Hatay´da Gadir-Hum bayram coşkusu

Hatay, Adana ve Mersin yöresinde yaşayan Arap alevilerin en önemli dini bayramları arasında yer aldığı bilinen Gadir-Hum, bugün Hz. Muhammed´in veda haccı dönüşünde Hz. Ali´yi taltif ettiği gün olarak kutlanıyor.

GÜNCEL 26.07.2021 07:34:06 0
Hatay´da Gadir-Hum bayram coşkusu

Gadir-i Hum Bayramı, Hazreti Muhammed´in Veda Haccı dönüşünde Hazreti Ali´yi taltif ettiği, “Velâyet” makâmına atandığına (halef ilan ettiğine) inanılan bu gün, Hicri takvime göre Zilhicce Ayı´nın On Sekizinci günü “Gadir Hum Bayramı” olarak kutlanıyor.

Bayram dolayısıyla evlerde ve türbelere kurban kesiliyor, büyük kazanlarda hazırlanan, içerisinde buğday-et karışımının olduğu, başta yoksullara ve dar gelirlilere dağıtılan ´Hirise´ adı verilen güne özel yemek hazırlanıyor.

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Gadir-i Hum Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Vali Doğan, kutlama mesajında şu ifadelere yer verdi: 'Tarihi boyunca çeşitli dinlerin, inançların bir arada yaşadığı ve bu özelliğini bugüne kadar korumuş müstesna bir şehir olan ilimiz, hoşgörüsü ve kültürel zenginliğinin neticesi olarak ortaya çıkan birlikte yaşama anlayışı, birçok etnik ve mezhep sorunlarının yaşandığı günümüz dünyası için örnek bir birlikte yaşama modelidir. Tüm kültürlerde ve tüm inançlarda bayramlar, insanların mutlu olduğu, dargınlıkların unutulduğu güzel günlerdir. Bugün de bu zenginliklerimizden birisi olan Gadir Hum Bayramı´nın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. “Ben, sen yok. Biz varız” dedirten birliğin doğal sonucu olarak kentimizde yaşayan her kültür ve inançtan vatandaşımızın bayram sevinci ortak sevincimiz, tasası ortak tasamız, hüznü ortak hüznümüzdür. Bizler farklılıklarımızla güzel ve güçlüyüz. Bugüne kadar yaşattığımız hoşgörü kültürünü bizden sonraki kuşaklara da aktarmak hepimizin ortak gayesidir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm Alevi vatandaşlarımızın Gadir-i Hum Bayramı´nı kutlar, sevdikleri ile beraber sağlık, huzur ve afiyet içerisinde nice güzel bayramlara erişmelerini dilerim.'

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Gadir Hum Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Savaş  mesajında şu ifadelere yer verdi: “Hatay´ımız birçok medeniyete ev sahipliği yapmış özel bir şehirdir. Herkesin karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörülü bir ortamda yaşadığı şehrimizde bayram sevincini yüzyıllardır ortak sevincimiz olarak görüyor, birlik ve beraberlik içinde kutluyoruz. İlimizin sahip olduğu bu eşsiz değer tüm dünyaya örnek olacak niteliktedir. Şehrimizdeki bu atmosferin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması hepimizin ortak sorumluluğundadır. Bu duygu ve düşüncelerle şehrimizdeki saygı, sevgi ve kardeşliğin tüm dünyaya örnek olmasını temenni eder, tüm Alevi hemşehrilerimin Gadir Hum Bayramı´nı kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.”

Hazreti Muhammed´in veda haccı dönüşünde veda hutbesini okuduğu ve Hazreti Ali´yi halef olarak atadığı gün olan Gadir-i Hum Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, 'Gadir-i Hum Bayramımızın bu güzel coğrafyamız başta olmak üzere bütün insanlığa barış, kardeşlik ve huzur getirmesini diliyorum' dedi.

Arsuz Kaymakamı Musa Sarı da mesajında şunları kaydetti: 'Yöremiz medeniyetlerin beşiği olup bu farklılıklar bizim zenginliğimizdir. Bugün de bu zenginliklerimizden birisi olan ve Alevi vatandaşlarımız tarafından kutlanan Gadir-i Hum Bayramı´nı kutlar, sağlık ve huzur içerisinde nice bayramlar dilerim.'

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı´nın mesajı şöyle: 'İlçemizde yaşayan her kültür ve inançtan vatandaşımızın bayram sevinci ortak sevincimiz, hüznü ortak hüznümüz olup bu duygu ve düşüncelerle tüm Alevi vatandaşlarımızın Gadir-i Hum Bayramı´nı kutlar, sağlık, huzur içerisinde nice güzel bayramlara sevdikleri ile beraber erişmelerini dilerim.'


Anahtar Kelimeler: Hatay Gadir bayram coşkusu

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19