Hambolat: Verem, tedavi edilebilir hastalık

Hambolat, 01-07 Ocak tarihleri arasına farkındalık amacıyla kutlanan 76. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada verem hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar ücretsiz verildiğini hatırlattı.

SAĞLIK 5.01.2023 13:53:00 0
Hambolat: Verem, tedavi edilebilir hastalık

İskenderun/SES
Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, veremin (tüberküloz) , 'Mycobakterium tuberculosis' basili tarafından oluşturulan hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalık olduğunu belirtti. 

Hastalığın öksürme, aksırma veya konuşmayla ortaya saçtığı damlacıkların diğer bireyler tarafından solunması; damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin, ağız burun ve göze temasıyla bulaştığını anlatan Hambolat, şu açıklamayı yaptı: "Tüberküloz hastaları kayıt altına alınmakta ve temaslıları tespit edilmektedir. Tüberküloz hastalarına verilen tedavinin yanında temaslılara da koruma tedavisi verilmektedir. Düzenli ilaç kullanılması durumunda tüberküloz önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli olarak yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. DGT uygulamasında hastaya tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içirilir ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır. İş hayatına ara vermek zorunda kalan hastaların tedavi süreçlerinde maddi sıkıntı yaşamamaları için tedavi süreci boyunca kendilerine aylık olarak ödemeler yapılmaktadır. Tüberküloz ve solunum yolu ile bulaşan hastalıklar; bulaş yolunun kolay olması nedeniyle tarihin her döneminde insan hayatını tehdit ederek önemli bir toplum sağlığı sorunu olmuştur."


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19