Güzelmansur: Hatay kaderine terk edildi, hizmet alamıyor

TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı gündem dışı konuşmada, deprem sonrası Hatay’ın kayıplarına ve sorunlarına dikkat çeken Güzelmansur, halen bine yakın kişinin kayıp olduğunu ve yakınları tarafından arandığını belirtti.

SİYASET 21.06.2023 12:26:00 0
Güzelmansur: Hatay kaderine terk edildi, hizmet alamıyor

Resmi rakamlara göre depremlerde Hatay’da 23 bin can kaybının yaşanmasına, bakınları tarafından aranan binin üzerindeki kaybın yanı sıra bin 857 cenazenin kimliğinin halen belirlenmediğini söyledi. Enkaz kaldırma şirketlerinin vatandaşın şahsi eşyasına el koyduğu sonuçlara da işaret eden eden Güzelmansur, kamulaştırmalarla da mağduriyet yaratıldığını vurguladı.

302 BİN AİLE EVSİZ KALDI

CHP’li Güzelmansur Hatay’ın depremdeki kayıplarına ilişkin şu bilgileri paylaştı: “136 gün önce yaşadığımız depremde Hatay ‘da taş üstünde taş kalmadı, şehir âdeta bir enkaz yığını, harabe ve bitik durumda. Medeniyetler kenti, hoşgörü kenti Hatay'ın bu hâlini boğazımıza düğümlenen hıçkırıklarla izliyoruz. Hatay bunu hak etmedi. 23 bin canımızı kaybettik, 1.857 kimliği belirsiz naaşımız var. Yakınları tarafından aranan binin üstünde insanımızın ne ölüsü ne dirisi var! 302 bin aile de evsiz kaldı. İnsanımız yaşadığına bin pişman hâle getirildi, canından bezdirildi, bu kadim şehrin insanları hizmetten mahrum, kaderlerine terk edildi. 21 yıldır Hatay'a üvey evlat muamelesi yaptınız, depremde bari yapmayın dedik, ama dinletemedik. Sessiz isyandayız, yeter artık diyoruz.”

KONTEYNIRLAR ADİL DAĞITILMIYOR, İLÇELER ARASINDA AYRIM YAPILIYOR

Hatay’da barınma krizinin ayrımcılık nedeniyle devam ettiğini belirten Güzelmansur “Depremin üzerinden yüz otuz altı koca gün geçti, yüz otuz altı günde bir ilde barınma sorunu çözülmez mi arkadaşlar? Çözülemiyor çünkü bu durumda bile insanlarımız arasında ayrım yapılıyor. Konteynerler adil dağıtılmıyor; böyle vicdansızlık olur mu? AFAD ilçelerimiz arasında ayrım yapıyor; yapmayın, ayıptır, günahtır” dedi.

DERELERİN TEMİZLİĞİ VE İLAÇLAMADA BAKANLIK DESTEĞİ ŞART

Derelerin temizlenmesi ve ilaçlama konusunda Bakanlığın Hatay’a destek vermesi gerektiğine dikkat çeken Güzelmansur şöyle konuştu “Dereler haşere ve sineklerin üreme yuvası oldu. Etraf yılanlarla doldu, çadırları yılanlar basıyor, insanlarımız çadırlarda yılan korkusundan uyuyamıyor. Kendinizi ve çocuklarınızı böyle bir ortamda yaşarken düşünebiliyor musunuz? Kendinize reva görmediğinizi Hatay halkına niye reva görüyorsunuz? Bu kadar aymazlık olur mu? Acilen derelerimizi temizleyin artık. Deprem öncesine göre Hatay'da haşere ve vektör yuvası neredeyse 10 kat artarak 1 milyonun üzerine çıktı. Belediyelerimiz ilaçlamalarda yalnız bırakılıyor, şehrimizi sinekler ve haşere bastı. Bu haşerelere bir an önce müdahale edilmezse şehrimizde salgın hastalıklar kol gezecek. Müdahale için neyi bekliyorsunuz? Hatay'ı ötekileştirmekten bıkmadınız mı? Bakanlıktan ilaçlama için takviye destek bekliyoruz”

UYGUN HAZİNE ARAZİLERİ DURURKEN DEPREMZEDENİN MALI KAMULAŞTIRILIYOR

Afet konutlarının yapımı için uygun hazine arazileri yerine depremzede vatandaşın özel mülkünün olduğu alanların seçildiğine işaret eden Güzelmansur “Hatay'da her şeyini kaybetmiş elinde bir evi veya zeytinliği ya da tarım arazisi kalmış, vatandaşın bu mallarına da kamulaştırma yoluyla devlet el koyuyor. Bunca hazine arazisi varken hangi vicdansızlıkla bir depremzedenin yuvası, ekmek teknesi elinden alınıyor? Bu kamulaştırmaları derhâl iptal edin, vatandaşın malından gözünüzü, elinizi çekin, afet konutlarını uygun hazine arazilerine yapın” dedi.

YAŞAM ALANLARINA DÖKÜLEN ASBESTLİ MOLOZLAR HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Güzelmansur asbestli molozlar konusunda da şu açıklamaları yaptı: “Moloz döküm sahalarının çoğunu mahalle yakınlarına kurdunuz. Kanserojen saçan, ölüm saçan asbestli molozları yaşam alanlarımızdan, su kaynaklarımızdan derhâl uzaklaştırın; havamızı, suyumuzu, doğamızı zehirlemeye son verin.”

HATAY HAVALİMANI 4,5 AYDIR TİCARİ UÇUŞLARA KAPALI

Hatay Havalimanı pistinin 4,5 aydır tam anlamıyla onarılamadığına dikkat çeken Güzelmansur bu konudaki tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Hatay Havalimanı 6 Şubattan beri kapalı. Şu havalimanının hâline bakın: Yağmurda sel basıyor, dört aydır kapalı; bu bir utanç vesikası, utanç. Ulaştırma Bakanına sesleniyorum: Havaalanını bir an önce ticari uçuşlara açın, Hatay'ı artık kendi içine hapsetmeyi bırakın, Hatay'ı yalnızlaştırmaya son verin.”

HASTANE YOK: HAMİLELER, AMELİYAT OLACAK HASTALAR ADANA’YA GÖNDERİLİYOR

Hatay'da Dörtyol Hastanesi’nin dışında ameliyat ve sezaryen doğum yapan hiçbir hastane olmadığını belirten Güzelmansur şunları söyledi: “Dörtyol’un kapasitesi de yetmiyor, insanlarımız Adana'ya sevk ediliyor. İki buçuk saatlik yola hangi hamile, hangi hasta dayanabilir? Yeter artık, hastalarımızı, hamilelerimizi yollarda kaybetmek istemiyoruz. Sağlık Bakanına sesleniyorum: Defne Devlet Hastanesini artık tam kapasiteye çıkarın.”

YIL SONUNA KADAR FATURALARIN DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMASI İÇİN VERDİĞİ KANUN TEKLİFİNE DESTEK İSTEDİ

Depremzedelerin faturalarının yıl sonuna kadar devlet tarafından karşılanması için verdiği kanun teklifine milletvekillerinden destek isteyen Güzelmansur konuşmasına şu açıklamalarla son verdi: “Son olarak talebim Gazi Meclisimizin siz değerli üyelerinden olacak. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın elektrik, su ve doğal gaz faturalarının yıl sonuna kadar devlet tarafından ödenmesi için geçen hafta Meclis Başkanlığına bir kanun teklifi verdim. Depremzede insanımız manen, madden bitik arkadaşlar, hiçbir geliri yok, fatura ödeyecek durumları yok. AK PARTİ milletvekillerine sesleniyorum: Gelin, bu kanun teklifine ‘evet’ deyin, bari yıl sonuna kadar faturaları devlet ödesin. Tüm kurumları göreve davet ediyorum, herkesi Hatay'a sahip çıkmaya davet ediyorum.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19