Güçlü Hatay ekonomisi kampanyası 23 Temmuz´da başlatılıyor

“Hatay´da çok önemli iki ilçe var. İskenderun ve Dörtyol. Yatırımların yüzde 81´i bu ilçelere sıkışmış. Bu ilçeleri çıkarttığımız zaman Hakkari´den daha iyi değiliz” diyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş

22.07.2017 10:47:57 0
Güçlü Hatay ekonomisi kampanyası 23 Temmuz´da başlatılıyor

Sadet Berkyürek/SES

Suriye iç savaşının yanı sıra suriyeli mülteci yoğunluğu ve ‘savaşın yanıbaşındaki kent´ algısının yarattığı kayıpları da en aza indirmeyi ve yeni yatırımları çekmeyi hedefleyen kampanyanın değerlendirme toplantıları devam ediyor. Ekonomistler, siyasetçiler ve STK´ları da kapsayan geniş katılımlı kampanyanın değerlendirme toplantıları Antakya ile sürdürüldü.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hasan Kaya, Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman, HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, HBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Sait Günal, Ekonomist Mert Yıldız, Selçuk Üniversitesi Reklam Araştırmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altunbaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Nihat Matkap, Hatay Eski Milletvekilleri Levent Mıstıkoğu, Bestami Teke, Ali Günay, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, HBB Daire Başkanları, STK Temsilcileri ve meclis üyelerinin katıldığı Antakya toplantısında 23 Temmuz´da başlatılacak projenin ön bilgilendirmesi yapıldı.

Savaş: “EXPO 2021´e kadar Hatay´ın birçok sorununu çözmüş olacağız”
Saygı duruşu, İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başlayan değerlendirme toplantısında konuşan Başkan Savaş, ”Ekonomik anlamda sıkıntılardan kurtulma, Hatay´ın ayakta durabilmesi ve yatırımların şehrimize yapılması konusunda çalışmalar gerçekleştireceğiz” dedi. Hatay eskiden kendi kendine yeten bir il, sosyo-ekonomik anlamda ilk sıralarda iken son 6 yıldır ekonomiyi de sığlaştıran bir süreç yaşandığını böyledi. Ortadoğu´da savaş bittiği zaman altyapısı, üstyapısı ve ticaret hacmi ile Hatay´ın hazır bir konumda olmasını istediklerini belirten Başkan Savaş, ekonomist Mert Yıldız ve Prof Dr. Hüseyin Altunbaş´ın da desteği ile çalışma yürüttüklerini, bu çalışmaların Hatay´ın ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını düşündüğünü kaydetti. “Proje 23 Temmuz´da start alacak ve start aldıktan sonra da tıpkı EXPO´da olduğu gibi bu proje de Hatay´ın projesi olacak” diye konuşan Başkan Savaş, hedeflerinin 2021´e kadar Hatay´ın bir çok sorununu çözmek olduğunu ifade etti. Savaş, “Bu projenin Hatay´ın ekonomisine katkılar sağlayacağını düşünüyorum. EXPO 2021´i Hatay´da yapacağız. Eylül ayına kadar Hatay gastronomi şehri olsun diye UNESCO´ya başvurumuz var. Ondan da umutluyuz. İnşallah onu da başarırsak EXPO 2021´e kadar da Hatay´ın birçok sorunlarını çözmüş olacağız. Çalışmalarımızın Hatay´a başarı getirmesini diliyorum” dedi.

Prof. Altunbaş´ın hedefi markalaşma

Proje ile ilgili ortak çalışma yürütülen isimlerden Selçuk Üniversitesi Reklam Araştırmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altunbaş, Hatay Büyükşehir Belediyesini diğer büyükşehir belediyelerinden daha ön plana nasıl taşınabileceği ile ilgili sunumuyla ilgili fikir alışverişinde bulundu. Altunbaş, “Hatay´ın markalaşması noktasında ve EXPO 2021´in Hatay´da yapılması ile çok önemli bir organizasyon alınmış. Şehrin markalaşması ve geleceğe taşınması için ciddi çalışmalar gerekmektedir. Bugünkü etkinliğimizin amacı şehrin markalaşması ve yatırımcıları da buraya çekme isteğimizdir. EXPO´nun Hatay´ı daha farklı ve özel bir noktaya getirmesini diliyor ve yaşam kalitesinin artmasını umuyorum” diye konuştu.

Ekonomist Yıldız: Hatay´ın bir Dubai olmacağına inanmalıyız

Ekonomist Mert Yıldız da, Hatay´ın hak ettiği değere ulaşması ve daha iyi yerlere gelebilmesi için bir vizyon oluşturulması ve Hataylıların buna inanması gerektiğini belirtti. Endekslerde Hatay´ın en mutsuz iller arasında yeralmasındaki etmenin ise ekonomideki artan sığlaşmadan kaynaklandığını ifade eden Yıldız, Hatay´ın işsizliğin en yüksek olduğu şehirler arasında olduğuna da dikkat çekti.
Yıldız, şu değerlendirmeyi yaptı: “2002 yılından başlayarak 2011 yılına kadar ekonomisi yükselen bir şehirdi. Dışarıda yaşanan olaylardan etkilenen bir şehir değildi. Ama maalesef komşu ülkemiz olan Suriye´de başlayan iç savaştan sonra Hatay´da ekonomi gittikçe kötü duruma düştü. Hatay, Suriyeli nüfusu saymazsak eğer teşvik bölgesi anlamında 4. Bölgeye yakın. Suriyeli nüfus Hatay´a katıldığı zaman 5. Bölgenin bile altına düşüyor. Hatay 5. Teşvik bölgesi olarak alınırsa Hatay´a yıllık minimum 10 milyar TL´lik yatırım gelecek ve yıllık 10 bin kişiye istihdam sağlanacak. İşsizlikte de ciddi anlamda düşüş oluyor. Bizler gerçekleştireceğimiz çalışmalar ve halkımızın da desteği ile Hatay´ın bir Dubai olacağına inanmalıyız. Hedeflerimiz büyük olmalı. Hatay´ın teşvik bölgesinde olabilmesi için imza kampanyası başlatalım dedik. Kimliklerden ve partilerden bağımsız imza kampanyasına destek olmanızı istiyoruz.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57