Hatay´daki maden sahalarını sordu

HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları, Maden Yasasının değiştirildiği 2004 yılından bugüne Türkiye´deki ormanlar, tarım alanları, meralar; maden arama ve işletme yoluyla özel kişi ve kuruluşlara/uluslararası sermayeye verildiğini

SİYASET 16.10.2020 18:43:53 0
Hatay´daki maden sahalarını sordu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü´nün (MAPEG) yayınlamış olduğu ihale süreçlerine göre 140. grupta ihale edilecek maden arama sahaları arasında Hatay´ın Payas, Arsuz, Belen, Dörtyol ve Hassa ilçelerinde 9, 186. grupta ihale edilecek maden arama sahaları arasında Hatay´dan 3 maden sahasının daha yer aldığını hatırlatan Hatımoğulları, ekolojiyi tehdit eden bu denli büyük bir madencilik politikasından vazgeçilmesi çağrısında bulurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez´in yazılı yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde toprağın ve bitki örtüsünün göreceği zararlar, yer altı sularının kirlenmesi, hava kirliliği, tarımsal alanların yok edilmesi gibi sonuçlar doğuracak olan ihalelerin iptal edilmesi gerektiğini aktaran Hatımoğulları, “Bütüncül bir çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan ihale yapılması da ayrıca hukuksuzluktur” dedi.

Hatımoğulları, Bakan Fatih Dönmez´e şu soruları yöneltti:
-Hatay ili sınırları içerisinde bulunan noktalar hangi şartlara göre belirlenmiştir?
-Söz konusu bölgelere dair daha önce etüd çalışmaları yapılmış mıdır? Yapıldıysa hangi yıllarda etüd çalışmaları yapılmıştır? Bu çalışmalar yapılırken hangi kurumlar bilgilendirilmiştir?
-Hatay ili sınırları içerisinde bulunan bölgelerden ne kadarlık maddi kazanç sağlanması öngörülmektedir?
-Hatay´da ihaleye açılan maden alanlarında çıkarılması öngörülen madenler hangileridir? İhale içeriğinde bu madenlerin belirtilmemesinin gerekçeleri nelerdir?
-İhale süreci başlatılmadan önce ilgili bölgelerde yahut o bölgelere yakın yerlerde yaşayan konu ile ilgili bilgi verildi mi? Yurttaşların şikayet ve talepleri nelerdir? Bilgi verilmediyse bunun gerekçeleri nelerdir?
-Söz konusu ihale alanlarında yürütülecek çalışmaların doğaya ve insan sağlığına olumsuz etkilerine yönelik çalışmalar/araştırmalar yapılmış mıdır?
-Madenlerin ve maden arama çalışmalarının neden olduğu ekolojik yıkım ortada iken, Türkiye´de çok yaygın ve ciddi büyüklükteki ruhsat alanlarının ihaleye çıkarılmasının gerekçesi nedir?


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23