“Geleneksel yöntemle yapılan sabunları tercih ediyorum”

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nazan Savaş, koronavirüs salgını ile mücadelede çocuklara el yıkama alışkanlığının eğlenceli bir yöntemle kazandırılabileceğini belirtti, halk

GÜNCEL 24.03.2020 11:01:13 0
“Geleneksel yöntemle yapılan sabunları tercih ediyorum”

İskenderun/SES

Kişisel temizlikte sabunun tüm el dezenfektanlarından daha etkili olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nazan Savaş, “Ben halk sağlığı uzmanı olarak geleneksel yöntemlerle yapılan sabunlarımızı tercih ediyorum. En az 20 saniye sabunla yıkamamız gerekiyor” dedi. Temizlik alışkanlığının çocuklara kazandırılmasında bunun doğru anlatılmasının önemine de işaret eden Prof. Savaş, çocuklara el yıkama alışkanlığını öğretilmesinin tek başına yeterli olamayabileceğini, şöyle aktardı: “Virüsün yapısında RNA vardır protein ve yağ molekülleri vardır ve bunlar aralarında birbirlerine kimyasal bağlarla bağlanmıştır. Ama bu bağlar zayıf bağlardır. Sabun, bu bağları çözer dolayısıyla virüsün yaşamasını olanaksız hale getirir. Bu mekanizmayı oyunlaştırarak, kitaplaştırarak anlatmak gerekir. Sabun tüm el dezenfektanlarından daha etkilidir. Ben halk sağlığı uzmanı olarak geleneksel yöntemlerle yapılan sabunlarımızı tercih ediyorum. En az 20 saniye sabunla yıkamamız gerekiyor.”

Çocuklara el yıkama alışkanlığını öğretilmesinin tek başına yeterli olamayabileceğini ifade eden Nazan Savaş, “Çocuklar el yıkamama alışkanlığını kazanıyorlar. Ancak bazı okul tuvaletlerinde sabun yok. Alışkanlık kazandırılsa bile bu el yıkama davranışını gerçekleştirecek imkanların sağlanması gerekiyor. Bu noktada kamu kurumlarının da kendilerine düşen sorumlulukları var. Ben Halk Sağlığı uzmanıyım. Halk sağlığının temel kurallarından birisi de sağlık eğitimidir. Kitap okuyarak öykü okuyarak sağlık eğitiminin bir boyutunu gerçekleştirebiliriz. Böylelikle aile içi iletişimimizi arttırmış oluruz. Bunu bir fırsat bilerek ben bir gün önce çok kısa bir öykü okudum. Bu öyküyü de sosyal medya hesaplarımdan paylaştım. Ve bütün ailelere çocuklarına bu öyküyü dinletmesini ve bununla birlikte ailelerin de çocuklarına bu tarz öyküler okumasını tavsiye ettim” şeklinde konuştu.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,03
  • EURO

    34,65% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2406,12% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,00