Hatay´ta ‘Suriyeli seçmen´ polemiği

Hatay´da vatandaşlık verilen 20 bin 793 Suriyeli´den 12 bin 596´sı 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanacak. HBB Başkanı Savaş´ın Suriyeli seçmen eleştirisine yanıt veren İçişleri Bakanı Soylu, paylaşımı ‘seçim hesabı´ olarak ni

SİYASET 22.01.2019 11:00:55 0
Hatay´ta ‘Suriyeli seçmen´ polemiği

Sadet Berkyürek/İskenderun

Hatay´da ağırlığını Yayladağı, Antakya ve Reyhanlı´da olmak üzere vatandaşlık kazanan Suriyeli göçmenlerle ilgili sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar, ´Suriyeli seçmen´ polemiğine dönüştü, soruşturma konusuna uzandı.
Hatay Büşükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş´ın sosyal medya hesabı üzerinden ‘Suriyeli seçmenlere´ ilişkin yaptığı paylaşıma İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yine sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi, AKP´nin HBB Başkan adayı İbrahim Güler de bakanı Soylu´ya destek verdi. Savaş´ın paylaşımı soruşturma konusu olurken 30 Mart 2014´te Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı için AKP ve CHP´nin aldığı oylar ve aradaki fark, Suriyeli seçmen sayısına ilişkin yorumları güçlendiriyor. YSK´nın seçim sonuçlarına göre 2014 seçimlerinde Hatay Büyükşehir belediye Başkanlığında CHP adayı 344 bin 100 oyla seçimi kazanırken AKP adayı Sadullah Ergin 339 bin 190 oyda kaldı. AKP, HBB´de seçimi sadece 4 bin 910 ile kaybetmişti.

Bakan Soylu´dan ‘yalan´ suçlaması ve soruşturma
HBB Başkanı CHP HBB Başkanı Adayı Lütfü Savaş´ın Suriyeli seçmenlere ilişkin yaptığı çıkışa sosyal medya hesabı üzerinden yanıt veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Savaş´ı seçim hesabı ve yalan söylemekle suçladı. Hatay´ın nüfus ve seçmen sayısını da içeren tabloyu paylaşan Bakan Soylu, “Hatay Belediye Başkanı bir yönetici sorumluluğundan uzak, Hatay ve Türkiye´ye açık yalan söylüyor. Seçim hesabı için... Yalan bulaşıcıdır dikkat!” dedi. Bakan Soylu, haftasonu Gaziantep´de yapılan toplantıda ise Baskan Savaş hakkında soruşturma açıldığını duyurdu.

Hatay´da 12 bin ‘Suriyeli seçmen´
Bakan Soylu´nun paylaştığı tabloya göre nüfusu 1 milyon 607 bin 848 olan Hatay´da seçmen sayısı 1 milyon 78 bin 420. Vatandaşlık kazanan Suriyeli seçmen sayısı ise Bakan´ın paylaştığı tabloya göre 12 bin 596. Bakan Soylu, ‘vatandaşlık kazanamayan Suriyeli´ sayısını ise 232 bin 757 olarak açıkladı.

Reyhanlı´nın yarı nüfusu ‘Suriyeli´
Bakan Soylu tarafından paylaşılan ‘nüfus ve seçmen sayısı ile ilgili tabloya göre Yayladağı ilçesinde Suriyeli seçmen oranı yüzde 14,36´ya ulaşırken nüfusunun yarı oranının üzerinde Suriyeli nüfus barındıran Reyhanlı da ise bu oran yüzde 4,78. Buna göre Yayladağı´nda 3 bin 177, Antakya´da 3 bin 345, Reyhanlı´da 2 bin 774 ‘vatandaşlık kazanan Suriyeli seçmen´ oy kullanabilecek.

Savaş ne demişti?
HBB Başkanı Lütfü Savaş, önceki gün yaptığı paylaşımda “Seçim hesabıyla Suriyelilere kimlik verenler, Hatay´ın geleceğini hesaba katmıyor´ afiş görseliyle yaptığı çıkışı, paylaşımlarla sürdürdü. Savaş, şunları dile getirdi: “Hatay´ın kaderini Suriyeli seçmen ile birlikte Hatay´ın gerçeklerinden uzak, Hatay´a bir kez dahi gelmemiş, adayları tanımayan bu kişiler mi belirleyecek? Hatay Halkının iradesini hiçe sayacak bu girişimlere itiraz edeceğiz. Hatay´ın kaderini Hatay Halkı belirleyecek. Şuanda Hatay´ın nüfusu 1 milyon 580 bin, artı 500 bin civarı Suriyeli nüfusu var. Toplamda 2 milyon 100 bin civarı nüfusumuz var. Hatay´da 3 sene önce hastanelerimizde doğum yapan annelerin yarısı Hataylı yarısı Suriyeliydi. Şimdi ise doğan 100 çocuğun 60´ı Suriyeli, 40´ı Türk. 3 yıl sonra 75 Suriyeli, 25 Türk doğacak. Doğurma hızları böyle devam ederse 12 sene sonra nüfusları bizleri yakalıyor. Bizim çocuklarımız ne olacak? Öz yurdunda mağdur olacak. Reyhanlı, Yayladağı, Altınözü ilçelerimizde bir Suriyeli çıkıp ben başkan adayıyım dese şuan kazanabilecek durumda. 5 sene sonra Kırıkhan´ı kazanabilecek durumda olacak. 10 sene sonra Hatay´ı kazanabilecek durumda olabilecek. İlerde çocuklarımız bu gidişata neden dur demediniz diye soracaklar. Ben bu konuları bu yüzden konuşmak, kamuoyuyla paylaşmak zorundayım.”

Güler: Siyasi manipülasyon
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu´nun sosyal medya üzerinden Lütfü Savaş´a verdiği yanıta AKP´nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İbrahim Güler ise bir gün sonra yaptığı paylaşımla katıldı. Güler, paylaşımında, “Yerel Kalkınma ve belediyeciliğe dair tek bir icraat ve fikir ortaya koyamayanlar, kara propaganda ve yalanlar üzerinden siyasi manipülasyonlar ile gündemde kalmak istiyor.
Hiç merak etmeyin Bakanım yalanın ve iftiranın biletini Hatay Halkı 31 Mart´ta kesecektir.”

Bakan Soylu´ya dört soru yöneltmişti
Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM Genel Kurulundaki bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu´ya, Suriyelilere verilen vatandaşlıkla ilgili dört soru yöneltti. Milletvekili Güzelmansur, İçişleri Bakanı Soylu´ya şu sordu: 'Hatayda kaç Suriyeliye vatandaşlık verdiniz? Vatandaşlık verirken hangi kriterleri kullandınız? Daha kaç Suriyeli´ye vatandaşlık vereceksiniz? Hatayda yerel seçimlerde oy kullanacak Suriyeli sayısı kaç olacaktır?'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23