HADO için ´sarı ışık´

İskenderun-Kıbrıs arası deniz otobüsü seferlerinin başlatılabilmesi için İskenderun Limanı´ndaki eski tersane alanı ya da Atakürk Anıtı Alanı arkasında kalan iskelenin T bölümünün ‘geçici olarak kullanıma açılabilmesi´ için o

GÜNCEL 4.10.2018 11:10:33 0
HADO için ´sarı ışık´

Sadet Berkyürek/İskenderun

Şubat ayında kuruluşu onaylanan ve satın alma yerine deniz otobüsü kiralamasına onay verilen Hatay Büyükşehir Belediyesi´ne (HBB) bağlı Hatay Deniz Otobüsü HADO işletmesinin İskenderun-Kıbrıs seferlerini başlatmasına ‘iskele engeli´ dün İskenderun´da gerçekleştirilen geniş katılımlı toplantıda değerlendirildi, çözüm için ‘sarı ışık´ yakıldı.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası´nın evsahipliğinde, İskenderun Belediyesi´nin düzenleyiciliğinde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı´nın ortaklığıyla kent dinamiklerinin davetli olduğu bilgilendirme toplantısında HADO seferlerinin başlayabilmesi için alternatifler ele alındı. Kıbrıs-İskenderun arasındaki seferlerin geçici olarak Atatürk Anıtı arkasındaki iskelenin T bölümünden ya da İskenderun Liman sahasında kalan eski tersane yerinden başlatılması yönünde ortak görüş oluşurken AKP Hatay İl Başkanı İbrahim Güler ile İskenderun Belediyesi´nin şartı ‘HBB´nin yeni iskele yapımı için taahhüt vermesi´ oluşturdu. HBB Başkan Yardımcısı Mehmet Maden de seferlerin İskenderun Limanı´ndaki alandan başlatılması için çalışma yapılabileceğini söyledi.

Yeni adres eski tersanenin yeri oldu
İskenderun Ticaret ve Sanayı Odası salonunda meslek örgütleri, sendika, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile muhtarların katılımıyla gerçekleştirilen geniş katılımlı toplantıda İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil ile Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekrteri Mehmet Maden, HADO ile ilgili bilgilendirme yaptı. Ardından AKP İl Başkanı İbrahim Güler ile CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu´nun partilerinin yaklaşımını içeren konuşmalarının ve yapılan değerlendirmelerin ardından konuşan İTSO Başkanı Levent H. Yılmaz, kent dinamikleri olarak İskenderun LimakPort´taki tersane alanının tahsisi konusunda görüşme yürütülmesine hazır olduklarını söyledi.

Maden de olumlu baktı
HADO ile ilgili çalışma süreci ve yaşanan darboğazla ilgili süreci paylaştığı konuşmasında HBB Genel Sekreteri Maden, İskenderun´un HADO´nun seferlerinin başlatılması açısından önemli bir destinasyon olduğunu vurguladı. Sorunun iskeleye indirgenmesinden rahatsızlık duyduklarını da sözlerine ekleyen Maden, ‘geç kalmak´ istemediklerini söyledi. Arsuz-Erzin arasındaki tüm alanlarla ilgili bakanlığa bilgi sorulduğunu da ifaden eden Maden, gelen yanıtlarda en uygun yer olarak İskenderun´un gösterildiğini belirtti. Çare ararken her aşamanın hesaplandığını, iskele için ve Limakport´tan olumsuz yanıt aldıklarını kaydeden Maden, “Limandaki alanın 1,5 yıl boş kalacağı söyleniyor. Bunun için tekrar zorlayabiliriz ama, lobi baskısıyla olabilir. İskele için bir yıllığına bile olsa il başkanı ile İskenderun Belediye Başkanı burayı kullanın dediler. en azından bu bir başlangıçtır. En azından bir yıllığına başlangıç yapılabilir, biz çalışmalarımızı buna göre düzenleyebiliriz” ifadesini belirtti.

Dingil: Referanduma hazırım
İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil de konunun taraflar arasında görüşülerek çözüm için ortak çaba harcanabileceğini ifade ettiği konuşmasında iskelenin tahsisi konusunda referanduma da gitmeye hazır olduklarını söyledi. HADO´nun kendileri için de önemli olduğunu kaydeden ve ‘İskeleyi ilelebet kapattırmam´ diyen Dingil, tersane yerininin geçici kullanımı için ortak çabaya hazır olduklarını belirtti. Eski tersane yerini geçici kullanımı için ortak çabaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

“Nihat Özdemir İstanbul´da biz burada…”
Yaklaşık iki aydır konuyla yakından ilgilenmeye başladıklarını, konunun tarafları İskenderun Belediyesi, HBB Başkanı Lütfü Savaş ve Limakport yetkilileriyle görüşme yürütüldüğünü hatırlatan İTSO Başkanı Yılmaz ise, HBB Başkanı Savaş´ın da tersane yerinden seferlerin başlatılmasına olumlu yaklaştığını, ancak alanın ıslah edilmesi gerektiğini ifade etti. Limakport yönetimiyle görüşmelerde önce olumlu görüş bildirilirken, üç gün sonra yönetim kurulundan olumsuz karar çıktığının bildirildiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, balıkçı barınağının da alternatif olabileceğini, teknik sorunlarına işaret ederek sorunun iskeleye kitlendiğini söyledi. Yılmaz, şunları kaydetti: “Üç gün arayla oldu bu iş. Herkes problemi çözmek için biraraya gelmişken, buradan bir çözümle gitmek gerekir. Eğer Limak konusuyla ilgili üzerine gideceksek parti başkanları burada, belediye başkanları burada. Eğer biz milletvekilleriyle çözemezseniz bundan sonra Limak´la ilgili herkesin ne yapması gerekiyorsa biz de o şekilde bakalım. Orası atıl şekilde duruyor. Biz oda olarak bin an evvel buna çözüm üretilsin istiyoruz. Bir yerden başlamak lazım. Nihat Özdemir´ın limanı orada, boşu boşuna atıl duracaksa, burayı vermiyorum demesin. Nihat Özdemir İstanbul´da, burada ise biz yaşıyoruz. Bir an önce çözülmesini istiyoruz.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00