Girit Türkmenleri festivalde buluştu

Girit´ten Türkiye´ye göç eden ve ´Girit Türkmenleri´” olarak bilinen Türkmenler, Türkiye genelinde örgütlenme, kültürler ve gelenekleri, geçmişini öğrenmeye, yaşatmaya çalışıyorlar.

26.09.2017 10:38:07 0
Girit Türkmenleri festivalde buluştu

. Girit´ten Erzin´in Turunçlu mahallesine göç edenler, ikinci kez festival düzenledi. Festivale Hatay, Adana, Mersin ve İzmir´den gelen Giritli Türkmenler ve Giritlilerin Derneği yöneticileri de katıldı. Türküleri, el emeğiyle ürettikleri, kilim, halı ve eserlerin sergilendiği festivalde, bölgesel sanatçılar türkü söyledi, katılanlar da halay çekti; Çocukları için oyun tezgahları ve tiyatro gösterimi yapıldı. Hatay Büyükşehir Belediyesinin sponsorluğu ile yapılan festivalde katılanlara yemek verildi. Ayrıca Girit yemekleri gelenlere tanıtıldı. Feztivalde ürünlerin beğeniye sunulduğu sergi, Erzin Belediye başkanı Kasım Şimşek, Giritli Türkmenler Derneği Federasyonu Başkanı Yunus Çengel, Giritli Türkmenler Turunçlu Derneği Başkanı Yılmaz Çetin tarafından açıldı. 

Erzin Kaymakamı Ahmet Demirci´nin de katıldığı festivalde konuşan Giritli Türkmenler Dernekleri Federasyonu Başkanı Çengel, kayıp olmakta olan bir kültürü yaşatmak için mücadele verdiklerini ifade etti. Çengel, “Türkiye çok zengin bir ülke. Kültürel anlamda çok zengin bir ülke. Zenginliklerden birisi ile Girit kültürüdür. Bu kültürlerden birini kayıp edersek, Türkiye zenginliklerinden birisini kaybedecektir. Bunun mücadelesini veriyoruz ve daha güçlü vermek için dernekleri, federasyonunu kurduk. Bu kültürü yaşatmak için yavaş, yavaş neler yapılması gerektiğini planlıyor ve düşünüyoruz' dedi. Giritli Türkmenler Berneği Başkanı Çetin de, amaçlarının bölgedeki Giritli topluluğu bir araya getirmek olduğunu anlattığı konuşmasında, şunları söyledi: “Amacımız çok açık; Giritlileri bir araya getirmek. Çünkü, Giritliler Türklerin ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye Cumhuriyetinin, Atatürk devrimlerinin, inanılmaz bir savunucusu bir topluluktur. Giritlilerin bir araya gelmesinden Türk milleti kazanır. Çünkü Giritliler Türk milletinin yapı taşıdır. Ana koludur.'
Festivale kmatılanlar Girit müziği eşliğinde eğlendi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22