Hatay seçmeni tercihini oyladı

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’nun en fazla oyu aldığı Hatay’da milletvekili dağılımı ise AKP 4, CHP 4, TİP 1, MHP 1, İYi Parti 1 şeklinde gerçekleşti.

HATAY 15.05.2023 05:15:00 0
Hatay seçmeni tercihini oyladı

Sadet Berkyürek/SES
Depremin büyük yıkıma yol açtığı Hatay’da Cumhurbaşkanlığı seçiminde Hatay’da Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 48.07 oy oranı ile önde bitirirken Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı 368 oy farkla 48.03 olarak gerçekleşti. 

1 milyon 62 bin 886 kayıtlı seçmenin bulunduğu Hatay’da Cumhurbaşkanlığı için 883 bin 992 seçmen sandık başına gitti. Milletvekilliği için kullanılan oy ise 904 bin 876.

Kayıtlı yaklaşık 170 bin seçmenin sandıklara erişemediği Hatay’da seçimi AKP yüzde 33.72, CHP yüzde 28.46, MHP yüzde 12.19, TİP yüzde 8.62, İYİ Parti yüzde 8,07, Yeşil Sol Parti yüzde 3.25 oy oranıyla tamamladı. Kesin olmayan sonuçlara göre parlamentoda AKP 4, CHP 4, MHP-İYİ Parti ve TİP 1’er milletvekili ile temsil edilecek.  

6 şubat Maraş ve 20 Şubat Hatay merkezli depremlerde merkez ilçeleri Antakya ve Defne ile İskenderun, Kırıkhan ve Samandağ’da ağır yıkımın yaşandığı Hatay’da kesin olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu en çok oyu alırken Recep Tayyip Erdoğan ikinci sırada takip etti. Kılıçdaroğlu, Hatay’ın ilçeleri Arsuz’da yüzde 75,28’e, Samandağ’da yüzde 91.79’a, Defne’de yüzde 90.41’e ulaşırken depremde en çok can kayıplarının yaşandığı, çevre ilçeler ile kent dışına göç veren merkez ilçesi Antakya’da Erdoğan öne çıktı. 

Kılıçdaroğlu yüzde 42.56, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 53.9 oy oranını yakaladığı Antakya’da aralarında kayıplar, vefat edenler, tedavisi devam edenler de dahil her 100 kişiden 23’ünün, yani 49 bin kişinin üzerinde kayıtlı seçmenin oy kullanmadığı görülüyor.

Kimler parlamentoya girmeye hak kazandı?

Sonuçlarda deprem sonrası iktidarın bölgede bakanlarıyla özel önlem alması, ekonomik temasların sağlanması, seçim kampanyasında neredeyse birebir temas kurulması, AKP’nin yürüttüğü devlet destekli kampanyanın da etkisi olduğu bölgede kesin olmayan sonuçlara göre oyların partilere göre dağılımında yüzde 33,72 oy oranıyla birinci parti olan AKP, 2018 seçimlerine göre 4 puanlık bir gerileme yaşadı. AKP’nin 4 milletvekili şu isimlerden oluşuyor: 
Av. Adem Yeşildal, Av. Abdulkadir Özel, Hüseyin Yayman ve Kemal Karahan.

CHP ittifak listesiyle mecliste

İttifak listesiyle katıldığı seçimde bir kısım oyları TİP ve İYİ Parti’ye kaydığı görülen Cumhuriyet Halk Partisi 2 puanlık bir gerilemeyle de olsa yeniden 4 milletvekili çıkarttı. 4. sıra adayı Saadet Partisi’nden gelen CHP’yi 28. dönemde şu isimler temsil edecek: 
Mehmet Güzelmansur, Nermin Yıldırım Kara, Av. Servet Mullaoğlu, Necmettin Çalışkan.

Can Atalay Mecliste

Antakya’da AKP oy oranını yüzde 45’ten yüzde 39’a düşürürken 2018 seçiminde HDP’ye oy verenlerin, 14 Mayıs Pazar günü Yeşil Sol Parti yerine TİP’e yöneldiği görülüyor. Aynı taban kaymasının Samandağ ve Arsuz’da yaşandığı görülüyor. Hatay genelinde CHP de bu seçimde oy oranını yüzde 30’dan yüzde 28’e düşürdü. En yüksek oyu Samandağ ve Defne'de alan TİP, gezi davası tutuklusu Ş. Can Atalay'ı meclise taşımış oldu. 

MHP de 2 puan geriledi

Milliyetçi Hareket Partisi’nen de 2018 seçimlerine göre Hatay’da 2 puan gerilediği görülüyor. MHP Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, partisinin yüzde 12.19’luk oy oranıyla parlamentoda görev yapacak.

Çirkin 3. dönem parlamentoda

İYİ Partinin 1. sıra adayı A. Şefik Çirkin, parlamentoda 3. dönem görev yapacak. 24. ve 25. dönemlerde MHP’den seçilen İYİ Parti’nin kurucularından Şefik Çirkin, partisinin il başkanlığı görevini de yürütmüştü.

Suzan Şahin’e engelleme girişimi

Seçimde yaşanan talihsiz bir durum ise CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in geldiği Meydan Mahallesi’ndeki Selahattin Alanya ilkokulu’nda uğradığı hakaretin arbedeye dönüşmesi oldu. Milletekili Abdulkadir Özel’in yakınlarının Suzan Şahin’e müdahale ederek seçim kuruluyla selamlaşmasını engellemek istemesi üzerine tartışmanın büyüdü, olay polisin müdahalesiyle önlendi. İlerleyen saatlerde Milletvekili Özel’in gelişmeden dolayı Milletvekili Suzan Şahin’e üzüntülerini ilettiği öğrenildi.

Sosyal medyada oy dağılımına eleştiri

Seçmen kaymasının yaşandığı bölgede ekonomik imkanların da yansıtıldı AKP’nin kampanyaları damga vurdu. ‘Devlet’ olanaklarıyla özel önlem alındığı yorumu yapılan deprem bölgesinin en çok etkilenen merkez ilçesi Antakya’da CHP oylarını korurken AKP 2018’e göre 6 puanlık bir gerileme görüldü. AKP Hatay genelinde ise 2 puanlık kayıp yaşadı. Seçim sonuçlarında AKP’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aldığı oy oranı sosyal medyada depremzedelere yönelik hakaretlere varan paylaşımlar yapıldı.

Arsuz’da da mühür kırıldı

Arsuz Karahüseyinli Ortaokulu’nda bir sandıkta cumhurbaşkanlığı oy pusulası verilmediğine dair alınan şikayet üzerine müdahale edildi. Diğer bir durum ise kullanılırken kırılan mühür. Nardüzü İlkokulu’nda kırılan mühür ilçe seçim kurulu tarafından yenilendi.


Anahtar Kelimeler: Hatay seçmeni tercihini oyladı

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19