Göçmen kuşlar doğaya bırakıldı

Tedavileri Mustafa Kemal Üniversitesi'nde tamamlandı

8.10.2022 10:34:00 0
Göçmen kuşlar doğaya bırakıldı

İskenderun/SES
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavileri tamamlanan 9 Leylek, 2 Pelikan ve 1 Kerkenez, Belen Geçidi Tabiat Parkında doğal yaşama bırakıldı. Kuşları ortamlarına bırakma etkinliği, MKÜ Veteriner Fakültesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Hatay Şube Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirildi. 

Hatay, Avrupa ve Balkanlar üzerinden süzülerek göç eden kuşların Türkiye'deki geçişin ana rotasını oluşturuyor. 
MKÜ Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, geçen yıl tedavi ve rehabilite edilen çoğunluğu yabani kuşlar ve memeli türlerinden toplam 351 yaban hayvanından 154’ünü doğal yaşam ortamlarında tekrar bıraktıklarını söyledi. 

Prof. Dr. Altuğ, tedavisi yapılan yabani kuşlardaki yaralanma ve ölümlerin çoğunlukla kaçak avcılıktan, su kuşları ve göçmen kuşlarda ise göç yorgunluğundan kaynaklandığını belirtti. Bu yıl Kartal, Şahin, Baykuş, ishak kuşu, Doğan Kerkenez, Atmaca, Çaylak, Delice, Çoban aldatan gibi 94 yırtıcı kuş; Leylek, Pelikan, Yaban Ördeği, Balaban, Balıkçıl, Martı türünden 64 su kuşu; Çoban aldatan, ağaç kakan, ibibik gibi diğer türlerden de 9 kuşun; Tilki, Çakal  gibi 7 yırtıcı memeli; Ceylan, Karaca, Yaban Tavşan türünden 9 memeli ve tosbağa ve semender gibi sürüngenler olmak üzere toplam 185 yaban hayvanından yeni bırakılan 12'si ile birlikte toplam 70’inin yeniden doğal ortamına kazandırıldığını anlattı.

MKÜ'den yapılan açıklamaya göre, Altuğ, 9 yabani hayvanın hayvanat bahçesine gönderildiğini, 12 yaban hayvanın ise tedavisi ve rehabilitasyonu devam ettiğini kaydetti. Etkinliğe, DKMP Hatay Şubesi veterineri İsmail Eminoğlu, MKÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri Dr. Mustafa Cellat, Dr. Ziya Yurtal, Dr. İbrahim Alakuş, DKMP Hatay Şube Müdürlüğü çalışanları, MKÜ Veteriner Fakültesi öğrencileri ve MKÜ Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi çalışanları katıldı.


Anahtar Kelimeler: Göçmen kuşlar doğaya bırakıldı

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62