa Kemal Bektaş Ereğli Temsilcisi, Muzaffer Yüksel Kaya Osmaniye Temsilcisi, Nadir Güzbey Afyon Temsilcisi, Önder Balıkçı Balıkesir Temsilcisi, Salih Suat Deniz Aydın Temsilcisi, Süheyla Gözdereliler Yalova Temsilcisi, Taylan Erten Ankara Temsilcisi ve Zeki Özel Ordu Temsilcisi.


TİP, Hatay adayı Gökhan Zan'ı geri çektiğini duyurdu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İskenderun Temsilcisi Nacar: Halk giderek yoksullaşıyor

Bir günde 1.315 kişiye sorgulama

Öntürk: Projelerin çoğu doğrudan kadınlara değer katacak

Duduoğlu'ndan filtre sektörüne destek sözü

Gül, kahvaltıda ağırlandı

İYİ Parti adayları İskenderun'da esnafla buluştu: Elbiseyi beraber tasarlayacağız

SP Milletvekili ve HBB Başkan adayı Çalışkan: Sorunları biliyoruz, çözüme yakınız

SHD'den deprem sonrası Hatay konut raporu

Cumhur İttifakı HBB adayı Öntürk: Hatay, 10 yılda 50 yıl geriye gitti

Kiracılar da beyan yapabilecek

HBB Başkanı ve CHP adayı Savaş: Hatay’ın bütün projelerini bitirdik

Arsuz’a 9, Belen'e 12 aday

ATSİAD Arsuz'a OSB istedi

İskenderun'a kadın adayı Deva Partisi'nden

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00