'Hatay´ın özel desteğe ihtiyacı var'

Hatay Milletvekili Serkan Topal, hükümetin vatandaştan yana olmasını istedi.

SİYASET 12.09.2020 09:12:08 0

Akın Bodur/İskenderun

Hatay´ın sorunları ile ilgili olarak TBMM´de basın açıklaması yapan milletvekili Topal, yaşanan süreçte, esnaf ve çiftçilerin içinde bulunduğu şartların her geçen gün daha kötüye gittiğini, sadece bazı ödemeleri erteleyerek sorunlar çözülmediğini belirtti.
Hatay´ın sorunları hakkında bilgi ve görüşlerini aktardı ve hükümeti de uyarmak istediğini söyleyen milletvekili Topal, 'Suriye´de yaşayan çatışma ortamından en çok etkilenen il Hatay´dır. Uzun yıllardır yaşanan bölgesel çatışma ortamı, Hatay ekonomisini ciddi oranda etkilemiş ve birçok işyeri kepenk kapatmak zorunda kalmıştır. Uluslararası çalışan tır filoları çalışamaz duruma gelmiş, sınır ticareti tamamen kapanmıştır. Bu durumdan tüm Hatay halkı çok ciddi anlamda etkilenmektedir. Hatay´ın, dinamik ekonomik gücü olan ve tüm zorluklara karşın ayakta kalmaya çalışan, çiftçilerimizin içinde bulunduğu şartlar her geçen gün çok daha kötüye gitmektedir. Pandemi süreci başlarken, başta Hatay halkı olmaz üzere, genel olarak çiftçinin, tüm esnaf gruplarının, sanatkârların, sorunlarını gerek basın aracılığı gerekse Meclis kürsüsünde dile getirerek gündeme taşıdık, hükumeti bu konuda sık sık uyardık. Ancak ne yazık ki, Hükümet halkın taleplerini dinlemek ve yerine getirmek yerine hamaset yaparak, hatta koronayı yendik gibi açıklamalarda bulunarak ekonomik destekler anlamında olaya ciddiyetle yaklaşmaktan uzak durdu. Ancak bir takım ödemeleri ertelemekle yetindi. Verilen destekler çok yetersiz kaldı. Görüldü ki, sadece bazı ödemeleri erteleyerek sorunların çözülmüyor. Bu açıkça ortaya çıkmıştır' dedi.

´Elektrikte kesintiye karşı faturada indirim olsun´ önerisi
Hatay´da vatandaşı çok rahatsız eden sorunlar arasında elektrik konusunun da bulunduğunu anlatan milletvekili Topal, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Uzun yıllardır devam eden bu sorun ne yazık ki hala çözülememiştir. Meskenlerde ve özellikle tarımsal alanlarda sık sık yaşanan elektrik kesintisi vatandaşlarımızı adeta canından bezdirmiştir. Elektrik dağıtım şirketi, borcunu beş gün geç ödeyen vatandaşa ihbar göndererek enerjisini kesiyor, borç ödemeden de enerjisini açmıyor. Aynı vatandaştan birde, açma-kapama parası alıyor. Bunun gerekçesi ise aboneye; ´sözleşme gereği taahhüdünüzü yerine getirmediniz o yüzden kestik´ olarak açıklanıyor. Sormak isteriz; elektrik şirketi de aynı sözleşmeye göre, vatandaşa kesintisiz elektrik enerjisi vermek zorunda değil midir? Elektrik şirketinden kaynaklanan enerji kesintisinden dolayı vatandaşın özellikle çiftçimizin zararını kim tazmin edecek? Enerji Piyasası Denetleme Kurulu ne iş yapar? Bu çarpık yapı böyle devam mı edecek? Bu konu, pandemiden kaynaklanan bir sorun değildir. Toroslar Elektrik şirketi bunu yıllardır yapmaktadır. Birçok sefer Enerji Bakanının, Enerji Piyasası Kurulunun dikkatini çektik ve durumun düzeltilmesini talep ettik. Bu konuda 18 Ekim 2019´da TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdik. Dağıtım Şirketlerinden kaynaklanan enerji kesintileri 1 saati geçer ise dağıtım şirketi abonenin o ay ki fatura bedelinden yüzde 10 indirim yapmak zorunda olsun, diyerek yasal düzenleme önerdik. Ancak bu güne kadar hükümet ve çoğunluk partileri bu konuda herhangi bir irade göstermemektedir. Enerji Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, özelleştirme aracılığı ile verilen Hatay enerji dağıtımından da sorumlu Toroslar Elektrik, vatandaşa sorunsuz enerji dağıtımı yapmıyor. Özellikle kırsal mahalleler ve tarımsal alanlarda ciddi kesintiler var. Lütfen bu durumu çözün, Hatay halkı sizden çözüm bekliyor. Bu mağduriyete daha ne kadar kayıtsız kalacaksınız? Siz; Halkın sorunlarına neden kulak tıkıyorsunuz? Aynı şirket Suriye´ye enerji ihraç ediyor. Öncelikli görevi kendi vatandaşına kesintisiz enerji vermek değil midir? Zaten, elektrik zamları vatandaşın canını yeterince yakıyor. 2018 Ağustos´da 1 kws elektrik bedeli yaklaşık 50 kuruş iken (0,502677 TL) 2020 Ağustos´da 71 kuruşa yükseldi (0,710230 TL) yani 3 yıl içinde vatandaşımız yüzde 42 daha pahalı enerji tüketir hale geldi. Zam yapınca sorun yok, peki vatandaşa enerji verirken neden sorun çıkıyor? Hükümetten, bakandan bu sorunun cevabını bekliyoruz. Bakan kimden yanadır? Açıklasın lütfen'

Reyhanlı´da 20 günde 5 intihar yaşandı
Hatay halkının uzun yıllar, ülke adına çok ciddi sorunları göğüslediğini ve çok büyük özverilerde bulunduğunu anlatan milletvekili Topal, 'Ülkemizin yüksek menfaati, birliği ve barışı için bu özveriye devam ediyor. Esnaf çok ciddi sıkıntı yaşıyor ve son bir yılda her üç esnaftan biri dükkân kapattı. Bunlar ilgili esnaf odalarının ve maliyenin kayıtlarında mevcuttur. Vatandaş umutsuz ve hükümete olan güvenini her geçen gün yitirmektedir.Hatay Halkı devletini milletini çok sever, hükümet bu güveni koruyacak önlemler almalı ve destekler vermelidir. Hatay´da bulunan esnaf, çiftçi, işçi, hizmet ve turizm sektörü çok ciddi bir krizin içerisindedir. Hatay´ın sorunları diğer illerden farklı olarak bir bütünlük arz ediyor ve ekonomik dinamikler hep birlikte derin bir kriz ortamına sürüklenmeye doğru eğilim gösteriyor. Bu kriz ortamı pandemi ile birleşince ciddi psikolojik sorunları da beraberinde getirmektedir. Son 20 günde, sadece Reyhanlı´da 5 vatandaş intihar ederek ne yazık ki canına kıydı. Bunun nedenlerinin başında emin olunuz ki, ekonomik sebepler, geleceğe olan ümit kırıklıkları ve sosyal güven ortamının gittikçe kaybolmasını sayabiliriz. Bizler, tüm dünyada yaşanan pandemiyi ve ondan kaynaklı sorunları biliyoruz. Ancak sadece elektrik sorununu dahi Pandemiden 6 ay evvel gündeme taşıyarak çözüm önerdik. Her fırsatta, Hatay´ı pandemiden bağımsız olarak ele alın dedik. Hatay ülkenin sorunlarını omuzlamış ciddi sıkıntılara rağmen bu omuzlamadan onur duyan bir ildir, hatırlatmasını yaptık. Hatay´ın özel bir desteğe ihtiyacı var. Hükümetin ve devletimizin tüm kurumlarının, çiftçinin, esnafının ve Hatay halkının sorunlarını çok iyi bildiğini düşünüyoruz. Devlet organlarımız, bu sorunları bir önce çözmek zorundadır' dedi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57