Hatay, 81 yıldır Türkiye´de

'23 Temmuz, Hatay´ın doğuşunun günü'

HATAY 23.07.2020 13:54:20 0
Hatay, 81 yıldır Türkiye´de

Bağımsız Hatay Devletinin, parlamentosunun aldığı kararla Türkiye´ye katılışının 81. yılı törenle kutlanıyor. Mustafa Kemal Atatürk, 'Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde esir kalamaz' ifadesiyle Hatay´ın bağımsızlığı için diplomatik mücadelesini desteklemişti. 

Antakya Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtında düzenlenen törende, Hatay Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı çelenk sunup, Atatürk´ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okundu.

Antakya Garnizon Komutanvekili Albay Ümit Durmaz, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Hasan Kaya, Hatay Vali Yardımcıları Nursal Çakıroğlu ve Yusuf İzci, Hatay İl Jandarma Komutanı Albay Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İskenderun Sahil Güvenlik Grup Komutanı Binbaşı Oğuz Emre Çiçek, kaymakamlar, belediye başkanları, kurum müdürlerinin de katıldığı törende, Hatay Valisi Rahmi Doğan da Anıt Şeref Defterini imzaladı. Hatay Valisi Rahmi Doğan, Anıt Şeref Defterine 'Sizler, milli mücadelede ilk kurşunun sıkıldığı vatan toprağını müdafaa ederken bizlere de büyük bir sorumluluk bıraktınız. Bu milli bilinci sonsuza kadar yaşatacağımıza emin olunuz. Göstermiş olduğunuz milli ve manevi mücadeleyi genç nesillere aktarmak vazifemiz olacaktır. Vatanseverlik ve milletine duyduğu büyük bağlılıkla 81 yıl önce Ana Vatan´a katılan ve gücünü her zaman birlikteliğinden alan Hatay halkı, maddi ve manevi zenginliklerini sevgiden, barıştan ve kardeşlikten yana kullanarak tüm dünyaya örnek olmaya devam etmektedir. Hatay´ın ana vatanda katılması; bir şehrdin, vatan toprağına dahil olma arzusunu ve bu uğurda gösterilen sonsuz çabayı ifade ederken, bizlere de kararlılığın ve mücadelenin nasıl olması gerektiğini göstermiştir' cümlelerini yazdı.

Doğan: Bizlere büyük sorumluluk bıraktınız

Törene katılan protokol üyelere daha sonra Antakya Şehitliğindeki şehit mezarları ziyaret edilip, kabirlerine karanfil bıraktı; şehitlikte Kur-an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Vali Doğan, Hatay´ın Türkiye´ye katılışının 81. yıldönümünde yaptığı açıklamada, 'Hatay´ın ana vatanla bir bütün olma arzusu geçmişten bugüne her daim süregelmiştir. Öyle ki bu arzuya hiçbir kuvvet güç yetirememiştir. Bunun en büyük sebebi, tarihsel birlikteliğimiz ve kardeşliğimizdir. Bu durumun neticesinde oluşan çok kültürlülük, Hatay´ın tüm Dünya´da barışın ve hoş görünün şehri olarak adlandırılmasına vesile olmuştur. Türk ordusunun 5 Temmuz´da başlatmış olduğu kurtuluş ve beraberlik sürecini toplumumuz her rengiyle, bölünmez bir bütün olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Atatürk´ün ifadesiyle “Kırk Asırlık Türk Yurdu”, asırlardır beraber yaşamış olmanın verdiği tecrübe ve istek, bir kez daha bu kadim topraklar üzerinde tezahür etmiştir. Milli bir davaya yönelik bakış açısıyla; tek başına bir devlet olmaktansa, Türkiye Cumhuriyeti´nin şanlı bir ili olmayı tercih eden bu aziz şehrin insanları, şanlı ve şerefli tarihiyle Türk tarihinin de her daim bir parçası olmuştur' görüşünü kaydetti. 19 Aralık 1918´de, işgalci güçlere karşı Dörtyol´un Karakese köyünde Mehmet Çavuş´un düşmana sıktığı ilk kurşunun gururlandırdığını belirten vali Doğan, 'Hatay´ın ana vatana katılışı, Türk siyasi tarihinin ve Gazi Mustafa Kemal´in en önemli diplomatik zaferlerinden birisidir. Bu kutlu birlikteliğin tezahürünün 81. yıl dönümünde sulhun ve birlikteliğin ne denli önemli olduğunu bir kez daha idrak etmekteyiz. Hatay´ın ana vatana katılışının yıl dönümünü kutluyor ve bu milli dava uğrunda çaba harcayan; Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; Tayfur Sökmen´i, Abdurrahman Melek´i ve tüm isimsiz kahramanlarımızı saygıyla ve rahmetle anıyorum' değerlendirmesini yaptı.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay´ın anavatan Türkiye´ye katılışının yıldönümünü kutladığı mesajında şunlara yer verdi: 'Hatay için 23 Temmuz yeniden doğuşun günüdür. An vatanımızın sıcaklığına ve kudretli topraklarına katılışımızın 81. yılını ilk günkü coşku ve heyecanla karşılıyoruz. Çünkü biliyoruz ki Mustafa Kemal Atatürk bu toprakları şahsi meselesi olarak nitelendirdi ve öz yurdumuza kavuşmamız için büyük bir çaba sarf etti. Bizler bu çabaya layık olabilmek için her gün daha fazla çalışmalıyız. Şehrimizi geleceğe taşırken o günlerde verilen milli mücadelenin ruhunu ve inancını yüreğimizde taşımalı ve çalışmalarımıza bu duygularla yön vermeliyiz. Sporda, sanatta, bilimde yani yaşamın her alanında mücadele ruhumuzu diri tutmalı ve ulu önder Atatürk´ün izinden hiçbir zaman ayrılmamalıyız.'

Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz ise 'Hatay, geçmişi insanlık tarihi ile birlikte anılan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış nadide bir ildir. Tarih öncesi çağlardan bu yana iklimi, verimli toprakları, ticaret yolları üzerinde bulunması ve bir hoşgörü mozaiğini andıran kültür çeşitliliğiyle Hatay, her daim insanlığın cazibe merkezi olmayı başarmıştır. Hatay bu özelliklerinden dolayı Birinci Dünya Savaşı sonrasında işgal güçlerinin de hedefi olmuştur. Bu işgale rağmen Türkiye Cumhuriyeti´nin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ´Kırk asırlık Türk yurdu ecnebi elinde esir kalamaz´ ve ´Hatay benim şahsi davamdır´ diyerek Hatay´ın anavatana katılması için tüm Hataylılara umut ışığı olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün izlediği usta siyaset ve tüm Hataylıların mücadelesi neticesinde bağımsız ´Hatay Devleti´ kurulmuş ve üzerinden bir yıl bile geçmeden, Hataylılar Türk tarihine geçen bir sadakat örneği ile Türkiye Cumhuriyeti´nde il olmayı, bağımsız bir devlet olmaya tercih ederek, Hatay Millet Meclisi üyelerinin oybirliği ile 1939´da Anavatan´a katılmıştır. Dönemin Hatay Millet Meclisi Üyeleri başta olmak üzere, Hatay halkının gösterdiği bu sadakat ve kadirşinaslık örneği aziz milletimizin birlik ve beraberlik ile her türlü güçlüğü aşabileceğinin de en önemli göstergesi olmuştur. Vatanseverlik ve milletine duyduğu büyük bağlılıkla 81 yıl önce Anavatan´a katılan Hatay insanı, bugün de tüm dünyaya örnek olan sevgi, hoşgörü ve kardeşlik ikliminden aldığı güç ve inançla daha mutlu bir geleceği kararlılıkla inşa etmektedir.' açıklamasını yaptı.

Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz ise düşüncesini şöyle paylaştı: 'Tarih boyunca kadim medeniyetlerin merkezi olan, farklı dinleri, kültürleri ve anlayışları bünyesinde barındıran Hatay, kardeşlik ve barış içinde bir arada yaşama idealimizin sembollerinden biridir. Biz Hataylıların hür iradesiyle gerçekleşen kucaklaşma, Milletimizin birlik ve beraberliğini her şeyin üstünde tuttuğunun göstergesi olmuştur. 81 yıl önce olduğu gibi bugün de, ortak değerlerimiz etrafında kenetlenerek, geleceğe aynı azim ve kararlılıkla yürüyoruz.'


Anahtar Kelimeler: Hatay yıldır Türkiye

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57