Hakkı olan maaş verilmiyor

Doğum öncesinde veya sonrasında çeşitli olumsuz nedenlerden dolayı ortaya çıkan ´zihinsel engel´ maalesef birçok insanda karşılaştığımız ve tedavisi bulunmayan bir durum. İskenderunlu Olcay Karacan´da bunlardan sadece biri...

3.08.2017 10:40:56 0
Hakkı olan maaş verilmiyor

Berkay Arıkan /İskenderun

Kırıkhan Devlet Hastanesi Engelli Sağlık Kurulu tarafından kendisine yüzde 50 oranında engelli raporu verilen Olcay Karacan (40) İskenderun Kaymakamlığı´ndan kendisine maaş desteği verilmesini istiyor.
Kendisine, Kırıkhan Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Süleyman Balakan tarafından onaylı sağlık raporunda yüzde 50 oranında ‘mental retardasyon´ teşhisi koyulan Olcay Karacan, birkaç defa İskenderun Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı´na gittiğini ve istenilen desteğin verilmediğini söyledi.

´Engelli maaşı hakkım ama verilmiyor´
Uzun süredir kentte işsiz dolaştığını ve kendisine bu durumundan dolayı iş verilmediğini belirten Karacan, 'İskenderun doğumlu ve burada yaşamımı sürdüren bir vatandaşım. Herkesin olduğu gibi benim gibi engelli olanlarında hakları var. Bu haklarımızdan en önemlisi ise bizi hayata bağlayacak nedenlerden biri olan maaş durumudur. Kırıkhan Devlet Hastanesi Engelli Sağlık Kurulu tarafından bana yüzde 50 oranında engelli raporu verdiler. Yasalarımızda da yüzde 40- 69 arası engelli vatandaşlara 849,39 lira tutarında bir maaş verilmesi gerektiği yazıyor. Bende kimseye muhtaç olmamak için hakkım olan bu maaşı istiyorum. Ne bir dilencilik yapıyorum, ne de hırsızlık. Bu konuda kaymakamımız Recep Soytürk´ten destek bekliyorum. Benim gibi engelli olup hakkını aramayan çok vatandaşımız var. Umarım bu haber onlara da açılan bir kapı olur ve birileri sesimizi duyar' diye konuştu.

Kanun yüzde 50 orana 849 TL maaş verilecek diyor
İskenderun Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı´nın internet sitesinde yazan bilgiler ise şu şekilde;
'Engelli ve 65 yaş yaşlılık aylığı bağlanan kişilere 3 ayda bir olmak üzere mart, haziran, eylül, aralık aylarında PTT aracılığıyla ödeme yapılır.
Engelli oranı Üç Aylık Miktarı
%40-%69 arası engelli 849,39TL
%70 ve üzeri engelli 1.274,07TL
Engelli Aylığı Yakını (18 yaş altı) 849,39TL
65 Yaş Aylığı 424,68TL'

Engelli kimliği alın
Yüzde 40-100 arası engelli vatandaşlar, ülkedeki bazı hak ve desteklerden faydalanmaları için engelli kimliği çıkartmaları gerekiyor. Havayollarından tiyatroya, sinemadan birçok sosyal etkinliğe kadar kendilerine yüzde 60´lara kadar çıkan indirim uygulanabiliyor. Birçok engelli vatandaşımızın bu haklardan haberi malesef olmuyor.


Anahtar Kelimeler: Hakkı olan maaş verilmiyor

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19