Hatay iş çevrelerinden zam tepkisi

Hatay´da faaliyet gösteren ticaret, esnaf ve ziraat odaları, ticaret borsaları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri, zamların geri çekilmesi çağrısı yaptı, işletmelerin darboğazına dikkat çekti, ´işten çıkartmalar başlayabilir´

EKONOMI 6.01.2022 10:07:10 0
Hatay iş çevrelerinden zam tepkisi

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası´nın (ATSO) evsahipliğinde gerçekleştirilen ortak basın toplantısında zamlar ve yüksek enflasyon baskısına dikkat çekildi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin karşı karşıya bulunduğu darboğaza yönelik destek istendi.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, ATSO Meclis Başkanı Selehattin Eskiocak, Antakya Ticaret Borsası Başkanı Ali Celal Mursaloğlu, Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ercan Yıldırım, HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Eşref Taner Özkaya, Defne Ziraat Odası Başkanı Sedat Duran, Antakya Ziraat Odası Başkanı Cem Ergönül, Hatay KAGİT Başkanı Ferda Esin Demirok, HASİAD Başkanı Murat Hayzaran, HAGİAD Başkanı Serhat Rende ve İTSO Genel Sekreteri Figen Gül Dönmez´in katıldığı toplantıda ortak açıklamayı ATSO Başkanı Hikmet Çinçin yaptı.

TÜİK tarafından açıklanan enflasyonun 19 yılın zirvesine çıktığını belirten ATSO Başkanı Çinçin, 2021 yılının sonlarına doğru yaşanan döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle, temel gıda ürünlerinden tekstile, araç fiyatlarından hizmet sektörüne kadar birçok alanda, fahiş artışlar yaşandığını, üst üste gelen zamların yeni yılda da devam ettiğini kaydetti.

İşten çıkartmalar başlayabilir

“2022´ye rekor zamlarla girdik” diyen Çinçin, ürün imalatındaki girdi maliyetlerine de dikkat çekti. Çinçin, “Döviz yüzde 30-40 artarken bir ürünün bir yıl geçmeden 4-5 kat artması örneğinde olduğu gibi bizler enflasyonu unutarak, ürün imalatındaki hammadde, enerji vb. artışını sorgulamadan artan ürün fiyatına odaklanıyoruz” dedi.

Yüksek enflasyon nedeniyle, artan girdi maliyetleri ve daralan pazar nedeniyle özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin, ‘işten çıkartma” gibi olumsuz adımlarla ilerlemek durumunda kalabileceğinin uyarısı yapan Çinçin, şunları ifade etti: “Bu nedenle işten çıkarmaların önüne geçmek için Küçük ve Orta Ölçekli işletmelere önceki dönemde sağlanan sosyal güvenlik desteği, istihdam desteği ve kredi desteklerinin ihtiyaç doğrultusunda revize edilmesi gerekmektedir.”

“Zamlar mutlaka geri çekilmelidir”

ATSO Başkanı Çinçin, ortak basın toplantısında şu değerlendirmeyi yaptı: “2022´ye rekor zamlarla girdik. Pandemi dönemi ile başlayan ekonomik darboğaz, 2022´nin ilk saatlerinde zam haberleriyle daha da büyümüştür. Aralık ayı için beklenen yıllık enflasyon % 29,59 iken, Aralık ayında gerçekleşen yıllık enflasyon % 36,08 oldu. Bu oran, Eylül 2002´den bu yana görülen en yüksek enflasyon olarak gerçekleşmiştir. Bugün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon, 19 yılın zirvesine çıkmıştır. 2021 yılının sonlarına doğru yaşanan döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle, temel gıda ürünlerinden tekstile, araç fiyatlarından hizmet sektörüne kadar birçok alanda, fahiş artışlar yaşanmıştı. İğneden ipliğe, her şeye üst üste gelen zamlar, yeni yılda da devam etmektedir. Bu yıl da geçtiğimiz senelerde olduğu gibi 2022´ye, TL´de yaşanan değer kaybı ve yüksek oranlarda açıklanan zamlarla girdik. Ekonomide yapılması gereken, uzun vadeli reformlardır. Kısa süreli aksiyonlar yurttaşın kesesine katkı sağlamamakta, bu büyük zam oranları hane halkını ezen üretimi de engelleyici boyuttadır. Bu zamlar geri çekilmelidir.”

 


Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00