Halk istemezse kentsel dönüşüm olmaz

Bazı etkinliklere katılmak üzere Hatay´a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay Valiliğini ziyaret etti.

6.11.2017 13:24:01 0
Halk istemezse kentsel dönüşüm olmaz

 

Hatay Valisi Erdal Ata, vali yardımcıları ve kurum müdürleri tarafından karşılanan Bakan Özhaseki, Valilik Şeref Defteri´ni imzaladıktan sonra Ata ve milletvekilleriyle valilik makamında görüştü. Savon Otel´de inşaat sektör temsilcileri ve işadamlarının katıldığı ve ilde gerçekleştirilen yatırımlar ve sektörel sorunların değerlendirildiği bilgilendirme toplantısına başkanlık eden Özhaseki, daha sonra temel kazısı sırasında yaklaşık 850 metrekarelik tek parçamozaik ile yüzlerce farklı arkeolojik kalıntı bulunan alan üzerine inşa edilen müze otelde incelemede bulundu.

'Nüfusun yüzde 71´i deprem bölgesinde yaşıyor'
Antakya ilçesi Emek ve Aksaray Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi Yıkım Başlangıcı Töreni´nene de katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, burada yaptığı konuşmada, halkımızın istemediği sürece kentsel dönüşüm hareketinin olmayacağını söyledi. Özhaseki, 'Rızasız lokma haramdır. Sizlerin rızası olmadığı sürece burada bir adım bile atılmayacaktır' dedi.
Anadolu coğrafyasının dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu anlatan Özhaseki, şunları söyledi: 'Cennet vatan deriz ya hakikaten cennet vatan. Son yüzyıl içerisinde de bu vatanımız mazlumların adeta sığınma coğrafyası olmuştur. Balkanlarda, Kafkaslarda, Arap coğrafyasında daralanlar buraya gelmiş. Burada etle tırnak gibi akraba olmuşuz ve hamdolsun huzurla yaşıyoruz. Ülke olarak bin bir türlü bela ile uğraştığımız halde çok şükür şimdi her iş daha da iyiye gidiyor. Türkiye´nin depremaçısından çok tehlikeli bir coğrafyada bulunuyor ve toprakların yüzde 66´sı birinci ve ikinci derecede deprem bölgesinde. Nüfusumuzun yüzde 71´nin bu deprem bölgelerinde yaşıyor.'

´Kimin evi yıkılırsa ona ev verilecek´
Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Son yüzyıl içerisinde 6 ve üzeri şiddette meydana gelen deprem sayısı 56. Yani her 2 senede bir bu memlekette 6, 7, 8 şiddetinde deprem oluyor. Verdiğimiz canların sayısı ise 83 bin. Bunlar çok acı şeyler. Giden mal yerine geliyor ama canları yerine getiremiyoruz. O yüzden bizlerin evlerimizi sağlıklı yapması lazım. Kentsel dönüşüm bir ihtiyaç. Ancak kentsel dönüşüm yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar var. Birincisi yerinde dönüşüm olacak, ikincisi ise her kimin evi yıkılırsa ona ev verilecek.'

Mülk sahiplerinden ´dönüşüme´ itiraz
Özhaseki, kentsel dönüşümün yapılacağı mahallenin sakinleriyle Antakya Kentsel Dönüşüm Ofisi´nde biraya gelip, sorun ve taleplerini de dinledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, Antakyalı mülk sahipleri istemediği için Antakya belediyesince yürütülmekte olan ´kentsel dönüşüm projesi´nin mülk sahipleri istekleri doğrultusunda gözden geçirileceğini ifade etti.

´Halkın kentsel dönüşme tepkisini görüyoruz´
Halkın kentsel dönüşüm ile ilgili bazı tepkileri olduğunu gördüklerini belirten Hatay Valisi Ata da, 'Lütfen şundan emin olun. Bakanımızla hemen bir değerlendirme yaptık. Vatandaşlarımızın mağduriyetine sebep olacak hiçbir hareketin içerisinde olmayacağız. Sizlerin menfaatlerinin korunması için yapılması gereken her konuda sizlere destek olacağız. Hepimizin bildiği gibi Hatay 1. derece deprem kuşağında olan bir ilimiz. Depremin ne zaman olacağını kestirmemiz mümkün değil. Amacımız vatandaşlarımızı mağdur etmek asla değil. Amacımız vatandaşlarımıza uygun, daha yaşanabilirve depreme dayanıklı konutlar inşa etmektir' dedi. Belediyenin getirdiği önerilerin vatandaşları memnun etmemiş olabileceğini ifade eden Ata, 'Bu mevzular oturup konuşulur ve ortak bir noktada çözüme kavuşturulabilir. İnsanımız çok daha iyi şartlarda yaşamaya layıktır. Tekrar edecek olursam amacımız sizlerin daha modern, daha çağdaş kentlerde yaşamını idame ettirmesidir. Parkı bahçesi, yolu otoparkı olmayan yerlerde değil' diye konuştu.
Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci ise kentsel dönüşüm yapılacak alan ile ilgili bilgiler verirken, Hatay Milletvekili Adem Yeşildal ise, vatandaşların canını yakacak hiçbir icraatın altını imzalarını atmayacaklarını belirtti. Yeşildal, 'Devam eden bir süreç var. Devletimizin kentsel dönüşüm olan yerler ile ilgili yeni hazırlıkları var. Burada yaşayan her bir kardeşimizin her bir büyüğümüzün tek tek rızası alınmadan böyle büyük bir icraat yapılmayacaktır. Bundan emin olabilirsiniz' dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki´nin ziyaret ve toplantılarına Hatay Milletvekilleri Fevzi Şanverdi, Hacı Bayram Türkoğlu, Mehmet Öntürk, Orhan Karasayar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Hasan Kaya, Hatay Vali Yardımcıları Orhan Mardinli ve Aydın Tetikoğlu, Hatay İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Antakya Kaymakamı Eflatun Can Tortop ve belediye başkanları ile AKP yöneticileri de katıldı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57