Hatay Kültür Sanat ve Edebiyat Platformu Antakya Köprübaşı’nda

Hatay Kültür Sanat ve Edebiyat Platformu Antakya Köprübaşı'nda 6 Şubat depremlerinden sonra yürütülen çalışmalarla ilgili basın açıklaması düzenledi.

HATAY 15.04.2023 15:00:00 0
Hatay Kültür Sanat ve Edebiyat Platformu Antakya Köprübaşı’nda

Şair, yazar, edebiyatçı ve STK'ların katıldığı basın açıklamasını platformun yürütme kurulu üyesi ve sözcüsü eğitimci/yazar Müslüm Kabadayı okudu.

Kabadayı konuşmasında, deprem sonrası yürütülen çalışmalardaki plansızlık ve bilimsellikten uzak anlayışa dikkat çekti. Kabadayı, "Hatay Valiliği tarafından 06.04.2023 tarihinde ilan edilen listeyle Hatay’daki hasarlı binaların acilen yıkılacağı, yıkılan binaların da acilen enkazlarının kaldırılacağı bildirilmiştir. Kadim kentlerimizin tarihi ve kültürel değeri olan yapılarının bir moloz, enkaz gibi görülüp yıkılmasını ve taşınmasını kabul etmiyoruz. Bütün kentlerimizdeki, yerleşim birimlerindeki tarihi ve kültürel yapıların ilgili bilim insanlarından oluşan kurullar tarafından incelenerek bilimsel bir çalışmayla korunmasını, güçlendirilmesini veya aslına uygun biçimde yeniden inşa edilmesini istiyoruz. Kadim kentlerimiz, ülkemizi beton mezarlığına dönüştürenlerin rant hırsına hiçbir biçimde kurban edilemez" dedi.

Hatay Tabip Odası, Hatay Barosu, Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu, İnsan Hakları Derneği temsilcilerinin de destek verdiği basın açıklamasında Kabadayı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu.      olarak, M.Ö. 195 yılında şair Euphorion’un Antakya’da kurduğu kütüphane kültürünün yeniden
canlandırılması için çalışacağız. Antakya Tykhe'sinin elindeki başak demetiyle kentin zenginliğini, ayağıyla bastığı erkeğin Asi (Orontes) nehrini, başındaki taçla yıkıntıları günümüze kadar gelen surları temsil ettiği kadim kentimiz Antakya başta olmak üzere tüm kentlerimizin yeniden ayağa kaldırılması için vargücümüzle çalışacağız. Hatay’ın yetiştirdiği büyük şair ve yazarlardan Ali Yüce’nin “Antakya Çarşıları”nın, Süleyman Okay’ın “Sevda Tutuklanamaz”ının, Sabahattin Yalkın’ın “Asi Destanı”nın, Ayla Kutlu’nun “IslakGüneş”inin, Burhan Günel’in “Acının Askerleri”nin ve daha nice yapıtın üretildiği coğrafyamıza sahip çıkacağız. Tarihin ilk ışıklı caddesi olan Herode’nin, günümüzün Kurtuluş Caddesi’nin aslına uygun olarak yeniden kültür-sanat ve edebiyat mekanına dönüştürülmesi için kalemlerimizi, fırçalarımızı ve notalarımızı kullanacağız. Bu amaçla bugün Antakya’da ilk örnek olarak çadır kütüphanemizi, sanat ve edebiyat insanlarının halkla buluşmasını sağlayacak mekanımızı hayata geçiriyoruz. Bütün çalışmalarımızı, şimdi aramızda bulunan demokratik kitle örgütlerimiz gibi Hatay’ın yaralarını sarmak için çalışan bütün platformlarla, bilim - sanat - edebiyat insanlarıyla dayanışarak yapacağız."


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19