Güzelmansur´dan sınır kapısı önergesi

Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, geçici olarak kapatıldığı söylenen ancak aradan geçen beş yıla karşın kapalı olan Yayladağı Sınır Kapısı´nı soru önergesiyle TBMM´ye taşıdı.

SİYASET 20.07.2018 11:16:30 0
Güzelmansur´dan sınır kapısı önergesi

Akın Bodur/İskenderun

 Yayladağı Sınır Kapısının biran önce açılmasını isteyen milletvekili Güzelmansur, 2011´de Suriye´de başlayan iç savaş ve bu savaşa karşı iktidarın izlediği yanlış politikaların ekonomik, kültürel ve sosyal yıkıntılarını yaşayan illerin başında Hatay´ın geldiğini ifade etti. Milletvekili Güzelmansur, “Yanlış dış politikalara ilaveten, önce Cilvegözü Sınır Kapısı´nın, ardından da Yayladağı Sınır Kapısı´nın kapatılması Hatay ekonomisini derinden yaraladı. Ülkemizin en büyük ikinci tır parkına sahip olan Hatay´da on binlerce araç atıl duruma düştü” değerlendirmesini yaptı.
Yayladağı Sınır Kapısı´nın Türkiye´nin Ortadoğu ülkelerine açılan ticaret yollarının başında geldiğini anlatan Güzelmansur, “Hatay´da ihracatın ve ekonominin canlanması, bölgenin rahat bir nefes alması, Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi için vatandaşından esnafına, siyasetçilerinden yerel yönetimlerine, sivil toplum örgütlerinden en üst bürokrasi yönetimine kadar tüm Hataylılar Yayladağı sınır kapısının açılmasını istemektedirler. Bu talebin bir an önce karşılanması kaçınılmazdır' görüşünü kaydetti. Yayladağı Sınır Kapısı kapatılırken, ilgili bakanlığın muhtemel güvenlik sıkıntılarını gerekçe gösterdiğini ve kapının geçici olarak kapatıldığını söylediğini ifade eden milletvekili Güzelmansur, önergesinde, “Dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı, bazı teknik alt yapı sorunlarını giderdikten ve gerekli güvenlik tedbirlerini aldıktan sonra Yayladağı Sınır Kapısı´nı açacaklarını beyan etti. Aradan 5 yıl geçmesine rağmen kapının neden açılmadığı Hataylılara izah edilmelidir' dedi.

Bakana hangi soruları yöneltti?
Hatay Milletvekili Güzelmansur, TBMM Başkanlığına verdiği ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan´ın yanıtlamasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Yayladağı Sınır Kapısı, Bakanlar Kurulu Kararı ile mi yoksa Dışişleri Bakanlığı tebligatı ile mi kapatılmıştır? Yayladağı Sınır Kapısı´nın kapatılmasının arkasındaki asıl gerekçe ve yasal mevzuat nedir? Bakanlık düzeyinde, Yayladağı Sınır Kapısı´nın geçici olarak kapatıldığına dair açıklamalar yapılmasına rağmen söz konusu kapının 5 yıldır açılmamasının nedeni nedir? Kapatıldığı günden bugüne kadar Yayladağı Sınır Kapısı´nda teknik alt yapı sorunlarının giderilmesi ve güvenlik tedbirlerinin alınması için yapılan çalışmalar ve detayları nelerdir? Hataylı yurttaşlarımızın, esnafımızın, yerel yönetimlerin, siyasetçilerin, bürokratik yönetiminin Yayladığı sınır kapısının açılmasına dair talepleri bugüne kadar olduğu gibi göz ardı edilmeye devam edilecek midir? Hatay´ın ihracatının ve ekonomisinin canlanması, bölgenin rahat bir nefes alması için elzem olan Yayladağı Sınır Kapısı´nın açılması konusunda planlanan/yürütülen bir çalışma var mıdır?


Anahtar Kelimeler: Mehmet Güzelmansur

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

  • BIST 100

    10154,25%1,08
  • DOLAR

    32,36% -0,37
  • EURO

    34,70% -0,27
  • GRAM ALTIN

    2394,28% -1,16
  • Ç. ALTIN

    3876,85% -0,25