Hassa´da çimento fabrikası tedirginliği

Hassa´da Suriye´ye pazarına yönelik çimento fabrikası kurulması yönünde hazırlık çalışmalarından tedirgin olan yöre sakinleri, İskenderun Çevre Koruma Derneği yönetim kurulu üyeleriyle gerçekleştirdiği değerlendirme toplantısınd

4.08.2017 15:21:34 0
Hassa´da çimento fabrikası tedirginliği

Sadet Berkyürek/İskenderun

Suriye´de iç savaş dolayısıyla tahrip olan bölgenin yeniden imarında hammadde ihtiyacına cevap vermek üzere ve bölgede kurulacak tesislerin ilki olarak planlandığı belirtilen çimento fabrikasının etkileriyle ilgili yöre halkı endişeli. İmar planında bulunmamasına karşın kuruluşuyla ilgili hazırlıkların başlatıldığı çimento fabrikasının çevresel etkilerine yönelik, yöre sakinlerinin talebiyle İskenderun Çevre Koruma Derneği tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Dernek yöneticilerinden Mimar Ercüment Kimyon, bölgenin imar planındaki durumunu ele alırken, MKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Berkant Ödemiş de toplantıda çimento fabrikalarının kurulduğu bölgelerdeki araştırma sonuçları paylaştı.
Hassa´da planlanan çimento fabrikasının olası çevresel etkileri ile ilgili bilgilendirme toplantısına davet edilen MKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berkant Ödemiş, çimento fabrikası kurulan bölgelerde yapılan araştırma sonuçlarını da paylaştığı bilgilendirmede, yatırımı Hassa´da kurulacak bölgenin özellikleriyle birlikte değerlendirdi.
Hakim rüzgarın tesisin kurulacağı bölgede oluşacak tozu kente taşıyacağını ve bunun sakıncalarını paylaşan Prof. Dr. Berkant Ödemiş, çimento fabrikasında kullanılacak hammaddenin oilde aynı bölgede elde edileceğinin ifade edilmesi üzerine bunun dinamit kullanımını getireceğini kaydetti. Dinamit kullanımı depremsellik riskinin yüksek olduğu bölgelerde hem yeni küçük depremlerin oluşmasına hem de yeraltı su kaynaklarının gözlerinin, damarlarının kimi zaman tıkanmasına neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ödemiş, .”Depremsellik riski ve yeraltı su kaynaklarına yönelik riski yanında çimento fabrikalarının olduğu yerde çimento sanayine çok yüksek derecede, 1350-1500 derecelik ısı gerekir. Bu ısıyı elde etmek için her türlü atığın da yakıldığı alanlardan biridir çimento fabrikaları. Ağırlaştırılmış fuel oil de yakılıyor. Dolayısıyla karbon içerikli fosil yakıtların kullanılması başlı başına bir sorun. Asit yağışlarının olduğu yer dağ yamacında olursa, nemle birleşip Ova´nın bütünü üzerinde etkisi olabilir. Kullanılan yakıttan dolayı önemli ölçüde ağır metal açığa çıkıyor ayrıca. Bu ağır metaller de toprağı ve bitkinin, özellikle suyun zehirlenmesi anlamında önemli. Bu bölgede üretilen ürünler besin zinciri yoluyla insana da geçebilir. Bir diğer nokta daha önceden yapılan araştırmalar, çimento fabrikalarının yakın bölgelerinde, yaklaşık 1,5 kilometrelik alanda verimin yüzde 75 oranında azaldığıyla ilgili. Aynı zamanda bitkide stres oluşturacak çeşitli kimyasalların bu tür bölgelerde yaygın çekilde görüldüğü ve insan kanında da zararlı maddelerin konsantrasyonunun yükseldiğiyle ilgili çalışmalar var” diye konuştu.

Toz uyarısında bulundu
Çimento fabrikalarının en önemli belirtisinin ortaya toz çıkartması olarak gösteren ve yakın yerlerde bitkilerin üzerinde yoğun miktarda toz bırakmaya başladığında insan sağlığı, çevre ve bitkiler üzerinde önemli sorunlara neden olduğunu aktaran Ödemiş, “Oturduğunuz yere sürekli toz yağdığını düşünün. Çimento fabrikasının kurulması planlanan yer ile Hassa kent yerleşimi yakın mesafede. Çimento fabrikası faaliyete geçtikten sonra açığa çıkacak tozdan dolayı kimsenin eskisi gibi dışarıda rahat oturabileceğini sanmıyorum” uyarısında bulundu.

‘Kirletici yatırım´ hatırlatması
İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara da konuşmasında, çevreye olumsuz etkilerine dikkat çekerek, “Çimento fabrikaları çevreye en çok zarar veren sanayi kuruluşlarından biridir. Bacalarından çıkan çimento tozu ve kullanılan yakıtlardan kaynaklanan karbondioksit gazı kirletici önemli kirletici özelliğidir. Çimento tozları bir süre sonra toprağa bitki örtüsüne bitkilerin yapraklarına, tomurcuklarına Ve insanların ciğerlerini kaplar. Her yağan yağmurdan sonra asit yağmurları ile toprağın üzerine inçe bir beton tabakası kaplar. Bu alanlarda tarım Ve bahçecilik faaliyetleri yapılamaz hal alır” diye konuştu.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57