Hatay için ´Nardüzü Modeli´ tartışıldı

Arsuz Kent Konseyi mahalle meclisleri oluşumunu Nardüzü ile başlattı

HATAY 2.02.2022 18:29:33 0
Hatay için ´Nardüzü Modeli´ tartışıldı

Sadet Berkyürek/İskenderun

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) yürüttüğü Yerel Yönetim Reformu III. Aşama Projesinin ‘katılımcı yerel yönetişim modelinin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi uygulama eğitiminde Arsuz´a bağlı Nardüzü Mahallesinde uzun yıllardır uygulanan ‘mahalle meclisi´ modeli ve pratikleri iki gün süren seminerde tartışmaya açıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının eş faydalanıcı olduğu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) yürüttüğü Yerel Yönetim Reformu III. Aşama Projesi kapsamında Bakanlık ve proje temsilcileri, pilot katılımcı mahalle modeli semineri Arsuz ve Hatay Kent Konseyi yürütme kurulunun da katılımıyla gerçekleştirildi. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen proje ile ‘katılımcı mahalle yönetiminde mahalle meclisinin Arsuz´dan başlayarak Hatay´da hayata geçirilmesi hedefleniyor. Arsuz´a bağlı Nardüzü Mahallesi´ndeki pilot uygulama, mahalle muhtarlarının da katıldığı oturumda da tartışıldı, mahalle meclislerinin amacı, yapısı ve kuruluşu ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Arsuz Kent Konseyi tarafından pilot uygulama olarak yönergesi kabul edilerek ilk yürütme kurulu oluşturulan Nardüzü Mahalle Meclisi deneyimleri, sorunlar ve ihtiyaçlar, Ramada Otel´de gerçekleştirilen eğitim seminerinde değerlendirildi. Mahalle muhtarı, mahalle meclisi üyeleri ve yürütme kurulunun katılımıyla ‘katılımcı mahalle önceliklendirme çalışmasında´ öncelikli sorunlar, kökenleri ve çözüm yolları ele alındı. Grup tartışması formatında gerçekleştirilen oturumu UNDP adına Metehan Gültaşlı yönetti. Arsuz ve Hatay Kent Konseyi yürütme kurullarının da katılımıyla gerçekleştirilen çalışmanın ikinci gününde, ilk gün belirlenen mahalle sorunları ve çözüm süreçleri, Hatay Büyükşehir Belediyesi ile Arsuz Belediyesi´nin ilgili birim temsilcileri ile tartışmaya açıldı.

Birlikte çalışmanın yolunu açacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcilerinin de takip ettiği toplantının açılışında yaptığı konuşmada proje danışmanı Atılım Üniversitesi öğretim Üyesi Hakkı Hakan Yılmaz, genel değerlendirmesinde kaliteli kamu hizmeti, demokrasinin daha etkin çalışmasının yerel yönetimlerin temsili demokrasiyi daha iyi hayata geçirmesiyle mümkün olacağını vurguladı. Katılımı önemsediklerini ifade eden Yılmaz, şu değerlendirmeyi yaptı: “Mahalle ölçeğinden başlayarak ilçe belediyesi ve belediyeye uzanan yolda toplumsal taleplerin, yerel taleplerin ve ihtiyaçların o kentte yaşayan insanlar tarafından dile getirilmesi, yerel kurumların bu yapıyı bir danışma meselesi olarak görüp dikkate alması, plan, program ve bütçe gibi süreçlerin de değerlendirilmesi önemli. Ama diğer taraftan da katılımcı mahalle yöntemleri gibi uygulamalar vatandaşa o kentin insanı olma imkanını, hissiyatını vermekte. Bir bu kadar önemli gördüğümüz şey de belediye ile vatandaşın birlikte çalışması imkanını yaratmaktı. Bu açıdan da umarız biz gelecek dönemde, yani bu proje Nardüzü mahallesinde olduğu gibi bu yaklaşımın diğer mahallelere de yansıması, Nardüzü´nün başlattığı çalışmaları devam ettirmesi, o sürekliliği sağlaması önemli. Buradaki kritik şey: Süreklilik. Bu sağlandıkça başarı sağlanacaktır. O yüzden biz proje ekibi olarak, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı olarak buradaki katılımdan ve sahiplenmeden çok memnun kaldık. Umarız bu süreç bizden sonra da aynı şekilde, aynı heyecan ve istekle devam eder.”

Nardüzü üzerinden çözüm konuşuldu

Arsuz Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek de yürütülen çalışmayla ilgili şu bilgiyi verdi: “Yerel katılımcı yönetim ile ilgili toplantıda Arsuz Kent Konseyinin çalışmalarından olan Mahalle Meclislerinin oluşumu ve amaçları kurduğumuz Nardüzü Mahalle Meclisi örneğinden tartışıldı. Nardüzü üzerinden önceliklerin tartışıldığı oturumda belediye, kent konseyi ve mahalle meclislerinin işbirliği ile çözüm önerileri gündeme getirildi. Son oturumda ise mahalle muhtarlarına mahalle meclislerini oluşturma ile ilgili bilgi verilerek önemi aktarıldı. Katılımı üst düzeyde olan toplantıda geleceğe yönelik planlamalar yapılarak toplantı sonlandırıldı.”

Sorunları birlikte çözebilmeyi paylaştılar

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı adına eğitim ve toplantı süreçlerini yöneten uzman Metehan Gültaşlı da eğitim ve grup çalışmalarının ardından yaptığı değerlendirmede muhtarların mahalle meclislerinin oluşumu hakkında bilgi sahibi olduklarını, buna ilişkin desteklerinin biraz daha arttığını gözlemlediklerini söyledi. Kent konseyinin özellikle kırsal mahallelerde yeterince tanınmadığını da sözlerine ekleyen Gültaşlı, şunları kaydetti: “Biraz mahalle meclisi ile birlikte kent konseyinin de daha bilinir, daha tanınır hale gelmesi, neden böyle bir yapının olduğu, kent konseylerinin neden var olduğu, ne görev yaparlar konularını biraz kırsal mahalle üzerinde tanıtımının bir ihtiyaç olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü muhtarlar, mahalle sakinlerine mahalle meclislerini anlatmakta zorlandıklarını söylüyorlar. Kimi yerlerde kent konseyin daha farklı bakış açısının olduğundan bahsettiler. Bunları aşmak için neler yapabiliriz. Nasıl birlikte, biraraya gelerek bu sorunları çözebiliriz ile ilgili çok güzel paylaşımlar oldu. Umuyoruz ki Arsuz´da, tüm Hatay´da bu katılımcı mahalle yönetiminin uzantısı olan mahalle meclisleri modeli gelişerek çok iyi noktalara gelecektir.”

/resimler/2022-2/3/1034178744365.jpg


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19