“Hadsiz ve hukuksuz bir tasarruf”

ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanımasına yönelik tepkiler sürüyor.

8.12.2017 11:54:43 0
“Hadsiz ve hukuksuz bir tasarruf”

 

 Saadet Partisi (SP) Dörtyol İlçe Başkanı Yusuf Çiçek, gelişmeyi ‘hadsiz ve hukuksuz bir tasarruf´ olarak nitelendirirken Halkların Demokratik Partisi HDP, ‘İsrail-Filistin sorunu bağlamında zaten çok zayıf olan barış girişimlerini baltalayan, derhal durdurulması gereken çok tehlikeli bir provokatif girişim´ yorumunda bulundu. Kamu-Sen açıklamasında ise bölgeyi ateşe atacak karar uyarısı yapıldı.
Saadet Partisi Dörtyolm İlçe Başkanı Yusuf Çiçek, yaptığı yazılı açıklamada, “Siyonizm´in yeni kuklası Trump, Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıyacaklarına ve Amerikan Büyükelçiliğini Kudüs´e taşıyacaklarına dair açıklamalarda bulunuyor. Kudüs´le ilgili böyle hadsiz ve hukuksuz bir tasarruf ABD´yi de İsrail´i de hiç ummadıkları bir neticeyle karşı karşıya bırakacaktır. Kadim bir İslam şehri olan Kudüs´ü, ilk kıblemiz olan Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak nitelendirmek ABD´nin bu coğrafyadaki tüm varlığının ve ilişkilerinin ciddi bir biçimde sorgulanacağı yeni bir süreci başlatacaktır” dedi. Tüm İslam ülkelerinin, ABD ve İsrail´le bir şekilde ilişkide bulunan tüm hükümetlerin izledikleri politikaları gözden geçirmek zorunda kalacaklarlarını da ifade eden Çiçek, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Böyle hadsiz ve hukuksuz bir sürece kimse reel politik söylemiyle izahat getiremeyecektir. Her Müslüman´ın Kudüs´e olan bağlılığının ve sadakatinin, hükümetlerin ABD ve İsrail´le olan ilişkilerinden daha kuvvetli olduğunu herkes görecektir. Siyonizm´in kuklası Trump ve politika yapıcıları bu küstahlıktan ve hadsizlikten mutlaka vazgeçmelidirler. Aksi takdirde en az çelik kadar sağlam ve sert bir öfkenin hedefi olacaklardır.”

HDP: Bölgesel bir savaşın fitili ateşlenmek isteniyor
Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme kurulu adına gazetemize iletilen yazılı açıklamada da “Trump, Kudüs kararı ile bölgesel bir savaşın fitilini ateşlemeye çalışıyor” uyarısı yapıldı. Açıklamada, “Uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler kararlarına alenen aykırı olan bu karar, olası etkileri ve zamanlaması açısından diğer Ortadoğu ülkelerindeki siyasi gerilimlerden ayrı değerlendirilemez. Yıllardır Irak ve Suriye´de devam eden savaşlara ek olarak Suudi Arabistan´da başlayan taht kavgaları, Yemen´de derinleşen ambargo ve vahşet politikaları, Lübnan´daki siyasi istikrarsızlık ile birlikte düşünülünce, bu karar hem İsrail-Filistin sorununu kangrenleştirir, hem de merkezinde İran ve Suudi rejiminin bulunduğu ve tüm bölgeyi yıllarca kasıp kavurabilecek büyük bir savaşa zemin oluşturabilir” denildi.

2016 anlaşmasında Kudüs hatırlatması
Mavi Marmara mağdurlarına 20 milyon dolar değer biçen ve 28 Haziran 2016 tarihli anlaşmanın Ankara ve Kudüs´te akdedilen anlaşma ile Kudüs´ün Ankara´ya eş bir kent olarak görülerek fiilen İsrail´in başkenti olarak tanındığına da işaret edilen aynı açıklamada, şu çağrıya yer verildi: “Üç semavi dine ev sahipliği yapmış, cami, kilise ve sinagoglarıyla Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler için kutsal bir kent olan Kudüs, çoğulcu tarihi, kültürü ve sosyolojisi ile her türlü tekçi siyasetin anti-tezidir. Trump´ın bu kararı, ülkemizde de aşina olduğumuz tekçi mantığın bir tezahürüdür. ABD Başkanı Trump´ı bu sorumsuz ve tehlikeli kararından geri dönmeye, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumu da bu karara karşı aktif tutum almaya davet ediyoruz.”

Kamu-Sen´den kınama
Üç büyük dinin kutsal toprağı Kudüs´ü, ABD Başkanı Trump´un İsrail´in başkenti ilan ederek Ortadoğu coğrafyasını bir kez daha keşmekeşe sürüklediğini belirten Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Hatay İl Başkanı Hayrettin Şahin, Kudüs´ün bütün insanlığın değeri haline getirilerek huzur ve barış beldesi haline getirilmesi gerektiğini bildirdi. Şahin, “Kudüs, insanlığın en eski şehirlerinden biri üç semavi dinin de kutsal kentidir. Bu bakımdan Kudüs, bütün insanlığın bir değeri olarak kalmalı ve tüm devletler el birliği ile Kudüs´ü huzur ve barış beldesi haline getirmelidir. Ancak, Trump´un dünya devletlerinin uyarılarına rağmen, tek başına aldığı bu karar Ortadoğu´da yeni gerilimlerin ve yeni çatışmaların fitilini ateşleyecektir. Kutsal değerlerimize karşı girişilmiş olan bu komplo yüzyıllardır kandan beslenen ve dünyayı kana boğan emperyalistleri mutlu etmiş gibi görünse de bu işin sonunda ibrenin kendilerine de dönebileceğini hesaba katmalıdır” dedi.


Anahtar Kelimeler: Hadsiz hukuksuz tasarruf

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00