Hatay toz bulutu altında

İskenderun ve Payas´ta hava kalitesi ‘orta´dan hassas konuma ulaştı. Bölgeyi kaplayan toz bulutundaki parçaçık oranı Dünya Sağlık Örgütü değerlerinin 6 kat üzerine çıktı.

22.12.2017 09:22:25 0
Hatay toz bulutu altında

Sadet Berkyürek/İskenderun

İskenderun ve çevresinde yaklaşık bir aydır etkisini sürdüren toz bulutuyla görünür hale gelen hava kirliliği son 24 saatte artış gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonları raporlarında kentin hava kalite indeksi, dün öğlen saatlerinde ´Orta´dan ‘Hassas´ konuma ulaştı.
Çevre ve Şehircilik bakanlığının Hatay İskenderun istasyonundan alınan 21.12.2017 tarih ve saat 11.00 itibariyle alınan referans değerler partikül madde 10 (solunabilir paçacıklar) 291 mg/m3 değere ulaştı. Bu değer Dünya Sağlık Örgütü´nün günlük 50 mg/m3, yıllık 20 mg/m3 değerlerininin yaklaşık günlükte 6 kat, yıllıkta da 15 katın üzerine çıktığını gösteriyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı´na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü resmi sayfasında da İskenderun, Payas, Antakya´daki hava durumunda ‘dumanlı´ ibaresi yer aldı.

Sabaha karşı oran tehlike sınırına ulaştı
havaizleme.gov.tr hava kalitesi portalındaki değerlerin bölgede pm oranının tehlikeli orana ulaştığı görülüyor. Dün gece (20.12.2017 saat 23.00´da) 117´yi gösterirken 21.12.2017 04.00´da 364´e, saat 12.00 da ise 312´ye ulaştı.

İÇKD takibi sürdürüyor
Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, ölçüm istasyonları üzerinden takibi sürdürdüklerini, konuyla ilgili Çevre ve Şehirilik İl Müdürlüğü ile de bağlantı kurduklarını söyledi.
Bölgede yaşanan hava kirliliğinin etmenleri arasında sanayi, Ortadoğu´da süren savaşın yanı sıra dağıtılan yardım kömürlerinin kalitesi de gösteriliyor. Kara da kömürün yarattığı kirilik konusunda İl Müdürlüğü ile görüşme yapıldığını belirterek, alınan kömür numunelerin analizinin yapılarak takibin sürdüğünün bildirildiğini ifade etti. Kara, İÇKD olarak da raporların kendileriyle paylaşılmasını talep ettiklerini de sözlerine ekledi.

Meteoroloji´den de toz uyarısı
İskenderun Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri de, toz bulutunun etkili olan fırtına nedeniyle kente ulaştığını, yarın yağışla birlikte etkisini kaybetmesinin beklendiğini bildirdi.Meteoroloji Genel Müdürlüğü´nden, bugün ve yarın Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu´nun güneydoğusu ve Hatay çevreleri için toz taşınımı uyarısı yapıldı.
Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, bugün Güneydoğu Anadolu´nun batısı ile Hatay çevrelerinde, yarın ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Anadolu´nun güneydoğusunda toz taşınımının etkili olması bekleniyor. Toz taşınımı nedeniyle meydana gelebilecek hava kalitesinde düşme ve görüş mesafesinde azalma gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04