HBB: Üreticiyi desteklemeyi sürdüreceğiz

Hatay´da kırsal kalkınma projelerini hayata geçirdiklerini belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Yayladağı ve Samandağlı üreticiler ile bir araya geldi.

GÜNCEL 25.11.2020 10:24:41 0
HBB: Üreticiyi desteklemeyi sürdüreceğiz

Antakya/SES

 Yayladağı´ndaki tarım arazilerini ziyaret edip, kırsal kalkınma projeleri hakkında bilgilendirmede bulunan Savaş, ziyarette bulunduğu çilek tarlasında, “Projenin ilk adımı beş yıl önce atıldı. Bugün hem Yayladağılının hem de Hataylıların yüzünü güldürecek pozisyona geldi. Geçen seneye kadar yaklaşık bin dönüm arazide ekim yapılırken şu anda 4 bin 150 dönüm arazide çilek ekimi yapılıyor. Bu çileğin yüzde 70´i yurt dışına ihraç ediliyor. Şu anda 2 bin 500 civarında insan ekmek kazanıyor. Burada yetişen çilek Türkiye´de ve çevre ülkelerde aranan meyvelerden biri oldu. Bizim çileğimiz havasından, suyundan, rakımdan ve bakım şartlarının iyi olmasından dolayı raf ömrü uzun, aroması iyi, büyük çok güzel bir üründür” dedi ve Yayladağı´nda üretilen çileğin çok daha iyi yerlere geleceğini ifade etti. Savaş, “Çok zor şartlarda yaşamına devam eden köylü ve çiftçiler bu imkânlar sayesinde çok umutlandı. Tarlasını satıp şehre göç etmek isteyen birçok vatandaş ve çiftçi kendi toprağının başında kalıp, çilek ekerek geçimini sağlayabiliyor. Bu da Yayladağı için umut oldu ve umutlarını yeşertti. Şu anda insanlarımız köyden göçüp de şehirde yaşamaktansa kendi köyünde yaşamayı tercih ediyor' değerlendirmesini yaptı.
İlin kırsal bölgelerinde yaşayan vatandaşların göç etmesini önleyerek kendi yaşadıkları bölgede kalmaları için birçok projeye imza attıklarını belirten Savaş, Hatay´daki kırsal kalkınmayı en üst seviyeye çıkartıp diğer şehirlere örnek olmak istediklerini söyledi. Kültür mantarı üretimi yapan üreticileri de ziyaret eden ve Yayladağı´nda aylık 100 ton civarında üretim potansiyeli bulunan kültür mantarı üretim tesisini ziyaret eden Savaş, “Üreticiler 2017 yılından itibaren kültür mantar üretimine başladı. Yılda yaklaşık 1.500 ton üretilmekte. Önümüzdeki yıl ise 3 bin tona çıkarmayı düşünüyoruz. Bölgede üretilen mantarın protein, mineral ve vitamin, besleyici değeri yüksek. Kalp sağlığı için çok faydalı bir ürün. Pahalı ürünlere göre daha ucuz olması her kategorideki kesimdeki insanlarımızın kolaylıkla erişebileceği bir ürün' diye konuştu. Samandağ Belediyesi Kadın Girişimi Kooperatifi Üretimevinin açılışını yapıp, üretilen zeytinyağı, salça, yeşil zeytin, pul biber gibi doğal ürünleri inceleyip, kooperatifleşme faaliyetleri hakkında da düşüncelerini anlatan Savaş, şu değerlendirmeyi yaptı: '52 tane ayrı kooperatif ve bireylerimiz var. Sadece pazarlama konusunda değil, ekilen ürünlerin üretiminde de teknolojinin kullanılmasını istiyoruz. Üreticilerimizi teknoloji ile buluşturmak istiyoruz. Çiftçilerle birlikte olma arzumuz devam edecek. Bundan sonraki süreç içerisinde daha fazla katkı sağlayacak ve üreticilerimizin yanında Hatay´daki kırsal kalkınmayı en üst seviyeye çıkartıp diğer şehirlere örnek olmak istiyoruz.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00