'Hatay´da demografi aleyhimize değişiyor'

Hatay´daki Suriyeli sığınmacılar ve nüfusu hakkında yaptığı değerlendirmede bulunan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Hatay, 1 milyon 671 bin nüfusa sahip.

GÜNCEL 21.04.2022 09:49:47 0

İskenderun/SES

 Suriyeli nüfusun 450-550 bin civarında olduğunu açıklayan resmi rakamlar var. Resmi olmayan rakamlarda ise 100 binden 300 bine kadar insanın olduğu konuşuluyor. Sadece Reyhanlı´da en son açıklanan Türk nüfusu 98.500. Suriyeli nüfus ise 131 bin civarında. Reyhanlı´da 12 ilçenin nüfusundan daha fazla Suriyeli yaşıyor. Suriyelilerin doğum oranı da oldukça fazla” dedi.

Savaş: 38 bin Suriyeli seçmen var
Suriyelilerin Hatay´daki birçok sektörü olumsuz etkilediğini savunan Savaş, “Tarım sektöründe 36 bin sigortalı insan çalışırken bu sayı 9 bin civarlarına düştü. Tarım sektöründeki insanımız yüzde 74´ü tarımdan çekilmiş durumda. Lojistik sektöründe de sıkıntılar yaşamaktayız. Lojistik sektöründe şu anda yüzde 38 daralma var. 1.559 Suriyeli firma ticaret odasında kayıtlı. Suriyeli seçmen sayıları da arttı. Hatay´da demografi giderek aleyhimize değişiyor. 31 Mart 2019´dan 1 Mart 2021´e kadar 13 aylık süre içerisinde seçmen sayımız yüzde 3,8 iken Suriyeli seçmen sayısı yüzde 38 artmış durumda. Onlarınki bizden 10 kat artmış durumda. 2019 seçimlerinde 13 bin Suriyeli oy kullandı. Bir yıl önceki verilerle şu anda yaklaşık 38 bin Suriyeli oy kullanacak. Yayladağı´nda yüzde 15 olan Suriyeli seçmen sayısı yüzde 19´a çıkmış durumda. Demografik yapı bizim aleyhimize değişiyor ve iktidarın bundan rahatsız olduğunu düşünmüyorum. Bu Hatay´da böyleyse İstanbul´da, Şanlıurfa´da, Gaziantep´te de böyle olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti´nin koyduğu yasalara, Cenevre Sözleşmesi´ne ve New York Mutabakatı´na göre bu misafirlerimiz ancak geçici statüde değerlendirilebilir. Ancak siz bunlara vatandaşlık veriyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak bu kadar kolay olmamalı. Bu coğrafya hem çok stratejik hem de jeopolitik anlamda da çok önemli. Bu sorun sadece toplumun veya partinin sorunu değil, hepimizin sorunu. Herkes bu sorundan dolayı rahatsız ve gelecek ile ilgili kaygılı durumda. Bu bir milli meseledir ve hepimizin bu sorunu konuşması lazım. Gelecekte çocuklarımıza kâbus dolu ortam bırakmamak ve çocuklarımızın geleceğini karartmamak için hepimizin yapması gereken bu sorunu konuşmak ve birlikte çözmektir. İktidar partisi bu sorunu çözmek istiyorsa genel başkanımız (Kemal Kılıçdaroğlu) ve Millet İttifakı´nın paydaşları bu çözüme ortak olur. Biz de çözüme ortak olmak için elimizden geleni yaparız.'

192 bin sığınmacı vatandaş oldu
Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, geçen yıl sonu itibariyle vatandaşlık verilen Suriyeli sığınmacı sayısının 192 bin olduğunu açıkladı. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Suriyeli sığınmacıların Şeker Bayramında memleketlerine yapacağı ziyarete ilişkin değerlendirmede bulunan Soylu, 'Bayram gidişine müsaade etmeme konusunda kısıtımız var' dedi. Sığınmacıların 500 bininin gönüllü olarak geri dönüş yaptığını ifade eden Soylu, '2021 sonu itibarıyla geçici statü ile Türkiye´ye gelenlere verilen vatandaşlık sayısı 192 bindir' açıklamasını yaptı.
CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül da gazetemize ilettiği açıklamasında, İstanbul, Gaziantep ve Hatay gibi illerde yaşayan göçmen sayılarını paylaşarak ve iktidara “Siz vatandaşlık verdiğiniz göçmenleri seçmen olarak mı kullanmak istiyorsunuz? diye sordu. Bülbül, İstanbul´da 540 bin, Gaziantep´te 462 bin, Hatay´da 432 bin, Şanlıurfa´da 429 binden fazla göçmenin yaşadığını, 193.293 göçmenin de Türk vatandaşlığına geçtiğini ifade etti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19