Güncele seslenen müzik grubu; Yeni Türkü

Çarşama günleri söyleşi, perşembe günleri de sinema günleri düzenleyen Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneği, 15 günde bir pazartesi akşamları biyografik müzik dinletisine devam ediyor.

İSKENDERUN 29.03.2018 10:27:56 0
Güncele seslenen müzik grubu; Yeni Türkü

Akın Bodur/İskenderun

1971´de Zerrin Atakan ve Selim Atakan tarafından kurulan Yeni Türkü, eserleriyle tanıtıldı; parçaları gitar eşliğinde seslendirildi. İSTE öğretim görevlisi Menderes Şereflişan yönetiminde gerçekleştirilen müzik dinletisi, pazartesi günleri akşam yapılıyor.
Etkinliğe yönelik değerlendirmesinde, belirli bir sanatçı konsepti olmayacağını ifade eden Şereflişan, 'O gün kimin müzikleri yapılacaksa hayatına, kişiliğine ve üslubuna ilişkin muhabbet de ediliyor' diye konuştu. Münir Fikret Kızılok´la başlayan ve Cem Karaca, Barış Manço, Zülfi Livaneli, Kayahan´la devam eden biyografik müzik dinletisi, önceki gün Yeni Türkü Grubu ile devam etti. yeni Türkü Grubunun eserlerini gitarıyla seslendiren Şereflişan´a, Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı öğretim görevlisi Eren Kaysar ´Kahon´la, avukat Hatice Tavşan da ´Karakas´la eşlik etti. Şerelişan, müzik dinletisinde, Yeni Türkü´nün ´Yolculuk, Sonbayarda çizgiler (mamak Türküsü), Bana bir masal anlat, Maskeli Balo, Çember, Destinya, Yaprak yaprak, Sezenler olsum, Fırtına, Başka bir şey, Teli Telli türkülerinin en tanınmış eserleri arasında yer aldığını anımsattı.

13 albüm çıkardılar
İlk albümünü 1979 yılında ´Buğdayın Türküsü´ ile yapan Yeni Türkü Grubu, toplam 13 albüm çıkardı. Yeni Türkü´nün çıkardığı albümlerin ´Akdeniz Türküsü, Film müzikleri, Günebakan, Dünyanın kapıları, Yeşilmişik, Vira vira, Rumeli konseri, Aşk yeniden, Külhani şarkılar, Süper Baba, Her dem yeni, Yeni Türkü Yeni´ olduğunu anlatan Şereflişan, Yeni Türkü´yü modern çağların müziğini yapan grup olarak niteledi. Yeni Türkü, albümlerinde solo vokal, gitar, bağlama, vurmalı çalgılar gibi sazlara da yer verdi. Kuruluşundan itibaren her grup gibi, grup üyeleri arasında değişiklik olan Yeni Türkü´yü kuranların, 1968´de lise öğrencisi olarak eğitimini sürdürdüğünü belirtti. O dönemde ´Savaşma seviş´ sloganından etkilenen Yeni Türkü´nün, güncel olaylara ilişkin türküler yaptığını iuade eden Şereflişan, grubun, film müzikleriyle ödüller aldığını, birçok film ve dizide eserlerinin seslendirilidğini anımsattı.
Yeni Türkü´nün, müziğe farklı bir boyt kazandırmak için farklı müzik aletleri kullandığını anlatan Şereflişen, gruun 'Yolculuk, Sonbaharda çizgiler (Mamak Türküsü), Çember, Teli Tell, Bana bir masal anlat baba, Yaprak yaprak, Destina, Sezenler olmuş, Olmasa mektubun, Vira vira, Fırtına, Karanfiller, Yedikule ve Deliler´ adlı eserlerini gitarıyla seslendirip, söyledi.

Ticari olmayan eserler yaptılar
Yeni Türkü´nün ticari olmayan türkülerinitoplumun farklı kesimlerine ulaştırmaya çalıştığını ve bunu amaçladığını ifade eden Şereflişan, grubun, Ege´nin iki yakasındaki insanlarını müzikle anlattığını belirtti.

Grup, Türk şiirinden beslendi
Yeni Türkü´nün, Türk şiirinden beslendiğini anlatan Şereflişan, ´Yeşilmişik´ adlı albümüyle yurt içi ve yurt dışında popüleritesi artan grubun, ´Yılın en iyi topluluğu´ ödülünü defalarca kazandığını söyledi. 1999´da yeni kadrosunu kuran Yeni Türkü, o dönemde müziği doruğa ulaştı ve dünyaya yayılmasına çalıştı. Yılda 50´nün üzerinde konser veren Yeni Türkü, dünya müziklerinden de etkilenerek, eserlerini yorumladı. Gruba 2005-2006 yıllarında yeni katılımlar da oldu. Yeni Türkü, albümlerinde konk müzisyenleri de ağırladı.
Yeni Türkü Grubu, halen Derya Köroğlu, Erkin Hadimoğlu (klavye) Raci Pişmişoğlu (bas), Furkan Bilgi (kemençe), Erdinç Şenol (davul) ve Fatih Ahıskalı (ud) ile çalışmasını sürdürüyor.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00