“Havalimanında aynı hatayı ikinci kez yapmayalım”

WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem, Hatay Havalimanı için daha uygun seçenek aranması ve Amik Gölü'nün restore edilerek geri kazandırılması çağrısında bulundu

HATAY 7.09.2023 12:18:00 0
“Havalimanında aynı hatayı ikinci kez yapmayalım”

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem, şubat ayında meydana gelen depremlerle kullanılamaz hale gelen Hatay Havalimanı'nın aynı yerde yeniden inşa edileceğinin açıklanmasının ardından bir değerlendirme yaparak karar alıcılara aynı hatanın ikinci kez yapılmaması çağrısında bulundu.

Yapılan bilimsel uyarılara karşın, 2007 yılında Amik Gölü yatağına Hatay Havaalanı inşa edildiğini hatırlatan Kalem, “Amik Gölü'nü kurutma amaçlarından biri taşkınların önlenmesiydi. Ancak gölün oluşmasını sağlayan ovanın en düşük kotunda kışın su birikmeye ve taşkınlar yaşanmaya devam ediyor. Bunun bir örneği 2019 yılında yaşandı ve Hatay havalimanı sular altında kalarak kullanılmaz hale geldi. Havalimanı'nın yeniden aynı yere kurulması yaşanan ekolojik, ekonomik ve hatta uçuş güvenliği risklerinin devamı anlamına geliyor” dedi.

Sedat Kalem, karar alıcılara aynı hatanın ikinci defa yapılmaması, Havalimanı için daha uygun seçenek aranması ve Amik Gölü'nün restore edilerek geri kazandırılması çağrısında bulundu. Kalem, doğa için iyi olanın insan için de iyi olduğunu hatırlattı.

Bilindiği gibi önce tarım alanı elde etmek için 1950'lerde kurutulmaya başlanan Amik Gölü, 1975 yılında tamamen haritadan silindi. Yapılan sulu tarımla 1–2 m olan taban suyu seviyesi zamanla 250–300 m derinliklere düştü. Toprakta tuzluluk arttı, verimsizleşti.

Bunlara karşın, drenaj kanallarında hala kuşların barınıyor olması, göç eden kuş sürülerinin alanda konaklaması, pamuk tarlalarında kuşların yuvalaması, Amik Gölü'nün kuş popülasyonları için hala önem taşıdığını gösteriyor. Halen güneyden gelen göçmen kuşların Türkiye'ye giriş yaptığı nokta olan Belen Geçidi'nin karşısında bulunan bölge önemli bir kuş barınma alanı özelliğini sürdürüyor.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19