'Göç dalgasının sorumluluğu bize ait değil'

Sınır bölgesinde eşi Hamdiye Soylu ve beraberlerindeki heyetle birlikte incelemelerde bulunmak üzere Hatay´a geldi.

SİYASET 11.09.2018 11:41:39 0

Antakya/SES

Yayladağı´nda Türkmenlerin kaldığı geçici barınma merkezinde değerlendirmede bulunan İçişleri Bakanı Soylu, 'Dünya tarihinin en acımasız ve sosyolojik açıdan da en önemli göç olaylarından birisiyle karşı karşıyayız. Bu millet büyük bir tarihi başarının altına imza atmıştır. Bugünde aynı olay İdlip ve çevresinde gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Bizim derdimiz insaniliktir ve bundan da vazgeçmeyeceğiz. Burada o bölgede yapılan saldırılar sonucunda başlayacak bir göç dalgasının da sorumluluğu bize ait değildir. Gerekli tedbirlerimizi alıyoruz. İnanıyoruz ki artık Dünyayı da Türkiye´yi de oradaki insanları da zora sokan bu davranış tarzından vazgeçilmelidir' dedi.
Önceki gün havayolu ile Antakya´ya gelen bakan Soylu, Hatay Havaalanında Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Milletvekilleri Abdülkadir Özel, Hacı Bayram Türkoğlu, Hüseyin Şanverdi, Hüseyin Yayman, Sabahat Özgürsoy, Hatay Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, İl Jandarma Komutanı Albay Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, belediye başkanları ve AKPi yöneticileri tarafından karşıladı. Soylu´ya Hatay ziyaretinde İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve İstanbul Milletvekili Alev Dedegil de eşlik etti. Kampta, Yayladağı Kaymakamı Ömer Faruk Yüce´den çalışmalar hakkında brifing alan Soylu, beraberindekilerle birlikte Yayladağı´nda bulunan ve Türkmenlerin kaldığı Geçici Barınma Merkezine gidip, değerlendirme toplantısı yaptı.

Soylu: Türkiye´de 3 milyon 550 bin Suriyeli yaşıyor
İçişleri Bakanı Soylu´nun başkanlık yaptığı toplantıya Bakan Yardımcısı Çataklı, Göç İdaresi Genel Müdürü Ayaz, İstanbul Milletvekili Dedegil, Hatay Milletvekilleri Özel, Şanverdi, Yayman, Türkoğlu, Çelik, Vali Yardımcıları Mahmut Hersanlıoğlu ve Nursal Çakıroğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Ertekin, İl Emniyet Müdürü Karabörk, AFAD Hatay İl Müdürü Ömer Akbaş, Göç İdaresi Hatay İl Müdürü Mustafa Cengiz Bilen de katıldı. Toplantı sonrasında değerlendirme yapan Soylu “Yayladağı kampımızdayız. Suriye´de kendi yerlerinden, yurtlarından edilen, sınırın hem sıfır noktasında hem de 25 km´lik hatların içinde olan bizim Bayırbucak Türkmenleri olarak isimlendirdiğimiz ve esas itibari ile asırlardır aynı tarihi aynı medeniyeti birlikte paylaştığımız ve bugünde bütün dünyaya aslında bu paylaştıklarımızı haykırdığımız bir noktadayız. Kampta 4 bin 500 Bayırbucak Türkmen´i aileleri ile birlikte yaklaşık 7 yıldır kalıyor' dedi. Bakan Soylu, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Şu rakamı vermek isterim. 255.300 Suriyeli kardeşimiz son iki yılda evlerine geri döndü. Demek ki orada huzur sağlanırsa insanlar evlerine geri dönecekler. Bunun 160.000´i Fırat Kalkanı Harekatı sayesinde devletimizin oluşturduğu güvenli bölgeye geri döndü. 60.000´i geçen 2017 yılında Ramazan ve Kurban Bayramlarında geri döndü. 53.000 kişi ise bu sene Ramazan ve Kurban Bayramında gönüllü geri dönüş ile ülkelerine döndü ve orada kaldılar. Elbette ki Türkiye´de bugün 3 milyon 550 bin Suriyeli kardeşimiz yaşamakta. Bunun 185.000´i kamplarda. Bütün dünyanın da hayranlıkla takip ettiği gayet insani koşullarda yaşıyorlar. 2015 yılında batı sınırlarımızdan Yunanistan´a kaçan göçmen sayısı ortalama günde 6.800 kişiydi, bugün ise 79 kişi civarında. Aslen dünyaya ait görevlerimizi de, komşularımıza ait görevlerimizi de ve aynı milletten olan insanlarımıza karşı görevlerimizi de aynı ölçüde yerine getiriyoruz.'

'Dünya tarihinin en acımasız göç olayıyla karşı karşıyayız'
İçişleri Bakanı Soylu, Hatay Valiliğinden yapılan açıklamaya göre değerlendirmesine şöyle devam etti: 'Şunun altını çizerek söyleyebilirim dünya tarihinin en acımasız ve sosyolojik açıdan da en önemli göç olaylarından birisiyle karşı karşıyayız. Bu millet büyük bir tarihi başarının altına imza atmıştır. Bugünde aynı olay İdlip ve çevresinde gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Cumhurbaşkanımız, devletimiz bu konudaki tavrını hem toplantılarda hem dünyaya seslenmelerinde, hem de değerlendirmelerinde açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bizim derdimiz insaniliktir ve bundan da vazgeçmeyeceğiz. Burada o bölgede yapılan saldırılar sonucunda başlayacak bir göç dalgasının da sorumluluğu bize ait değildir. Gerekli tedbirlerimizi alıyoruz. İnanıyoruz ki artık Dünyayı da Türkiye´yi de oradaki insanları da zora sokan bu davranış tarzından vazgeçilmelidir. Burada güç sadece silah ve parayla sağlanabilecek bir hadise değildir. Gücü mazlumlara da milletlere de veren Allah´tır. Biz buna inanıyoruz. Onun için sabırla insani olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Okulundan, sağlığına kadar işinden, barınmasına kadar çok başarılı bir göç yönetimi kurduk. Bunu da devam ettiriyoruz ama bunu istismar etmek isteyenler oldu. Biz kurtuluş mücadelesinde, istiklal harbinde bize hangi milletlerin kollarındaki bilezikleri satarak yardım gönderdiklerini biliyoruz. Geçmişimizi unutmadık, yardım edenleri unutmayız. Biz soylu ve asil bir milletiz.”

Soylu: İşin tiyatrosundalar, bunu herkes biliyor
Bütün uluslararası toplantılarda büyük ülkelerin temsilcilerinin Suriye meselesi konuşulduğu zaman başlarının öne eğik olduğunu ifade eden Soylu, 'İşin tiyatrosundalar. Bunu herkes biliyor. Avrupa, neredeyse bizdekinin beşte biri kadar tüm Avrupa topraklarına yayılmış olan Suriyeli göçmenler konusunda aldıkları tavırlar ortadadır. Bizim sadece kendi sınırlarımızda değil, sınır ötesinde de ortaya koyduğumuz irade ortadadır. Bu süreç elbette arzu ettiğimiz ölçüde neticelenecektir. Orada huzur ortamı olduğu andan itibaren nasıl Fırat Kalkanı bölgesinde geri dönüş söz konusu olmuşsa, aynı şekilde oradaki her huzura kavuşturulan bölgelere geri dönüş olacaktır' diye konuştu.
Soylu ve beraberindekiler Yayladağındaki kampta kalan Türkmen ailelerini evlerinde ziyaret edip, sohbet etti; kamptaki kütüphaneyi de gezerek buradaki çocuklara çeşitli hediyeler verdi. Bakan Soylu, değerlendirme toplantısı ve inceleme sonrası Hatay´dan ayrıldı.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29