“Hak ihlallerinin birçoğu fark edilmeden yasallaşmış olacak”

‘İnfaz yasası´ tasarısını değerlendiren HDP´nin Hukuk Ve İnsan Hakları Komisyonu ile Hukuk Komisyonu üyesi Av. Mehtap Sert: Hak ihlallerinin birçoğu fark edilmeden yasallaşmış olacak

SİYASET 12.04.2020 08:02:23 0
“Hak ihlallerinin birçoğu fark edilmeden yasallaşmış olacak”

TBMM´de görüşülen halk arasında af yasası olarak tanımlanan infaz yasasındaki değişiklik ve düzenlemeye ilişkin yaptığı değerlendirmede HDP´nin Hukuk Ve İnsan Hakları Komisyonu ile Hukuk Komisyonu üyesi Av. Mehtap Sert, ‘kamuoyunda çok fazla tartışma yaratan ve kamu vicdanına hitap etmeyen infaz paketinde hak ihlallerinin birçoğu fark edilmeden yasallaşmış olacak´ uyarısı yaptı.

Yeni infaz düzenlemesinde çokta dikkat çekmeyen ciddi sorunlardan birini çocuk yaşta cezaevinde olanlara dair disiplin suçlarının artırılması ve ifade özgürlüğüne dair getirilen kısıtlamaların oluşturduğunu ifade eden Av. Mehtap Sert, “Yeni infaz yasası ile çocukların disiplin yönetmeliğine ekstra cezalar eklenmiştir. Odaya kapatma yada aile görüş yasağının dört ay kadar uzatılması gibi. Disipline edilmesi gereken bir suç işlediğinde çocuğun eyleminin düzeltilmesi için öncelikle kendini güvende hissettiği bir ortamın yaratılması gerekir. Ziyaretçi yasağı ile çocuğun ailesiyle iletişimi tamamen kesilmiş hale gelecek . Kaldı ki infaz rejimine göre cezaevinde yatma süresi kısa olan çocukların cezaevinde tüm kaldığı sürenin ziyaretçi görüş yasağı ile geçmesi anlamına da geliyor. Gelişimini tamamlamamış çocuğun ailesinden tecrit edilmesi kabul edilemez” değerlendirmesinde bulundu.

Süreli ve süresiz yayınlarla gazetelerin ceza infaz kurumlarına kabulüyle ilgili de yapılmak istenen değişikliğin ve Adalet Bakanlığının yetkilendirilmek istenmesini ‘ifade özgürlüğünün kısıtlanması´ olarak yorumlayan Sert, şunları kaydetti: “Resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı zaten iktidarın takdir yetkisine bağlı Bu durumda ifade özgürlüğü kısıtlanacak. Çünkü yeni yaşam, evrensel, sol, birgün gibi gazetelerin verilmesi engellenebilecek. Türkiye de cezaevleri çocuklar için ıslah kurumu olmaktan çıkıp , ayrıca cezalandırıldıkları kurumlar haline dönüştürülecek. Süreç içerisinde pratikte bu tehlikeyle yüz yüze geleceğiz.”

Ayrımsız uygulanması talebiyle insan temelli kaygılarla desteklemelerine karşın infaz paketindeki eksikliklere de dikkat çeken Av. Sert, yaptığı yazılı açıklamada, düzenleme kapsamı dışında bırakılacak suçların terör suçları, kasten öldürme, organize suçlar, uyuşturucu, cinsel istismar, mükerrer suçlar olacağına dair paylaşımlar yapıldığını ve mevcut haliyle değerlendirildiğinde düzenlemenin eşit ve adil olmadığını kaydetti. Av. Sert, şunları ifade etti: “Yargımızda soruşturma, kovuşturma ve yargılamalarda hem terör tanımının geniş olması hemde uygulamada bunu aşan fiili uygulamalar yaşanmaktadır. Nitekim hiç suça karışmadığı sadece düşüncesini ifade ettiği için insan hakları savunucuları, gazeteciler, akademisyenler, sanatçılar, yazarlar, öğrenciler terörist isnadıyla yargılanıp hüküm giymektedir. İnfaz paketi terör suçları derken anayasanın eşitlik ilkesini ihlal etmektedir. Ülkemizle birlikte tüm dünya küresel bir krizin içindedir. Yetkililerin açıklamalarına göre virüsün ülkemiz nüfusun tamamını bir şekilde etkileyeceği tahmin edilmektedir. Salgının diğer ülkelerde yayılma hızı dikkate alındığında kısa süre içinde hastalığın cezaevlerinde mahpuslar arasında görülmesi kaçınılmazdır. Türkiye´de cezaevlerinin mevcut kapasitelerinin üç-dört katı insan nüfusu barındırmaktadır. Bu durum mahpusların sağlığı açasından ciddi riskler taşımaktadır. Cezaevi koşulları nedeni ile bağışıklık sistemleri zayıf olan mahpuslar virüse karşı savunmasız durumdadır. Bu sebeple Kanunun ilgili maddesi ayrımsız eşit bir şekilde uygulanmalıdır.”


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22