“Hatay´ı birlikte şekillendirelim”

Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Lütfü Savaş, HBB Meclisi´nin geçmiş 5 yıllık süre içerisinde iyi bir imtihan vermediğini, ancak geleceğe yapılacak yatırımla kentin kurtarılabileceğini belirtti.

GÜNCEL 28.06.2019 11:25:34 0
“Hatay´ı birlikte şekillendirelim”

İskenderun/SES

 Buna yönelik adımları bayramda siyasi partilerle bayramlaşmayla attıklarını, stratejik plan çalıştaylarıyla da sürdürdüklerini ifade eden Başkan Savaş, “Benim gördüğüm başta benim partim olmak üzere hiçbir siyasi parti geçmiş dönemdeki kavgaları istemiyor. Hatay´ın da ülkemizin de kaybedecek vaktimiz yok” dedi.
HBB Başkanı Lütfü Savaş, UNESCO Hatay Gastronomi Evi´nde gerçekleştirilen kahvaltı programında gazetecilerle bir araya geldi. İstanbul seçimlerini ‘milletin seçimi´ olarak nitelendiren, kentin geleceğine yönelik hedeflerini paylaşan Başkan Savaş, HBB Meclisi´nin nasıl bir yol izleyeceği ve Ticaret Bakanlığı´nın 20 Mayıs 2019´da yayımladığı genelge ile belediye şirketlerinde atama yetkisinin belediye başkanından alınarak belediye meclislerine verilmesi de değerlendirdi. Savaş, şöyle konuştu: “HBB Meclisi geçmiş 5 yıllık süre içerisinde iyi bir imtihan vermedi. Geleceğe yatırım yapmak ile bu şehri kurtarabiliriz. Bayramın ilk günü de kapısı açık olan tüm siyasi partilerimiz ile bayramlaşmaya gittik. İstedik ki Hatay, Hatay insanının ruhuna uygun bir şekilde siyaseti kullansın ve siyasetteki aktörlerimiz de Hatay insanına layık olarak bu şehri yönetsin. Bu iki adımın dışında da hafta başında başlattığımız bir çalıştay var, Hatay´ın stratejik plan çalıştayını yapıyoruz. İstiyoruz ki Hatay´ın geleceğini de birlikte şekillendirelim. Benim gördüğüm başta benim partim olmak üzere hiçbir siyasi parti geçmiş dönemdeki kavgaları istemiyor. Hatay´ın da ülkemizin de kaybedecek vaktimiz yok.”
“30 büyükşehir belediyesi arasında en olası bütçe bizde” diyen Başkan Savaş, 70 milyon lira borçlanma istediklerini, H??´nin şu anda büyükşehir belediyelerinin yüzde 70´inden daha az ve döndürülebilir borca sahip olduğunu da sözlerine ekledi. İlçe belediyelerinin borç yüküne de dikkat çeken Başkan Savaş, “Hemen hemen tüm ilçe belediyelerimizin borç yükü var. Türkiye´deki tüm belediyeler bu şekilde. İktidar belediyeleri daha fazla borçlu. Çünkü çok rahat borçlandılar. Normal şartlarda bir belediye bütçesinin %20´si kadar borçlanabilir ama bir bakıyorsunuz 1 yılda normal bütçesinin 3 katı borçlanan belediyeler var. Biz Antakya Belediyesini çok az bir borç ile teslim etmiştik” diye konuştu.
Su zammını ise Başkan Savaş, şöyle değerlendirdi: “Hemen hemen tüm ilçe belediyelerimizin borç yükü var. Türkiye´deki tüm belediyeler bu şekilde. İktidar belediyeleri daha fazla borçlu. Çünkü çok rahat borçlandılar. Normal şartlarda bir belediye bütçesinin %20´si kadar borçlanabilir ama bir bakıyorsunuz 1 yılda normal bütçesinin 3 katı borçlanan belediyeler var. Biz Antakya Belediyesini çok az bir borç ile teslim etmiştik.”

Suriye´den yaşanan göçü politik değil, ‘milli bir gözle´ değerlendirdiğini sözlerine ekleyen Savaş, şöyle konuştu: “Bizim milli çıkarlarımız ilk günden beri Suriyeli kardeşlerimizi kendi sınırlarında güvenli bölgede toplamak ve orada bütün ihtiyaçlarını gidermek savaş bittiğinde de kendi coğrafyalarına göndermekti. Hatay´da doğan çocukların %65´i Suriye´den gelen insanların çocukları. Bu gittikçe büyüyecek ve 12 yıl sonra bizim nüfusumuzu geçecekler. Bizim atalarımızın kanı ile gözyaşı ile 20 yıl mücadele vererek almış oldukları bu coğrafyayı yanlış nüfus politikası ile kaybetme lüksüne sahip değiliz. Onunla karşı karşıya olduğumuzu hep söylemeye çalışıyorum. Bu politik bir söylem değildir. Bu bilimsel tanımlamayı devlet büyüklerimizin ciddiye almasını istiyoruz. Hatay´a milli bir politika yapmak zorundayız. Birileri buraya onları gönderdi diye biz kendi çocuklarımızın geleceğini sıkıntıya sokamayız. Biz bu emanete ihanet edemeyiz.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2426,09% -0,15
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00