'Gübreden KDV ve ÖTV kaldırılsın'

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, son bir yılda 16 kez zam yapılarak fiyatı yüzde 400 artan ve AKP hükümeti tarafından ihracatı yasaklanan gübreden KDV ve ÖTV´nin kaldırılması için kanun teklifi verdi.

EKONOMI 10.11.2021 16:58:34 0

İskenderun/SES

Tarımsal girdi maliyetlerinde yaşanan yüksek artışların çiftçilerin tarlalarını ekemez hale getirdiğini ve yem, tohum, mazot, ilaç fiyatlarında tarihte görülmemiş artış yaşarken çiftçilerin tarımsal girdi maliyetlerini karşılayabilmek için daha fazla borçlanmakta olduğunu belirten Milletvekili Suzan Şahin, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ile Katma Değer Vergisi Kanununda değişiklik yapılmasını isteyerek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Üretimin devamı için düzenleme şart
Çiftçinin üretimdeki en önemli girdilerden birini oluşturan gübreye gelen zamlarla ulaşmasının giderek zorlaştığını vurgulayan CHP´li Şahin, gübrenin azalması ve fiyatın aşırı yükselmesinin tarım ve gıdanın geleceğini de tehdit ettiğini kaydetti. Şahin, “Bu nedenlerle verdiğim kanun teklifi ile çiftçilerin üretime devam edebilmesi, ithalata dayalı bağımlı tarımsal üretim yerine milli tarımın desteklenebilmesi ve tarımsal girdi maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) kanununda çiftçilerimiz lehine düzenlemeler yapmak istiyoruz´´ dedi.

Yasak hammadde ihracatına getirilmeli
Çiftçinin tarımsal amaçlı kullandığı mazot ve gübrenin vergiden muaf tutulması ve çiftçilerin tarımsal üretim için kullandıkları girdiler için tespit edilecek KDV oranlarının düzenlenmesi gerektiğini belirten Şahin, ‘‘Gübreye son 1 yıl içerisinde %400 zam geldi. Tam 16 kez zam yapıldı. Doğalgaz ve buna bağlı amonyak krizi, ayrıca dövizdeki artışa bağlı olarak gübreye peş peşe zam geldi. Çiftçi, yüksek fiyat nedeniyle gübre alamıyor, tarlasını ekememe riskiyle karşı karşıya. Türkiye, amonyak ve gübre hammaddelerinin %95´ini ithal ediyor yani dışa bağımlı. Ancak buna rağmen ithal ettiği hammadde ile gübre üreten ve dünyaya ihraç eder konumdayken, AKP akıl almaz şekilde gübre ihracatını yasakladı. AKP iş bilmezliği bir yandan ‘ihracat yapın, döviz kazandırın´ diyor diğer yandan gübre ihracatını yasaklıyor. Katma değer sağlayan gübre gibi ürünlerin ve ithal edilen hammaddelerin gümrük vergileri belirli bir süreliğine sıfırlamalıdır. Yasak, hammaddelerin ihracatına getirilmelidir” değerlendirmesini yaptı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22