Göçmenlerin yüzde 60´ı okul çağında

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “21. yüzyılda göç ve eğitim” temalı VIII. Uluslararası TURKCESS Eğitim ve Sosyal Bilimler Kongresi yapıldı.

GÜNCEL 27.07.2022 17:24:17 0
Göçmenlerin yüzde 60´ı okul çağında

Antakya/SES

 Kongreye, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, yurt içi ve yurt dışından gelen konuklar katıldı. MKÜ Atatürk Kongre Merkezi´ndeki kongre MKÜ Antakya Devlet Konservatuarının müzik dinletisi ile başladı.

'Problemlerin bilimsel zeminde çözülmesi lazım'
Kongrenin açılışında konuşan TURKCESS Kongre Başkanı Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz, “Dünyada göç olgusu farklı dönemlerde gündeme gelmiş ve günümüzde ülkeler, dünyada yaşanan gelişmeler sonucu göç ve göçmen sorunu ile karşı karşıya kalmıştır. Göçün siyasal ve ekonomik nedenleri ile birlikte eğitim boyutu üzerinde de durulması gerekmektedir. Öğretmenler de sınıflarında Türk öğrencilere ve göçmen öğrencilere aynı müfredat ile eğitim ve öğretim yapan stratejik kişiler haline gelmiştir. Göçmen nüfusunun yüzde 60´ının okul çağında olması, hem okulların hem sınıfların ve öğretmenlerin önemini arttırmıştır' dedi. Hatay´ın Suriye´de yaşanan savaş ortamından en çok etkilenen şehirlerden biri olduğunu söyleyen MKÜ Rektörü Hasan Kaya ise, “Suriye savaşı sonrası yaklaşık 4 milyon insanın Türkiye´ye gelmesi önemli bir problem yaşatmıştır. Bundan en çok etkilenen illerden biri de Hatay´dır. Resmi kayıtlara göre yaklaşık 450 bin üzerinde Suriyeli vatandaş Hatay´da ikamet etmektir. Bu göç ile beraber ülkemizde olduğu gibi Hatay´da da problemler yaşatmıştır. Eğitim başlığı, bunlardan en önemli problemlerden biri. Hatay´da yaklaşık 60-70 bin kadar eğitim gören Suriyeli vatandaş var. Bazı bölgelerde Suriyeli öğrenciler daha fazla. Bu problemlerin bilimsel bir zeminde de çözülmesi lazım. Üniversiteler de bilimsel zemin açısından en önemli yerlerdir” diye konuştu. Azerbaycan Milletvekili Milli Meclis Kültür Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ganire Paşayeva ise, “Hataylılar, göçmenlerin en zor günlerinde onlara kapıları açtı. İnsanlar 12 yıl ekmeğini, evini bölüştü. Bu konuda Türkiye´nin yaptığını yapan başka ülke yok. Umarım bir an önce Suriye sorunu çözümlenir. İnşallah bu konuda Türkiye´nin çalışmalarına diğer devletler de destek olur” değerlendirmesini yaptı. Paşayeva, Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş´a Azerbaycan´a özgü çeşitli hediye verdi.

'Dünya gittikçe artan sorunla karşı karşıya'
HBB Başkanı Lütfü Savaş da şöyle konuştu: “Bu sorun sadece Türkiye´nin, bölgenin veya Hatay´ın sorunu değil. Tüm dünya gittikçe artan ve artması muhtemel olan sorunla karşı karşıya. Bu konunun tek başına siyasetle çözülemediği akademisyenlere ihtiyaç duyuyoruz.

Göçten insanlar, ülkeyi yönetenler, bölgedeki belediye başkanları ve aileler etkileniyor. 12 yıldır bu bizim kaderimiz oldu. Bu sorunu nasıl milli bir mesele haline getirir ve akademisyen arkadaşlarımız ile bilim ışığıyla nasıl çözeriz diye buradayız. Suriye ile geçmişte yüzyıllarca kardeşçe yaşadık. Aynı devletin milletiydik ve Hataylılar olarak hepimizin akrabalık ilişkileri var. Karşılıklı olarak birbirimizden etkileniyoruz. Suriye sorunundan sonra ihracatımız da oldukça kötü duruma geldi. Göç, bugünün ve bundan sonraki yılların en önemli olaylarından bir tanesi. Ülke olarak buna hazır olmamız gerekiyor. Yakın, orta ve uzun vadeli planlar yapmamız lazım.'
VIII. Uluslararası TURKCESS Eğitim ve Sosyal Bilimler Kongresi için Hatay´da bulunan Azerbaycan Milletvekili Milli Meclis Kültür Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Paşayeva, Moldova Milletvekili İrina Constantinova ve YTÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Mehmet Engin Deniz, beraberlerindeki heyet ile birlikte Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş´ı makamında da ziyaret etti. Türk dünyasının birlik içerisinde olmasının önemli olduğunu belirten Savaş, bu birliğin güçlendirilmesinin temellerinin nasıl atıldığını anlattı. Heyet, çekimleri Hatay´da yapılan olan Azerbaycan´da yayınlanan 'Operasyon savaş şehri 'yarışmasının platosunu gezdi, Azerbaycanlı yarışmacılara başarı diledi. Medeniyetler Korosu da şarkılarını EXPO amfi tiyatroda seslendirdi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23