“Hassa ve Kumlu´da çimentoya karşıyız”

Hatay Dağ Ceylanları yaşama alanının güney sınırı içinde çimento fabrikası kurulmasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED raporunun onaylanmasına bir tepki de İskenderun Çevre koruma Derneği İÇKD´den geldi.

9.08.2017 10:42:25 0
“Hassa ve Kumlu´da çimentoya karşıyız”

 Dernek Başkanı Nermin Yıldırım Kara, hem Kumlu´da Hatay dağ ceylanının yaşam alanına hem de Hassa´da çimento fabrikalarının tamamen ticari kaygılarla, çevresel etkileri düşünülmeden planlandığını, Kumlu´daki tesisle ilgili ise ÇED raporunda insan ve çevre sağlığının gözardı edildiğini belirtti.

Kumlu´daki yatırımla ilgili ÇED raporunda listelenen bitki, sürüngen, kuş ve memeli türlerinin eksik ve hatalarına da dikkat çeken Nermin Yıldırım Kara, “TTKD Hatay Şubesi tarafından yapılan araştırmalarda ÇED raporunda sayılan canlı türlerinin eksik ve hatalı olduğu vurgulanmıştır. Hele hele özel koruma bölgesi içinde bulunan Gazelle Gazelle türünden hiç söz edilmemiş olması hem ÇED raporunun hem de bunu hazırlayan sözde bilirkişi heyetinin yetersizliğini açıkça ortaya koymaktadır. Kaldı ki bu gibi tesislerin kurulmasında kullanılacak verilerin, o alanı temsili ve yeterince kapsamlı olması bilimsel bir gerekliliktir” dedi.

Hassa´daki yatırıma da dikkat çekti
Hassa´da planlanan Çimento fabrikası ile ilgili yerelden gelen talep doğrultusunda bölgeye giderek halkın bilgilendirilmesi amacıyla katıldıkları toplantıda önemli buldukları konuları ve araştırma sonuçlarını da paylaştıklarını aktaran Kara, Hassa´da planlanan çimento fabrikasının olası çevresel etkileri ile ilgili bilgilendirme toplantısına davet edilen MKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berkant Ödemiş´in çimento fabrikası kurulan bölgelerde yapılan araştırma sonuçlarını da paylaşarak, sözkonusu yatırımı Hassa´da kurulacak bölgenin özellikleriyle birlikte değerlendirdiğini kaydetti.

“Tarımsal sit alanına çimento tehlikeli”
Tarımsal sit ilan edilen alanlarla ilgili dava süreciyle ilgili bilgi de verdiği açıklamasında Başkan Kara, koruma alanı ilan edilen ovaların sınırları içerisinde yer alan onaylı planlı alanlar ile bu kararın yayımı tarihi itibarıyla ilgili mevzuatı uyarınca tarım dışı kullanma izni verilmiş olan alanların kapsam dışında bırakılmasına ilişkin davanın açıldığını hatırlattı. Kara, koruma alanı ilan edilen alanlara daha önce verilmiş onaylarla kirletici tesislerin kurulması durumunda atıkların ve ağır metallerin besin zincirine karışarak insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilerine de dikkat çekti. Kara, “Gerek Hassa da yapılması planlanan, gerekse Kumlu ilçesi Akpınar mevkiinde ÇED olumlu raporu verilen çimento fabrikalarına ilişkin olarak derneğimizin yaptığımız çalışmalar ‘tarım topraklarının korunması ve halk sağlığının korunması kamu yararıdır´ diyerek Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şubesi ve Antakya Çevre Doruma Derneği ile birlikte konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz” bildiriminde bulundu.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29