“Hatay´ın sahiplendiği kampanyaya dönüştü”

23 Temmuz´da 500 bin imza hedefiyle başlatılan Hatay Hakkını İstiyor imza kampanyası ile ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında kentin ekonomisinde yaşanan değişimi değerlendiren Hatay Büyük Şehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş,

12.08.2017 08:47:13 0
“Hatay´ın sahiplendiği kampanyaya dönüştü”

 Savaş, “Gelecek nesillerimiz adına ‘Hatay halkı hakkını istiyor´ kampanyasına destek istemeye geldik” dedi.

Hatay CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Samandağ CHP İlçe Başkanı İbrahim Aydoğan, Hatay Büyükşehir Belediyesi Muhtarlar Daire Başkanı Derviş Kezat, Hatay Muhtarlar Derneği Başkanı Mahmut Gülcü, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Kamacı, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız, Samandağ mahalle muhtarları, belediye meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, HBB Başkanı Lütfü savaş, kampanyayı başlatma gerekçeleri ile ilgili bilgi verdi.
Hatay´daki ekonomik daralmayı Osmaniye´ye son bir yılda tesislerini taşıyan 7 firmanın yanı sıra lojistik sektöründe araç parkının 12 bin 500´den 2 bin 500´e düşmesi örneklerini de paylaşan Başkan Savaş, şunları paylaştı: “Hatay´da işsizlik o komşu kentlerimizin çok üstündedir. TÜİK verilerilerine göre 17,70 işsizlik oranı yüzde 35 üzerinde gencimiz işsizdir. Suriye´de ve Ortadoğuda´ki gelişmeler bizlere olumsuz olarak yansıyor. Hatay´da ekonomi sorununu çözmemiz gerekiyor. 2011 ‘de vergide 7. idik. 6 buçuk milyar dolar ticaret hacmimiz vardı. Şimdi 4.2 milyar dolara geriledi. Ortadoğu´ya ticaretimiz neredeyse sıfırlandı. Son bir yıl 7 fabrikamız Osmaniye´ye taşındı.Bu fabrikalarda 5000 kişi çalışıyordu. Lojistik sektöründe 12 bin 500 araçtan 2 bin 500 araca düştük. Hatay´daki bütün insanlarımızın sahiplenmesi gereken bir kampanyadır. Milletimiz bu kampanyaya sahip çıktı. Bu kampanya çerçevesinde biz sadece hakkımızı istiyoruz. Destek olan herkese teşekkür ediyoruz.”

Nehir: Sıkıntıları yüksek sesle konuşur olduk
Toplantının evsahipliğini üstlenen Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir de başlatılan kampanya ile yaşanan daralmayı ve talepleri daha yüksek sesle dile getirme fırsatı bulduklarını söyledi. “Unutulduk, uzun yıllar hizmetlerden mahrum kaldık” diyen Nehir, teşviklerden yararlanamayan işadamlarının çevre illerde yatırım gerçekleştirdiklerini kaydetti. Nehir, şu değerlendirmeyi yaptı: “ Bir taraftan komşumuz Suriye´de yaşanan sıkıntıdan kaynaklı teşvikli iller kapsamına alınan iller ile kıyaslandığında en az onlar kadar meşakkat çeken bir il olmamıza rağmen maalesef o statüye taşınamadık, o statüde görülmek istenmedik. Kentimiz 500 bin Suriyeli nüfus barındırıyor. Böylesine bir nüfus bütün hizmetlerden (alt yapı, üst yapı, su, kanalizasyon vd…) faydalanıyor. Bütün bunların yaşandığı bir kentte bu kenti teşvikten mahrum bırakılmak kabul edilebilir değildir. Bu şehrin bütün insanları bu kentin bu şekilde mağdur edilmesiyle ilgili sıkıntı yaşıyor. Siyasi görüş, parti, farkı olmaksızın bütün Hataylıların, bütün siyasilerin bu kampanyaya destek vermesi gerekiyor. Hatay halkının da bu kampanyayı sahiplendiğini ve kampanyanın başarıyla gerçekleştiğini görüyoruz. Bu kampanyanın başarıya ulaşması içinde elimizden geleni yapacağız.”

Güzelmansur: 5 banka şube kapattı
CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur ise hatay´ın talep ettiği teşvik sıralamasında tesis kuran firmaların avantajlarını aktararak, kampanya taleplerinin haklılığına dikkat çekti. Son bir yıl içinde 5 bankanın şube kapattığını da sözlerine ekleyen Güzelmansur, “Hatay ekonomisi gerçekten çok kötü durumdadır. Son bir yıl içerisinde Hatay´da 5 banka şubelerini kapattı. Ortadoğu´daki gelişmelerden önce ekonomimiz iyi durumdaydı. 5.6. bölgede olan illerde fabrika kuranlar avantajlı durumdadır. Bizim ortak paydamız Hatay´dır. Bütün vatandaşlarımızın bu kampanyaya destek olması gerekmektedir. Tüik rakamlarına göre sürekli durum daha da kötüye gitmektedir. Cilvegözü kapısı kapandı. Yaş sebze meyve ihracatımız azaldı. Çocuklarımıza torunlarımıza bir vefa borcumuz var. Bu açıdan bakıldığında bu kampanyaya destek olmalıyız” diye konuştu.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,42% 0,04
  • EURO

    34,43% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2486,70% 0,16
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00