Hatay Planlama Merkezi Antakya’da açıldı

Ekrem İmamoğlu: Ofisin Hatay’ın yeniden ayağa kalkmasının merkezi olmasını ümit ediyoruz

HATAY 28.08.2023 17:07:00 0
Hatay Planlama Merkezi Antakya’da açıldı

Hatay’da 6 Şubat’ta yaşanan deprem sonrası, şehrin yeniden yapılanmasını veriye dayalı, bilimsel, akılcı, şeffaf ve vizyoner bir biçimde sağlamak amacıyla Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle kurulan Hatay Planlama Merkezi’nin açılışı İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirildi. 

Hatay Planlama Merkezi’nin Tanıtım, Açılış ve Bilgilendirme toplantısı Antakya EXPO Alanı’nda bulunan HBB Meclis salonunda gerçekleştirildi. 

Toplantıda konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay’ın tarihini, kültürel birikimlerini yok etmeden, sağlıklı ve planlı bir şekilde yeniden yapılanması için Hatay Planlama Merkezi’ni açtıklarını söyledi. 

Başkan Savaş "Hatay'la ilgili benim de sözüm var" diyen herkese kapılarının açık olduğunu, İBB ile işbirliği içinde açtıkları Hatay Planlama Merkezi’nde Hatay'ın geleceğine ilişkin her görüşün tartışılmasını istediklerini vurguladı.

SAVAŞ: MERKEZ HATAY VE DİĞER İLLERİ ORTAK BİR DİSİPLİN İÇERİSİNDE BÜTÜNCÜL BİR ŞEKİLDE PLANLAMA İÇİN KURULDU 

Bir işe ne kadar ehil insan dokunur ne kadar ehil insan birlik ve bütünlük içerisinde bu işi kurtarmaya çalışırsa oradaki yanlışın minimum, güzelliklerin ise maksimum seviyeye geleceğini belirten Savaş, “Biz depremin ilk günlerinden itibaren hem kendi arkadaşlarımız hem İBB’deki arkadaşlarımız hem de devletimizin ve özel sektörümüzün üniversiteleriyle dayanışma içerisine girdik. Burada birçok sivil toplum örgütümüz, sivil inisiyatifler, platformlar Hatay için ve diğer illerimiz için çalışmaya başladı. İşte bu planlama ofisi de bunun için kuruldu. Hatay ve diğer illeri ortak bir disiplin içerisinde bütüncül bir şekilde planlamak için burası kuruldu. Şimdi ilk esaslı toplantımızı yaklaşık 10 gün önce yaptık. Ama ekim ayı başında bir büyük toplantı daha yapacağız. İnşallah bütün bu kurum ve kuruluşlarımızı bir çatı altına toplayarak, bu planlama merkezinde Hatay'ı çalışacağız. Ve bundan sonraki süreç içerisinde deprem olduğu zaman evimizden çıkmadan, iş yerimizden çıkmadan o depremin bitmesini bekleyecek şekilde Hatay'ı tekrardan kurgulayacağız.” dedi. 

“HATAY’IN GELECEĞİNİ SAĞLAM TEMELLER ATARAK OLUŞTURMAYI AMAÇLIYORUZ” 

Hatay’ın diğer şehirlerden çok farklı olduğunun altını çizen HBB Başkanı Savaş, “Burada müthiş bir tarihi, kültürel ve medeniyet birikimi var.  Bütün bu birikimleri geleceğe taşırken hemen Batı Antakya'dan başlamak üzere diğer ilçelerimizde sağlıklı ve güçlü bir şekilde kurgulamamız gerekiyor. Multidisipliner bir şekilde hareket etmemiz lazım. Ve bu konuda benim de sözüm var. Benim de planım var diyen bütün kurum kuruluşlarımıza eğitim camiamıza, bilim dünyamıza ve sivil toplum örgütlerimize kapımız açık. Onların hepsiyle birlikte bu planlama ofisimizde Hatay'ın geleceğini konuşmak, Hatay'ın geleceğini sağlam temeller atarak oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu planlama merkezimizin de önce Hatay'ımıza sonra ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” Sözleriyle konuşmasını noktaladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu da 6 Şubat depreminin gerçekten herkesin canını çok yaktığını belirterek herkesin başını öne eğip düşünmesi gereken bir süreci yaşattığını belirtti.

İMAMOĞLU: DEPREM BİR DOĞA OLAYI DİYEREK ÜSTÜNÜ ÖRTMEMEMİZ GEREKİYOR 

İBB Başkanı İmamoğlu, deprem bir doğa olayıdır diyerek üstünü örtmemiz mümkün olmadığının altını çizerek, “Deprem bir doğa olayıdır doğru ama bunu büyük bir acıya dönüştüren ve insanlarımızın canını yitirmesine neden olan, yıkıma dönüştüren şey ise hepimizin yıllar boyu üst üste koyduğumuz hatalar, eksikliklerdir. Bununla yüzleşmek zorundayız. Maalesef geçmişte programsız yapılan işler sadece Hatay ve 11 şehri değil Türkiye'mizin birçok şehrinde insanlarımızın canını tehdit etmeye devam ediyor ve bunun bedellerini ödüyoruz.” ifadelerini kullandı. 

İmamoğlu, “Hatay’da çok büyük bir yıkım yaşandı. Hatay Planlama Merkezi, bir yandan çok acil akut sorunlar çözülürken orta ve uzun vadede yeni bir şehircilik anlayışıyla, yaşadığımız acıların tekrar yaşanmaması amacıyla, veriye dayalı, bilimsel akılcı, şeffaf bir planlamayı, burada birlikte inşa etmek amacıyla kurmuş olduğumuz bir merkez.” dedi

“MERKEZİMİZİN İYİLEŞMENİN VE YENİDEN AYAĞA KALKMANIN MERKEZİ OLMASINI ÜMİT EDİYORUZ”

Hatay Planlama Merkezi’nin temelinde Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hataylıların yer aldığını belirten İmamoğlu, “Yerel katılımı güçlendirmek gerekiyor. Çünkü planlama çalışması belirli ofislerle, danışmanlarla, işin uzmanlarıyla yürütülecek bir süreç değil. Birlikte ayağa kalkacağımız bir süreç. Dolayısı ile tüm paydaşların sürecin içerisine katılması gereken bir planlama yaklaşımından bahsediyoruz. Bunun alt yapısını kurmak amacıyla, yürütücülüğünü üstlenmek amacı ile Hatay Planlama Merkezi kuruldu. En temel konulardan biri veriye ulaşmak veriyi toparlamak. Bu veriyi elde etmemiz okumamız ve bunun üzerine politika geliştirmemiz gerekiyor. Tabi ki bunu orta vadeli, uzun soluklu yaparken de bugünün sorunlarına cevap verecek projeler üretmemiz gerekiyor. Buranın bu koordinasyonu sağlaması ve topyekûn iyileşmenin ve yeniden ayağa kalkmanın merkezi olmasını ümit ediyoruz.” Açıklamalarında bulundu. 

“HEDEF PLANLAMA YAKLAŞIMINI ORTAYA KOYMAK”

Çalışma başlıklarının temel itibari ile bir planlama yaklaşımını ortaya koymak olduğunu belirten İmamoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu planlama sürecini 8 ana başlıkla büyütmeyi hedefliyoruz. Planlamadan kastımız burada imar planı, parsel anlamında bir yaklaşım değil. Temel anlamda bir ekonomik açıdan, sosyal açıdan, buranın nasıl iyileşeceğini ortaya koymak, kültürel mirasının nasıl ayağa kaldırılacağını ortaya koymak hem alt yapı hem de üst yapı anlamında mühendislik hizmetlerinin nasıl gelişeceğini buraya özgü, mühendislik koşullarının nasıl oluşacağını, gerekirse buranın yönetmeliklerinin oluşturulmasını belirlemek.” 

“ÇOK CİDDİ BİR DANIŞMA KURULUMUZ VAR”

“Burada Hatay ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin ortak planlama merkezini kurduk. Burada bahsettiğim ana başlıkta çok ciddi bir danışma kurulumuz var. Türkiye’nin bu konuda uzman akademisyenleri, Üniversite hocaları bu sürecin içerisinde. Ama dediğim gibi bu sadece bir üniversite ve akademik bir çalışma değil. Bugünden itibaren, Hatay halkının, sektör temsilcilerinin, meslek odalarının, sivil toplum bileşenlerinin, dayanışma ağlarının da işin başından itibaren sürecin içinde olması gereken bir yapılanma. Çok önemli bir noktada, kamu kurumlarının koordinasyonu. Biz bu koordinasyon eksikliğini sahada görebiliyoruz. Hem veri ortaklaştırılması hem de planlama sürecinin ilerletilmesi açısından kamu kurumlarının bir arada işbirliği içerisinde, bu süreci yürütmesi gerekiyor.”

Açılış konuşmalarının ardından Hatay Planlama Merkezi’nin açılış kurdelesinin kesilmesi konukların katılımıyla gerçekleştirildi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19