HBB Meclisi ´komisyon üyeliklerinde hata yapılmış´

Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi, Nisan ayı toplantısı HBB Başkanvekili Adnan Özkaya yönetiminde gerçekleştirildi.

GÜNCEL 19.04.2022 15:27:54 0
HBB Meclisi ´komisyon üyeliklerinde hata yapılmış´

Antakya/SES

 Şoför esnafının mağduriyetinin ele alındığı toplantıda konuşan Özkaya, HBB Başkanı Lütfü Savaş´ın toplu taşıma esnafına nefes aldıracak bir çalışma yürüttüğünü belirtti. CHP´li meclis üyesi Murat Hayzaran da 'Şoför esnafının akaryakıta gelen zamlar ve diğer fiyat artışları nedeniyle zor durumda olduğunu başkanımız çok iyi biliyor. Özel çalışması kısa sürede tamamlanarak esnafa kalıcı bir nefes aldıracaktır” dedi.
HBB Meclis toplantısında görev süreleri dolan encümen üyeleri ve ihtisas komisyonu üyeleri de seçildi. Seçimlerden önce konuşan CHP´li meclis üyeleri Hayzaran ve Canan Karaciğer, komisyon üyelerinin seçimi ile ilgili bugüne kadar hata yapıldığını, meclis aritmetiğine göre İYİ Partili bir meclis üyesinin komisyonlarda yer alması gerektiğini ifade etti. Hayzaran, oranlamanın yasalarda, yönetmeliklerde nasıl yapıldığını ve bu konunun oylamaya sunulmadan önce yeniden görüşülmesi gerektiğini söyledi. Toplantıda Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı´nın ihtisas komisyonları için sunduğu isimler oy birliği ile kabul edildi.
Meclis, HBB´nin 2021 faaliyet raporunu da görüştü. Meclis Denetim Komisyonu üyesi Ali Mutlu, 2021 yılında gelir bütçesinin yüzde 96, gider bütçesinin de yüzde 86 gerçekleştiğini ifade ederek, HBB´nin denk bir bütçe oluşturulduğunu belirtti. Hatay Büyükşehir Belediyesinin 15 ilçede 2 milyondan fazla kişiye hizmet ettiğini anlatan Mutlu, “Hem EXPO 2021 Hatay hem de hizmetler için yapılan ihalelerde herhangi bir usulsüzlük ya da hata olsaydı Sayıştay ve mülkiye müfettişleri itiraz ederdi. Hatay´ı doğru tanıtmak buraya gelecek turistleri olumlu etkileyecektir. EXPO´nun kente kazanımlarını görmezden gelmek doğru değildir” diye konuştu. Bazı meclis üyeleri de, cumhur ittifakının bazı üyelerin EXPO alanlarını hiç görmeden eleştirdiğini savunarak, herkesin Hatay´ın yararına yapılanları desteklemeleri gerektiğini söyledi. HBB´den yapılan açıklamaya göre, Cumhur ittifakı üyelerinin 2021 yılı faaliyet raporuna ilişkin eleştirilerinin, gerçekçi olmadığını ifade eden bazı üyeler, HBB´nin borç miktarının tüm iller içinde Türkiye´nin en büyük nüfusuna sahip 13. il olan Hatay için normal seviyelerde olduğunu kaydetti. HBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Gülseren Malcı da, gelir-gider tablosunu bakıldığında denk bir bütçe oluşturduklarını belirtti. Artan maliyetler sebebiyle neredeyse tüm belediyelerin ek bütçe talebinde bulunduğunu anlatan Malcı, “Öngördüğümüz bütçenin üstünde gelirin olması şehrin vergi vermedeki gücünü gösterir. Bu da şehir için gurur kaynağıdır. 2021 yılında istediğimiz 200 milyon liralık borçlanma talebinin sadece 80 milyon lirasını kullandık. Denk bir bütçe oluşturduk” dedi. Toplantıda, Dörtyol´daki İlkkurşun İzcilik ve Spor Tesislerinin Çevre Düzenleme görevini HBB üstlenmesi de kararlaştırıldı. Meclis, il genelinde yeşil alanlar ve peyzaj çalışmaları için Park Bahçeler Dairesi´nin 2022 ve 2023 yılı bütçesinden ilgili daireye aktarma yapılmasına ilişkin teklifi oy birliği ile kabul etti. Madde görüşülürken daire başkanı Murat Bayram ise, 465 bin metrekare yeşil alan ürettiklerini, bunun da il için bir rekor olduğunu ifade etti.

Arıtma tesisi oylaması
Meclis, Defne ve Hassa halkının beklediği projeleri de onayladı. HATSU´nun Defne Turunçlu arıtma tesisi inşaatı ile Hassa içme suyu ve kanalizasyon şebekesi yapımında kullanacağı JIKA kredisi, üyelerin oyları ile kabul edildi. Konu tartışmalara neden oldu. AKP grubu oylamanın bir ay daha ertelenmesini isterken, bunun kredinin geri dönmesi anlamı taşıyacağını belirten CHP´li üyeler de “Krediye tekrar başvurmak projenin hayat geçmesini geciktirir” görüşünü savundu. Madde görüşülürken yaşanang erginlik üzerine oturuma ara verildi. HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat da, projeler hakkında meclisi bilgilendirdi ve konunun 7 yıldır sürüncemede olduğunu kaydetti. Polat, “Son 6 ayda 7 toplantı yaptık. Bizden istenen arıtma tesisinin nerede olması gerektiği değil var olan problemin bir an çözülmesidir. Burada yapacağımız koku giderici ünitelerle tesiste hiçbir koku olmayacak ve vatandaşlar mağdur olmayacak” dedi. Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel de, tesisin Büyükçat ya da başka bir yere taşınmasının en az 5 yıl zaman kaybına yol açacağını söyledi. teklifin oylanması sırasında bazı AKP´li üyeler salonu terk etti, meclis başkanvekili Özkaya ise salonda bulunan üyelerinin verdiği oyların geçerli olduğunu belirtti ve oylamayı kapattı. bu durumda meclisin teklifi oy birliği ile kabul ettiği belirtildi.

Belediye başkanına ´ihraç istemi´
Öte yandan Hassa Belediye Başkanı Mehmet Karataş ve Hassa´nın AKP´li HBB Meclis üyelerinin yapılan oylamada partisinin belirlediği ilkelere aykırı oy kullandığı gerekçesiyle, AKP il yönetiminin önceki gün yaptığı toplantıda ihraç istemiyle disipline sevk edildiği belirtildi. İhraç istemi gerekçesinin, Hassa Belediye Başkanı ve HBB Meclis üyelerinin, HBB´nin Hassa´da alt yapı ve içme suyu şebekesi yapımı için yapılan oylamada parti grup kararına uymadığı savunuluyor. Karataş ve AKP´li üyelere destek veren CHP Hassa İlçe Başkanı Murat Göçer de sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşılda, 'Aktepe kanalizasyon projesi için Ak Parti grubunun ´hayır´ demeye kalkışmasına rağmen Hassa Belediye Başkanı Mehmet Karataş ve Akp Hassa il encümenleri ´evet´ oyu vererek bizleri mutlu etmişlerdir. Bu konuda dirayetli bir şekilde Hassa´nın hakkını savunan yiğit muhtarlarıma da canı gönülden teşekkür ederim. Her şey Hassa için' ifadesine yer verdi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19