Gaziler Günü

19 Eylül Gaziler Günü kutlandı. 19 Eylül Gaziler Günü, TBMM tarafından Mustafa Kemal Atatürk'e "Mareşal rütbesi ve gazilik"unvanının verildiği gün olup "Gaziler Günü" olarak kabul edildi.

GÜNCEL 20.09.2022 15:17:00 0
Gaziler Günü

İskenderun/SES
İskenderun'da Gaziler Günü kapsamında düzenlenen anma etkinliğinde, Atatürk Anıtı Alanına kaymakamlık, garnizon komutanlığı, belediye başkanlığı ve Muharip Gaziler Derneği Temsilciliği ile Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Atatürk'ün manevi huzuruna çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunduğu etkinlikte konuşan Muharip Gaziler Derneği İskenderun Temsilcisi Neşet Turhan, milli mücadele ve gazilerin tarihimizdeki önemine ilişkin değerlendirmede bulundu. Törene İskenderun Kaymakamımız Murat Sefa  Demiryürek, Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İskenderun 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Tutucu, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Murat  Fırat, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Sahil Güvenlik Doğu Akdeniz Grup Komutanı Binbaşı Onur Emir, İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Yusuf Yıldırım, Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma  ve  Dayanışma Derneği Başkanı Fevzi Mercanoğlu, Amanoslar Şehit, Gazi ve Güvenlik Korucuları Federasyonu Genel Başkanı Musa Salık da katıldı. Etkinliğe katılanlar, Gaziler Günü kapsamında İskenderun Belediyesi tarafından Millet Parkı'nda düzenlenen kahvaltıya katıldı. 
Gaziler Günü kapsamında Arsuz'da da etkinlik düzenlendi. Kent Meydanında  Atatürk Anıtına çelenklerin sunulduğu törene Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, Arsuz Garnizon Komutanı Albay Onur Cevdet Tarakçı, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven de katıldı. Törende konuşan kaymakam Gökpınar, “Devletlerin ve milletlerin değişik öncelikleri var. Mücadeleleri var. Bizim de esas mücadelemiz, devletimizin, milletimizin ve bayrağımızın varlığı üzerine kuruludur" değerlendirmesini yaptı. Arsuz Belediye Başkanı Güven, “Gazilik hem dinen hem de milletçe maddi ve manevi olarak herkesin erişemeyeceği bir mertebe. Büyük komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve sizler gibi binlerce gazimiz sayesinde bugün buralardayız" dedi. 
Antakya'dü düzenlenen törene Hatay Valisi Rahmi Doğan, Antakya Garnizon Komutanı Albay Tarık Çetin, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fedai Yücedal, Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Antakya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Defne Kaymakamı Kadir Okatan, şehit ve gazi dernekleri temsilcileri katıldı. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Hatay Şubesi Başkanı Mehmet Ramiz Bakır'ın günün anlamına ilişkin yaptığı konuşmanın ardından vali Doğan, şunları söyledi: "1921 yılında Sakarya Meydan Muharebesi gibi tarihte çok büyük meydan muharebeleri yaptık. Bunların birçoğu zaferle sonuçlanan muharebelerdir. Sakarya Meydan Muharebesi22 gün, 22 gece sürmüş. 100 kilometre uzunluğunda bir cephe hattı var. Atatürk’ün orada, kırılma yaşanan hatlar moral bozukluğuna sebebiyet vermesin diye ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh ki bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz’ demiştir. Bu sözden sonra Türk ordusu hattı savunduğu gibi Sakarya Nehrinin doğusundan da taarruza başlıyor. Zaferle sonuçlanan muharebenin sonucunda da Mustafa Kemal’e ‘gazilik’ ve ‘mareşallik’ unvanı veriliyor. Eğer bugün semalarımızda bayrağımız hür ve özgür bir şekilde dalgalanıyorsa bunu şehitlere, gazilere borçluyuz. Bugünü heyecanla kutluyoruz. Emin olun ki arkamızda duran gençlikte sizlerin göstermiş olduğu bu feraseti, cesareti, yiğitliği gösterecektir. Ecdat nasıl ki bize bu vatanı emanet ettiyse gelecek nesillere de bu vatanı daha müreffeh bir ülke olarak ondan sonraki nesillere teslim edeceğiz."
Defne Jandarma Komutanlığı görevlilerinin de kentte oturan Kıbrıs ve Kore Gazilerini ziyaret edip, istek ve sorunları dinlendiği belirtildi.
Hatay Valisi Rahmi Doğan, "Türk milleti; şehitlerini, gazilerini ve onların ailelerini hiçbir zaman unutmamış ve gönlünde daima özel bir yere koymuştur. Vatanseverlikleriyle övündüğümüz, unutulmaz hizmetleriyle örnek aldığımız gazilerimiz ve şehitlik mertebesine ulaşmış tüm vatan evlatlarına karşı yapılacak en anlamlı teşekkür, onların bizlere emaneti olan bu cennet vatanı korumak, şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış bu topraklara milli birlik ve beraberliğimizden taviz vermeden sahip çıkmak ve güçlü Türkiye yolunda emin adımlarla ilerlemektir" görüşünü kaydetti. İskenderun Belediye Başkanı Tosyalı da güne ilişkin yayımladığı mesajında, "Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın milletimiz için bir vatan haline dönüşmesi, şehit ve gazilerimizin canları pahasına verdikleri ulvi mücadele ile gerçekleşmiştir. Vatanın bölünmez bütünlüğü, halkın huzuru, güvenliği ve esenliği için büyük bir onurla görev yaparak gazilik mertebesine ulaşan kahramanlar gurur kaynağımızdır" diye konuştu. 


Anahtar Kelimeler: Gaziler

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19