“Hatay´da herhangi bir güvenlik endişemiz yok”

“Hatay´da herhangi bir güvenlik endişesi yok” diyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay´ın Suriye´den gelebilecek yeni bir göç dalgasını kaldıramayacağını belirtti.

GÜNCEL 6.02.2020 10:09:46 0
“Hatay´da herhangi bir güvenlik endişemiz yok”

İskenderun/SES


Suriye´nin İdlib bölgesindeki çatışmaların ardından yeni bir göç dalgası ile karşı karşıya kaldığını, ancak Hatay´ın Suriye´den gelebilecek yeni bir göç dalgasına cevap veremeyeceğini vurguladı. Başkan Savaş, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hatay, Suriye´den gelebilecek yeni bir göç dalgasını kaldıramaz. Hükümetin bu konuda önlem alacağını düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti, Suriye sınırları içerisinde güvenli bir bölge sağlayabilecek güce sahip. Bizim söylemlerimiz ile Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemleri örtüşüyor. O da artık misafir kabul edemeyeceğimizi biliyor. Cumhurbaşkanımızın da sınır bölgesindeki misafirler için hazırlık yaptığını düşünüyorum.”

İdlib´te şehit olan, Hatay´dan memleketlerine uğurlanan asker ve sivillere rahmet dileyen Başkan Lütfü Savaş, bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi. Yazılı açıklama yapan Başkan Savaş, “Hatay bu gelişmeleri 8 yıldır yaşayan bir şehir. Durumun bu pozisyona geleceğini daha önceden biliyorduk. Bu yüzden de demeçlerimizde bu sorunları dile getirdik. Bizim bir misafir daha kaldıracak gücümüz yok. Biz Suriyelilerin kendi sınırları içerisinde güvenli bir ortamın oluşturularak kalması gerektiğini ifade ettik. Maalesef bugünkü tablo bizi çok üzdü. Beş askerimiz ve sivil vatandaşlarımız şehit oldu. Şehitlerimize Allah´tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Umarım şehit sayımız yükselmez ve bir an önce Suriye´de barış ortamı sağlanır” dedi.

Hatay´da herhangi bir güvenlik endişesinin olmadığını da sözlerine ekleyen Başkan Savaş, “Ordumuza güveniyoruz. Bu konuda güvenlik ile alakalı bir sıkıntımız yok. Devletimizin gücü fazlasıyla yerinde. Hatay halkının empati, sempati ve sevgi dili oldukça gelişmiştir. Şehrimizde 8 yıldır kaos tablosu hiçbir zaman olmadı. Bizim insanlarımızın huzura, gelecekle ilgili umutlanmaya ihtiyacı var. Bu nedenle Suriye´deki iç kargaşayı Hatay´da yaşamak istemiyoruz” ifadesini kullandı. Suriye politikasında bütün sorumluluğu sadece Türkiye Cumhuriyeti´nin almaması gerektiği konusunda açıklama yapan Başkan Savaş, Suriye´de hangi egemen güçler var ise ortaklaşa bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Geçiş noktası olmaya devam edecek
Ekonomik uçurumun ve siyasi istikrarsızlığın olduğu yerde insanlar yaşamak istemeyeceklerine de dikkat çektiğini açıklamasını Savaş şöyle sürdürdü: “Orta Asya, Orta Doğu ve Güney Afrika´da küresel ısınma sorunu var. Bu küresel ısınma devam ettikçe su kaynakları yok olacak. Su kaynaklarının tükenmesi topraklardaki çoraklaşmaya neden olacak ve verimli tarım arazileri yok olacak. Bu coğrafyalarda ekonomik gelir oldukça düşük seviyede. Ekonomik uçurumun ve siyasi istikrarsızlığın olduğu yerde insanlar yaşamak istemezler. İnsanlar daha istikrarlı ve demokrasinin temel taşlarının oturduğu yerlerde yaşamak istediklerinden dolayı Türkiye ve Hatay´ın sınırları geçiş noktası olmaya devam edecektir. Bizim ona göre plan ve program yapmamız gerekiyor. Bu durumda sadece Türkiye´nin değil Batı´nın da bu konuda önlem alması gerekir.”


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00