Griple mücadelede beslenme önemli

İskenderunlu diyetisyen Çağla Yücel, koronvirüs salgınının arttığı ve kış mevsiminin başlaması ile grip ve soğuk algınlıklarına karşı kişilerin kendilerini koruyabileceğini anımsattı.

SAĞLIK 18.11.2021 11:14:37 0
Griple mücadelede beslenme önemli

Diyetisyen Yücel, 'Özellikle grip, nezle, soğuk algınlığının arttığı ve içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde sağlığımızı korumak ve bağışıklık sistemimizi destekleyen besinlerin tüketimine özen göstermeliyiz' değerlendirmesini yaptı.

'Güçlü bağışıklık sistemi, sağlıklı bağırsak sistemi gerektirir'
Sağlıklı bir bağırsak yapısının güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturacağını anımsatan diyetisyen Çağla Yücel, gazetemize yaptığı açıklamada, sonbahar ve kış aylarında, grip ve soğuk algınlığına karşı beslenme yoluyla alınabilecek önlerler hakkında değerlendirmede bulundu. Diyetisyen Çağla Yücel, şu açıklamayı yaptı: 'Sağlıklı bağırsak mukoza bütünlüğü ile zararlı mikroorganizmaların dokulara geçmesine engel olarak bağışıklık sisteminin devamlılığını sağlar. Bozulmuş bir bağırsak sistemi, bağışıklık sistemine olumsuz etki ederek hastalıklara karşı vücut direncini azaltır ve bir hastalık esnasında vücut hastalığa karşı kendini savunamaz. Bağırsak sağlığımızı desteklemede ve korumada en önemli rolü beslenme oynuyor.'

'Yoğurt, bağışıklık sistemini güçlendiriyor'
Diyetisyen yücel, insanların kendi imkanlarıyla tüketebileceği bazı besinler ve bunların bağırsak sistemi ile bağışıklık sistemine etkisini şöyle sıraladı:
Kefir: Kolay sindirilebilen ve bağırsağın temizlenmesinde etkin rol oynayan bir besin olup özellikle şu dönemde ne yazık ki sıklıkla kullandığımız antibiyotiklerin tedavisinden sonra bağırsağı temizleme ve onarmada etkisi büyüktür. İshal ve kabızlığın giderilmesinde, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin vücuda alımında önemlidir. Cilt sağlığı ve cildin parlaklığının artmasını sağlar, kolesterolü dengeler ve kalp krizi riskini düşürür.
Yoğurt: İçerisinde milyonlarca yararlı bakterileri barındıran ve bu yararlı bakteriler sayesinde bağırsak florasına olumlu katkıda bulunur, ishali önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Boza: Kış ayının gelmesi ile boza tüketimi güzel bir tercih olabilir. Çünkü boza içerisinde bulunan protein ve karbonhidrat bileşeniyle hem günlük beslenmemize katkı sağlar hem de içerdiği laktik asit sayesinde bağırsak florasını güçlendirir. Rahatlatıcı ve ferahlatıcı etkiye sahip olduğundan dolayı bozayı öksürük tedavisinde de tercih edebilirsiniz.
Posa: Ayrıca günlük beslenmemizde özellikle posanın da yer alması bağırsak fonksiyonuna ve bağışıklık sistemine olumlu etki sağlar. Posa dışkılama sıklığını artırarak bağırsakta oluşan toksik atıkların vücuttan uzaklaştırılmasında etkin rol oynar. Haftada 2 veya 3 kez kuru baklagil tüketimi hem posa hem de kaliteli bitkisel proteinin vücuda alınmasını sağlar

Meyve ve sebze tüketimi önemli
mümkün olabiliyorsa, günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmesini öneren diyetisyen Çağla Yücel, 'Meyveleri iyi yıkadığınızdan emin olduktan sonra kabuğu ile tüketimi posa alımının artmasına yardımcı olur. Ayrıca, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeğini tercih edilmeli ki bağırsak sağlığının korunması ve dolayısıyla bağışıklık sisteminin desteklenmesine katkıda bunulsun' görüşünü kaydetti.

Çağla Yücel kimdir?
İskenderun´da dünyaya gelen Çağla Yücel (25), ilk, orta ve lise eğitimini kentte aldı ve üniversite eğitimi için kıbrıs´a gitti. KKTC´deki Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalında Lisans eğitimi alan diyetisyen Yücel, stajını Adana´aki Ç.Ü. Balcalı Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Adana), Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Lefkoşa) ve kentet özel sağlık hizmeti veren Palmiye Hastanesinde tamamladı. Haziran 2019´da mezun olarak, diyetisyen olan Yücel, geçen yıl İtalya´nın Nopoli kentinde başladığı 'Uygulamalı Beslenme ve Diyetetik Bilimi, Sporcularda Beslenme İhtiyaçları' alanında yüksek lisans eğitimine devam ediyor.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22