HBB, park alanına camiyi oylayacak

HBB Meclisi 47 madde arasında ‘yeşil alana ibadet yeri´ değişikliğini de görüşecek

GÜNCEL 9.02.2021 17:17:28 0
HBB, park alanına camiyi oylayacak

Akın Bodur/İskenderun

Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 11 Şubat Perşembe günü gündemindeki 47 maddeyi görüşmek üzere toplanacak. AKP´nin satışa ilişkin tartışmaya açtığı ve 2016´daki satış yetkisini iptal eden meclis kararı yeniden görüşülecek HBB meclisi, Arsuz kent merkezinde park alanının ibadet alanına dönüştürülmesine ilişkin nazım imar planındaki değişikliği de imar komisyonu raporu doğrultusunda görüşerek, karara bağlayacak.

Kıyıya 30-35 metre mesafeye inşa edilecek
Arsuz´da belediyenin daha önce belirlediği ibadet alanı yerine, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından kullanılan alanın cami alanı olarak kabul görmesi ve alana caminin yapılması halinde, ´turizm şehri´ diye tanım yapılan kentte 100 metre sınırı kapsamında birçok işyeri de açılamayacağı endişesinin yanında trafik trafik soruna dikkat çekildi. Arsuz´a yeni cami yapılacak alan, nehir kenarı ile denize kuş uçuşu yaklaşım 30-35 metre mesafede bulunuyor. Bu da caminin belirlenen yere inşaasının, kayı kanununa aykırılığını getiriyor. İskenderun´da da sahile yapılan cami, denizin doldurulmasıyla denizin içine inşa edilmiş, ancak cami alanı diye esastan kimse itiraz edememiş, yapılan bir itiraz ise usülden reddedilmişti.

Arsuz´da yeşil alana cami
Arsuz kent merkezinde mevcut cami alanında düzenleme yapılırken tarihi buluntular üzerine caminin ibadete kapatılması yeni bir cami alanı arayışını getirmişti. Hatay Valisi Rahmi Doğan başkanlığında 25 Kasım 2020´de Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven ve ilgili kurum müdürlerinin katılımı ile gerçekleştirilen ‘Arsuz Cami Projesi toplantısında´ yeri belirlenerek, İskender Sayek Caddesi üzerindeki Arsuz İlçe Tarım Müdürlüğü´ne ait Kabev 961 nolu parselin gösterildiği açıklanmıştı. Cami projesi ile ilgili HBB´nin gündemine gelen teklifle, yeşil alan ile ibadet alanı arasında değişiklik -Kabev 961 park alanı statüsünden çıkartılarak ibadet alanına, ibadet alanı olarak ayrılan Alakop İmar 90 ada 1 nolu parselin kuzeyindeki taşınmazın karşılık olarak yeşil alana dönüştürülmesi- talep ediliyor.

Yeşil yerine 2 parsel öneriliyor
Konunun gündeme gelmesi üzerine www.change.org´da imza kampanyası açılırken, Kabev 961 nolu parselin yeni cami inşaat alanı olarak seçiminin yeniden değerlendirilmesi talep edildi. Yeşil alan ihtiyacının yanı sıra imar mevzuatı ve tekniği, ticari hayatın devamlılığı, kentsel gelişim projeksiyonları, artan araç trafiği baskısı ile kamu kaynaklarının verimli kullanımı yönüyle gözden geçirilerek kent merkezinde kalan ve mevcut cami alanına yürüme mesafesinde 2 adet taşınmazdan birinin cami inşaatı için değerlendirilmesi önerildi. www.change.org´da başlatılan imza kampanyasında da caminin ilçe için bir ihtiyaç olduğu vurgulanırken bunun yeşiller korunarak gerçekleştirilmesi istendi. Kampanya metni şöyle: “Hatay´ın Arsuz ilçesinde, var olan camii meydanda bulunmaktadır, yeri sebebiyle ihtiyaca cevap verememektedir, yeni bir cami yapımı planlanmış, eskisinin karşısında, var olan sınırlı sayıda yeşil alana yapılması kararlaştırılmıştır. Hem ilçemiz yeşilinden olacak, hem namaz saatlerinde trafik sorunu yaşanacak hem de namaza gelenler rahat edemeyecek. Camii ilçemiz için bir ihtiyaçtır ancak nefes alacağımız yeşiller yok edilmeden yapılmalıdır, yapılacak yerin tüm bunlar dikkate alınarak değiştirilmesini talep ediyorum ve desteklerinizi bekliyorum.”

Heyet 26 Ocak´ta incelemişti
Arsuz´a merkez cami olarak önerilen ve HBB´nin meclisinden sonra kesinlik kazanacak alanda Hatay Valisi Rahmi Doğan 26 Ocak´ta incelemede bulunmuştu. Arsuz´da hastane proje alanı, Madenli Balıkçı Barınağı´nda da inceleme yapan Vali Doğan´ın ziyaretine AKP Hatay milletvekili Abdulkadir Özel, CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin´le birlikte vali yardımcısı Yusuf İzci, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ile AKP´nin Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu ile Arsuz ve İskenderun ilçe başkanları da eşlik etmişti.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,57% 0,19
  • EURO

    34,72% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2420,85% -0,48
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00