“Hatay´ı suyun bereketine kavuşturuyoruz”

Reyhanlı Barajı, Afrin Çayı Davutlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı, Tahtaköprü Barajı Yükseltilmesi ve Hatay İçme Suyu Arıtma Tesisi açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın tele konferans yöntemi ile Tarım ve Orman Baka

HATAY 3.10.2020 15:30:41 0
“Hatay´ı suyun bereketine kavuşturuyoruz”

Vahdettin Köşkü´nden canlı bağlantıyla katıldığı açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Sulamasıyla taşkın korumasıyla içme suyu arıtmasıyla Hatay´ı her alanda suyun bereketine kavuşturuyoruz. Tabii Hatay´a yaptığımız baraj, sulama ve içme suyu yatırımları bunlardan ibaret değil. Son 18 yılda bu çerçevede Hatay´a 3 milyar liraya yakın yatırımla 7 baraj, 3 gölet, 13 sulama tesisi, 81 dere ıslahı, 5 içme suyu tesisi inşa ettik. Ayrıca halen 2 barajın, 2 göletin, 15 sulama tesisi, 5 dere ıslahı ve 1 içme suyu tesisinin inşası sürüyor” dedi.

Reyhanlı Barajı´nın Amik Ovası´nın taşkınlardan korunmasını ve sulanmasını sağlayacak, toprakların bereketini artıracak önemli bir yatırım olduğunu da vurgulayan Erdoğan, “Barajın sulayacağı 585 bin dekar arazi çiftçilere 451 milyon lirayı aşkın gelir artışı ve 52 binden fazla kişiye de ilave istihdam sağlayacak. Sulama alanının büyüklüğü Hatay´daki toplam tarım arazilerinin yaklaşık dörtte birdir. Sulama projelerinin üç kısmından ikisinin ihalesi yapıldı. Ayrıca arazi toplulaştırma çalışmaları sürüyor” diye konuştu.

Göçmen kuşların güzergahında bulunan baraj bölgesinde Türkiye´nin en önemli kuş cennetlerinden birini oluşturacaklarını da sözlerine ekleyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bölgenin sık sık su baskınına uğramasına yol açan Afrin ve Karasu Çayları ile beslenecek Reyhanlı Barajı sayesinde artık Amik Ovası´nda bu afet riskinin de büyük ölçüde önüne geçilmiş olacaktır. Barajımızın 480 milyon metreküpü bulan su depolama hacmi, ortalama 7 baraja denktir. Böylece geçen yıl, daha önce 175 bin dekarı etkileyen su baskınlarının alanı 25 bin dekara kadar düşmüştü. İnşallah bu barajımızın hizmete girmesiyle Amik Ovası afetlerle değil, bereketiyle sembolleşen bir yer haline dönüşecektir. “

Açılış Törenlerinin yapıldığı noktalarla bağlantılar kuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyib Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve diğer yetkililer ile tesislerin açılışını 'Allah bol bereketli günler nasip etsin, ömrümüz su gibi aziz olsun inşallah. Tüm Hatay´ımıza hayırlı olsun.' demesinin ardından, tören alanlarındaki butonlara basarak yaptı.

Toplu açılış törenine Reyhanlı Barajı, Afrin Çayı Davutlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı alanında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Hatay Valisi Rahmi Doğan´ın yanı sıra Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Abdulkadir Özel, Hüseyin Şanverdi, Lütfi Kaşıkçı, DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Reyhanlı Kaymakamı Ali Candan, Hatay İl Jandarma Komutanı Emrullah Büyük, Hatay İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz , AK Parti Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu, Fernas İnşaat Yetkilisi Ferhat Nasıroğlu, Kayaoğlu İnşaat Yetkilisi Mahmut Temel ve ilgili kurum müdürleri katıldı. Tahtaköprü Barajından Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Hatay İçme Suyu Arıtma Tesisi alanından Hatay Milletvekili Sabahat Özgürsoy Çelik, Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Hayzaran, DSİ Genel Müdür Yardımcısı, Faruk Fıratoğlu, HATSU Genel Müdür Vekili İkbal Polat hazır bulundu.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22