'Hatay bugüne kadar kendi içinde yaşamış'

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay´ın yüzyıllarca Anadolu´yu Ortadoğu´ya bağlayan büyük bir ticaret merkezi ve Roma döneminin üç önemli şehrinden biri olduğunu belirtti.

GÜNCEL 12.09.2020 09:06:07 0

İskenderun/SES


HBB´den yapılan açıklamaya göre, Savaş, 'Birçok kavim buraya gelip burada ticaret yapmış. 601 tane yemeğimiz var. Keşkek, oruk, yoğurt aşı, ekşi aşı, firik pilavı gibi çok lezzetli yemeklerimiz var. Gelecek nesillere yol göstersin, Hatay´daki enlerimizi dünya ile paylaşsın diye EXPO´yu yapıyoruz. HADO´yu da komşuluğumuzu arttıralım ve Ortadoğu´da ticareti geliştirelim, diye. Gastronomi şehri olduk; insanların birikimlerini dünya ile paylaşmak için. Marina ile ilgili de bir çalışmamız var. Projelerimiz Hatay´daki ticareti, turizmi geliştirmek ve gelecek nesillere kolaylık sağlamak için' açıklamasını yaptı. Pandemi sürecinde ortaya çıkan iki sorundan birinin sağlık sistemi diğerinin ise güvenilir gıdaya ulaşım olduğunu anlatan Savaş, 'Türkiye kendi kendine yeten nadir ülkelerden biriydi. Hatay´da kendi kendine yeten nadir şehirlerden bir tanesiydi. Ama son zamanlarda çiftçi ve çiftçilik konusunda sıkıtı çekiyoruz. Çünkü çiftçiler, ürettiğini satamıyor, satsa parasını alamıyor, bir dahaki ürünü ekemiyor kısır döngüye giriyor ve mutsuz bir kırsal kesim var. Bu kırsal kesim sürekli şehre göçüp birçok farklı mesleği seçip kendi lüksünü bırakıp şehirde yaşamaya mecbur kalıyor. Şehirlerde bir insan ve işsizlik enflasyonu oluyor, huzur da negatif anlamda seyrediyor. Yaptığımız politika ile insanlarımızı kendi coğrafyalarına bağlayabilme, kendi içerisinde daha fazla para kazanabilmelerini sağlama ve köylerinde kalarak toprakları bereketli hale getirmek. Refah seviyesini yükseltmek gibi amacımız var. Kişiler, kooperatifçiler ve kuracağımız şirketlerle birlikte insanların pazarlama gücünü arttıracağız. Kayıp ve kaçak oranlarını azaltacağız. Endüstri ile buluşturabileceğimiz ürünleri endüstri ile buluşturup katma değeri katkısını arttırıp kazanç sağlamalarını sağlayarak insanlarımızın kendi köylerinde yaşamalarını istiyoruz. Yani bu hem manevi hem de ticari anlamda artıları olan bir proje. Belediyelerin altyapı ve üstyapı dışında başka görevleri de olduğunu düşünüyoruz. Çiftçiden esnafına kadar herkesin kazanmasını istiyoruz. Kırsal kalkınmayı başardığımız zaman Türkiye´de birçok belediyeye örnek olacaktır. Kırsal kesimdeki insanlarımız yardım beklemekte. Bunda da en çok çalışma gerçekleştirecek olanların büyükşehir belediye başkanlarının olduğunu düşünüyorum' değerlendirmesinde bulundu.
Şavaş, açıklamasında şunları belirtti: 'Bugüne kadar nadasa bırakmışız, hep kendi içimizde yaşamışız. Dışarıya açılmayı çok düşünmemişiz. Ama artık Hatay kabuğunu kırmak ve dünyaya açılmak zorunda. Hatay´da deniz, doğa, yayla, kaplıca, bereketli ovalar, sanayi ve kaliteli insan gücü var. Bunların geçtiği çok önemli ve tarihi bir şehir. Bugüne kadar kardeşlik bağlarının güçlenerek gelen böyle bir şehir göremezsiniz. Siz kendinizi iyi bir şekilde tanıtamazsanız insanlar şehrinize gelmezler ve şehrinizi bilmezler. Bu kadar enlerin olduğu bir şehri daha fazla tanıtarak ticaretten ve turizmden gelirini arttırmak zorundayız. Bütün çabalarımız da bundan.

 

 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57