Hatay’da 1 Mayıs: Unutmak yok

6 Şubat ve 20 Şubat depremlerinin yıkıma uğrattığı Hatay'da 1 Mayıs İşçi Bayramı Antakya ve Samandağ'da kitlesel mitinglerle kutlandı.

HATAY 1.05.2023 19:10:00 0
Hatay’da 1 Mayıs: Unutmak yok

Merkez ilçeler Antakya ve Defne'de birçok noktadan yürüyüşe geçen emek-meslek örgütleri, siyasi partiler, demokratik kitleri örgüleri, kadın ve gençlik örgütleri, Sevgi Parkı yakınlarındaki alanda bir araya geldi.

Hatay’da Merkez ilçenin dışında bu yıl ilk kez Samandağ'da da 1 Mayıs kutlandı. Samandağ’da 13.00’da Belediye Binası önünde toplanan kitle buradan PTT önüne kadar yürüdü.

Kitlesel katılımın olduğu her iki mitingde de "Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok" ve "Ma rıhna, nıhna hon" (Gitmedik, buradayız) sloganları öne çıktı.

Mitinglerde  deprem sonrası bölgedeki acil sorunlarına dikkat çekildi, yaşanabilir bir kent ve barınma hakkı talepleri dile getirildi. Konuşmalarda ayrıca iktidarın "helalleşme" çıkışlarına karşı "hesaplaşma" vurgusu yapılırken, moloz döküm çalışmalarıyla yaşam alanlarının yok edilmesine karşı mücadelenin süreceği kaydedildi.

Doğruel: Meydanlarda olacağız

DİSK Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Memet Emin Doğruel, mitingte yaptığı konuşmada, “Nasıl bir dünya, nasıl bir memleket, nasıl bir gelecek istediğimizi; umutlarımızı, taleplerimizi hep beraber haykırmak için 1 Mayıs meydanlarındayız.. İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’ta yeni bir başlangıç yapacağız. Bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini üreten biz işçilerin, biz emekçilerin yöneten olduğu bir düzeni kurma irademizle meydanlarda olmaya devam edeceğiz” dedi.

Yaşanan depremi asrın felaketi olarak, tabir edip yıkımın olağan gösterilmesini eleştirerek tepki gösteren Doğruel, konuşmasında şunları kaydetti: “Liyakatsız iktidar tam anlamıyla enkaz altında kalmıştır. Aslında çöken kapitalizmin kendisidir. 6 Şubatta ve sonraki 3 gün boyunca gelmeyen arama kurtarma ekipleri, kesilen iletişim kanalları, ölüm ve çaresizliğe terk edildiğimiz günlerin acısı bir ömür kalbimizde derin bir yara olarak kalacaktır. Buradan altını çizerek ilan ediyoruz unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok..! Bunun bilincinde olan biz işçiler 1 Mayıs ruhuyla 14 Mayısta yapılacak genel seçimlerde otoriter başkanlık düzenini değiştirme iradesini çok daha güçlü bir biçimde ortaya koyacağız.”


Anahtar Kelimeler: Hatay’ Mayıs: Unutmak

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19