Hatay ve Deprem Gerçeği kitabının tanıtımı devam ediyor

Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu tarafından hazırlanan Hatay ve Deprem Gerçeği kitabının tanıtımı ve Sibel Tekin tarafından hazırlanan belgesel gösterimi, farklı kentlerde buluşturulmaya devam ediyor.

GÜNCEL 24.07.2023 14:34:00 0
Hatay ve Deprem Gerçeği kitabının tanıtımı devam ediyor

6 ve 20 Şubat depremleri nedeniyle Hataylıların yoğun olarak göç etmek zorunda kaldıkları Ankara’dan başlayan, Mersin ve Antakya ile devam eden Hatay ve Deprem Gerçeği kitabının tanıtımı 15 Temmuz’da da İzmir Tabip Odası’nda yapıldı.

Hatay’ın Ölüdeniz, Doğu Anadolu ve Kıbrıs zonlarının birleştiği noktada yer alması nedeniyle onlarca büyük depremle yıkıma maruz kaldığını, tarihsel-kültürel ve toplumsal açıdan bu yıkımların altından kalkmayı başaran bir dayanışma ve yaratıcılıkla bugünlere geldiğini vurgulayan platform üyelerine 3 Temmuz’da konteyner mekanını açan Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, “Bu çok değerli kitabı tarihe not düşmek yanında halkın haklarını bilmesi ve örgütlü biçimde sağlığına, geleceğine sahip çıkması bakımından önemsiyoruz” dedi.

Platformun Dönem Sözcüsü Müslüm Kabadayı, “Kadim kültürlerin ortak yaşama bilinciyle sentezlendiği Hatay coğrafyasının doğasından kaynaklanan deprem gerçeğiyle, 6 ve 20 Şubat depremlerinin yarattığı büyük yıkım nedeniyle her açıdan, bilimsel temelde yüzleşmesi gerekiyor. Üç ay önce kurulan Platformumuz,  bu gerçekle yüzleşmenin bir yapıtı olarak bu kitabı hazırlayıp yayımlarken, birçok bilim insanının, sanatçının ve edebiyatçın çalışmaları yanında ASİ-DER, KADOP, Hatay Barosu, Hatay TMMOB, İHD Hatay Şubesi tarafından hazırlanan raporları, dava dilekçelerini, mahkeme kararlarını, İskenderun Ses Gazetesi’ndeki makale ve denemeleri bir araya getirerek beş bölümden oluşan kapsamlı bir yapıtı kamuoyunun yararlanmasına sundu. Bir daha enkaz altında kalmamamız için bilimsel ve teknolojik veriler ışığında planlanan tarihi-kültürel dokusuyla uyumlu kentlerimizi yeniden yaşamımızın temeline yerleştirmemiz şarttır. Bunun dışındaki her türlü yağmacı ve talancı zihniyetle yapılacak girişimlere Hatay halkının izin vermemesi gerekiyor” diye konuştu.

Hatay Tabip Odası’na katkılarından dolayı Teşekkür Belgesi sunan Müslüm Kabadayı, Platformun üç aylık Dönem Sözcülüğünün bittiğini, yeni Dönem Sözcüsü ve Platformun bileşenlerinden Barbarları Beklerken Sanat Kolektifi’nin temsilcisi olan Dolunay Aker’e Teşekkür Belgesini vererek dönem sözcülüğünü devretti.

Dolunay Aker, “Depremin doğal yıkımının ötesinde binlerce yılda oluşan toplumsal, kültürel hafızamızı yok etmek isteyenlere karşı hafızamıza sahip çıkmanın bir yapıtı olarak bu kitabı çok önemsiyoruz. Emeği geçen herkese, kurumlara teşekkür ediyoruz. Yeni dönemde yeni temsilciliklerle kolektif çalışma olanağımızı daha da geliştirmeye çalışacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Etkinlik, Sibel Tekin'in düzenlediği Hatay ve Deprem Gerçeği adlı belgesel gösterimiyle bitirildi. 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19