Gövce: Hatay Büyükşehir Belediyesi de depremzede

Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Özer Gövce, 6 Şubat Depremi’nin ardından gerçekleştirdikleri çalışmaları paylaştı.

HATAY 28.09.2023 14:07:00 0
Gövce: Hatay Büyükşehir Belediyesi de depremzede

Depremin ilk anlarından itibaren Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak sahada olduklarını söyleyen Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Özer Gövce, Hatay Büyükşehir belediyesinin hem bina ve ekipmanları hem personeliyle depremden büyük zarar görmesine karşın ilk saniyeden itibaren itfaiye ana binasını karargah durumuna getirdiklerini söyledi.

6 Şubattan bugüne Daire Başkanlığı olarak yürüttükleri çalışmalarla ilgili yazılı bilgilendirme yapan Gövce, deprem öncesi 7.2 şiddetinde bir deprem senaryosuyla tatbikat yaptıklarını hatırlattı, depremde ana binanın yıkılmasına rağmen arama kurtarma faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürmeye başladıklarını kaydetti. Gövce, “13 bin 670 bina ilk etapta yıkıldı. Depremin yıkım etkisi oldukça fazla olduğundan tüm dünyadaki arama kurtarma ekiplerini buraya çeksek bile müdahale netice vermezdi” dedi.

“AİLESİNİ GÜVENE ALAN PERSONELİMİZ SAHAYA GERİ DÖNDÜ”

Gövce şunları ifade etti: 
“Depremin hemen ardından birçok personelimiz ailesini güvenli bir yere bıraktıktan sonra karargâha geldi. İlk etapta 18 kişi toplayabildik. 25 arkadaşımız da enkaz altındaydı. Herkes deprem anında ailesini düşünmek zorundaydı. Ben de o şekilde davrandım ve herkes gibi sahaya döndüm.

“İLK ÜÇ GÜN YALNIZDIK”  

İlk üç gün yalnızdık. Daha sonra dördüncü günde İzmir, Zonguldak, Yalova ve Eskişehir’den destek olmaya geldiler. Onları koordine etmemiz gerekiyordu. Arkadaşlarımız da bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Çok güzel sistemler kurarak enkaz altında olan vatandaşlarımızı kurtarmak adına veya arama kurtarma çalışmalarında hangi ilimiz müsaitse onlara yönlendirdik.

“TEK SORUMLU OLARAK HBB’NİN GÖRÜLMEMESİ GEREKİYOR”

Hatay Büyükşehir Belediyesi de bir depremzede. Tek sorumlu olarak HBB’nin görülmemesi gerekiyor. Biz defin işleri ve yangın çalışma grubu olarak çözüm ortağıyız. Şehrimiz, Ulusal Afet Müdahale Planlamada 4.seviye ilan edildiğinden dolayı ulusal ve illerden destekler verilmesi lazım.

İyi bir afet yönetimi ile sonuç alınabilmesi için herkesin görev ve sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor. Yereldeki bütün çalışma grupları şuanda sayın valimizin başkanlığında ve koordinesinde çalışmalar yürütüyor. Bizim de kendi çalışmalarımız var. Bütüncül bir şekilde afet bilimi ile hep beraber hareket etmeli ve sorunların nasıl çözülmesi gerektiğini işlememiz lazım.

“SORUNLARI ÇÖZEBİLMEK İÇİN ORTAK AKIL İLE BİR ARAYA GELMEMİZ LAZIM”

Günümüzde barınma halen çok ciddi bir sorun. İnsanlarımızı psikolojik olarak ayakta tutmamız lazım. Sıkıntılarımız devam ediyor ve insanlarımız halen çok umutsuz, çaresiz durumda. Hataylı hemşehrilerimizin burada kalmalarını ve esnafımızın da desteklenmesini istiyoruz. Halkımıza gereken destekler de verilirse Hataylılar şehirlerini terk etmez ve daha kolay ayağa kalkar. Bu sorunları çözebilmek için ortak akıl ile bir araya gelmemiz lazım.

“SORUNLAR BİRKAÇ KURUMUN ÜZERİNE ATILARAK ÇÖZÜLMEK İSTENİRSE SIKINTI YAŞAYABİLİRİZ”

Uygulanabilirlik ve beraber hareket edilirse kısa vadede şehrimiz yeniden ayağa kalkabilir. Çok önemli sonuçlar da alabiliriz. Ama birkaç kurumun üzerine atılarak bazı şeyler çözülmek istenirse sıkıntı yaşayabiliriz. Bizler siyasi değiliz, bizlere verilen işleri en güzel şekilde yapmak için buradayız.

“BÖYLE BÜYÜK AFETLERDE AFAD İLE SINIRLI KALMAMAK LAZIM”

Destek istenilen iller de afet yaşayabilir. O zaman o illerin de ne yapacağına dair bir mevzuat yok. Bu tarz durumların düşünülerek geliştirilmesi lazım. Bu durumların sadece AFAD ile sınırlandırılmaması lazım. Gelişmiş ülkelerde halkın içerisinden seçilenler var ve müdahale için eğitimler, araç ve ekipmanlar oluyor, bu şekilde de birçok insanın hayatına dokunulmuş olabiliyor.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19