Hafriyatla açığa çıkan kültür varlığı mı?

Arsuz´un Uluçınar Mahallesinde yeşil alandan çıkartılarak ibadet alanına dönüştürülen 961 parselde zemin tesfiyesinde ortaya çıkan ve tarihi eser bulgusu olarak değerlendirilen buluntular, yöre sakinlerini harekete geçirdi.

GÜNCEL 5.01.2022 16:10:26 0
Hafriyatla açığa çıkan kültür varlığı mı?

Çıplak gözle saptanabilen duvar örgüsü ile tesfiye edilen yükseltilerde toprağa sıkışmış parçaların Anıtlar Kurulu tarafından incelenmesi çağrısında bulunan yöre sakinleri, alandan kaldırılan hafriyatın da incelenmesini talep etti. 

İmar planı değişikliği 14 Aralıkta bir aylık süre ile askıya çıkartılan alandaki buluntu iddiası, Arsuz Belediye Meclisi´nde de gündeme geldi. Alana cami yapılması konusunda, Mimarlar Odası tarafından Hatay İdare Mahkemesinde yürütmenin durdurulması talebiyle açılan davanın devam ettiğini hatırlatan Arsuz Belediye Meclis Üyesi Sadet Berkyürek, eser niteliğinde olabileceği düşünülen parçaların, zeminden yaklaşık 1,5 metre derinliğe kadar toprak alınmasıyla çıplak gözle görüldüğünü; duvar örüntüsü ile kırık seramik parçalarının ‘buluntu´ olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Berkyürek, “Plan değişikliği 14 Aralık´ta askıya çıkartılan alan ile ilgili konunun, kültürel mirasın korunması boyutu da söz konusu. Gözlemler, tespitler ve çekilen fotoğraflar, alanda sondaj kazısı yapılması gerektiğini gösteriyor. Benim de fotoğrafla tespit ettiğim, çıplak gözle gördüğüm 1-2 nokta var ki, bir araştırma/sondaj kazısını zorunlu kılıyor. Tarihi eser olabileceği düşünülen bulunduların çıktığı alanın, Rosus antik kentinin devamı olabileceği üzerine yaygın görüş ve gözlemler hakim. Zeminde bir adım atılmadan Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu´nun alana sahip çıkması gerektiği görülüyor” diye konuştu.

/resimler/2022-1/5/2336059363242.jpg


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19