HDP: Kararları kabullenmeyeceğiz

Gergerlioğlu´nun vekilliğinin düşürülmesi ve kapatma davası

SİYASET 25.03.2021 13:15:03 0
HDP: Kararları kabullenmeyeceğiz

İskenderun/SES

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İskenderun İlçe Örgütü Eş Başkanı Nevzat Güzel, partisinin kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu´nun hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunduğu gerekçesiyle TBMM genel kurulunda yapılan aylama ile milletvekilliğinin düşürülmesini ve HDP hakkında kapatılma davası açılmasını eleştirdi. Yargıtay´ın kararına ilişkin Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunduğunu belirtip, mahkeme kararı beklenmeden milletvekilliğinin düşürülmesini protest eden Gergerlioğlu ise TBMM´yi terk etmeme kararı aldı ve bu kararını uygulamaya geçirdi. Gergerlioğlu´nun milletvekilliği düşürülmesiyle HDP´nin TBMM´deki sandalye sayısı 55´e inmiş oldu.
HDP İskenderun İlçe Örgütü Eş Başkanı Güzel, parti binasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, 'Kocaeli Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu´nun, iktidarın siyasi hesapları ve hukukun çiğnenmesiyle vekilliğinin düşürüldüğü gün, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı partimiz hakkında kapatma davası açmıştır. AKP iktidarı, kendisine bağımlı ve taraflı hale getirdiği yargıyı, siyaseti dizayn etmek için bir sopa olarak kullanmaktadır' dedi. Gergerlioğlu vekilimizin vekilliğinin düşürülmesini hukuk ile açıklamak ve hukuk üzerinden konuşmanın doğru olmayacağını ifade eden Güzel, 'Bu apaçık siyasi bir operasyondur. Bu demokrasiye darbe operasyonunun yeni bir adımıdır. Bu halkın iradesine saldırıdır. Demokrasiden yana olan, adalet isteyen huzurlu bir gelecek arzulayan bütün çevrelere, Türkiye´de yaşayan bütün insanlara çağrımızdır. Gelin bu yolu birlikte yürüyelim. Zulme, haksızlığa ve adaletsizliğe karşı mücadeleyi büyütelim. Halkın temsilcileri boyun eğmez. Kesinlikle sizin bu hukuksuz kararlarınız karşısında boyun eğmeyeceğiz. Bu aldığınız kararlara ´evet´ demeyeceğiz, kabullenmeyeceğiz. Hem ulusal, hem de uluslararası alanda buna karşı hukuk ve demokrasi mücadelemizi sürdüreceğiz. Halkın iradesine, halkın seçimlerde oy kullanarak seçtiği vekillere istediğiniz gibi şekil veremez, istediğiniz gibi onları susturamaz istediğiniz gibi konuşmalarını, biat ve itaat etmelerini sağlayamazsınız. Bu hukuksuzluklarınız karşısında asla boyun eğmeyeceğiz' dedi.
HDP´nin PM üyeleri Mahmut Aydıncı, Bestami Çorapçı ve Mehtap Sert´in de katıldığı basın toplantısında konuşan Güzel, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Partimize yönelik kapatma davası, ülke demokrasisine ve hukukuna ağır bir darbedir. HDP, sadece bir parti değil, aynı zamanda bir fikirdir. Bu fikir etrafında milyonlarca insan kenetlenmiş durumdadır. Milyonlarca insan siyasi iradesine ve geleceğine sahip çıkacaktır. Tüm demokrasi güçlerini, toplumsal ve siyasal muhalefeti ve halkımızı bu siyasi darbeye, hukukun ve demokrasinin açıkça tasfiye edilmesine karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz. HDP olarak bu zulümlere ne ilk kez uğradık, ne son olacak. Ama bu zulümleri bitirmek için mücadeleyi hiç bitirmeyeceğiz. İnsan hakları ihlallerine karşı yoğun bir mücadele vereceğiz. Bizi cezalandırdıklarını sanıyorlar ama şunu unutuyorlar. Bizler bu toprakların umuduyuz. Bizler bu topraklarda barışın teminatıyız ve mücadeleye halkımız için tüm halklar için mücadeleye devam edeceğiz. Sahip olduğumuz tarihsel mücadele geleneğiyle bu karanlık süreci atlatacağız. İnançlıyız ve kararlıyız..'

687 kişiye siyasi yasak istemi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Anayasa Mahkemesine, HDP´nin kapatılmasına ilişkin açtığı dava iddianamesinde, aralarında yaşamını yitiren milletvekillerinin de yer aldığı 687 kişi için 5 yıl süreyle siyaset yasağı talep edildi. siyaset yasağı istenen kişiler arasında Hataylı olan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç da bulunuyor.

Nalbant: Senaryo bugün de tutmayacak
HDP Hatay İl Eş Başkanı Kerem Nalbant da, bazı siyasi parti yöneticilerinin de katıldığı Antakya´da düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, attığı twit nedeniyle yargılanıp, ceza aldığını belirttiği Gergerlioğlu´nun milletvekilliğinin düşürülmesini, TBMM´ye yapılan siyasi darbe olarak niteledi. Nalbant, 'Ömer Faruk Gergerlioğlu attığı barışçıl bir twet yüzünden siyasi Saiklerle yargılandı ve caza aldı. Vekilimize verilen bu ısmarlama ceza bizlerin nazarında yok hükmündedir. Gergerlioğlu hayatı buyunca, her daim ve her koşulda zalime karşı mazlumdan yana tavır takınarak, barışı ve insan haklarını savundu ve de savunmaya devam edecektir. Geçmiş yıllarda dokunulmazlıklar ve kayyumlar üzerinden denenen bu kirli senaryo dün nasıl tutmadıysa, bugün de, yarın da tutmayacak. Hiçbir zaman tutmayacaktır' diye konuştu.

CHP: partiyi niye kapatıyorsun?
HDP´nin kapatılmama davasına ilişkin değerlendirmede bulunan CHP Hatay İl Başkanı Hasan Ramiz Parlar da, 'Daha önce bu partiler defalarca kapatıldı. Her seferinde bakın, güçlenerek geldi” dedi. Parlar, “Samimi olmamız lazım. Şöyle konuşursam sağ seçmen küser, böyle konuşursam İYİ Parti küser, öyle konuşursam solcular küser, dememek lazım. Gerçek neyse, yapılması gereken neyse, odur. Öyle yaptığınız zaman da seçmen sizin hakkınızı verir. HDP 7 milyona yakın oy almış bir parti. HDP bu kadar oy alırsa, o zaman HDP dışındaki partilerdir kabahatli olan. Önce kabahati kendinde ara kardeşim. Sen bu toplumu HDP´ye neden mahkum ettin? Bu insanlar HDP´ye neden gidiyorlar? 7 milyon insana terörist diyebilir misin? Bunun Dünya´ya nasıl izah edersin? Sen 7 milyon oy almış bir partiyi kapatırsan bunu Dünya´ya nasıl izah edersin? Bu çocuk oyuncağı değil. Her kapatma onlara yarıyor. Daha çok sahipleniliyorlar. Böyle bir tepki oluyor. Ne dediler en son anayasa değişikliğinde? ‘Bundan sonra partileri kapatmayacağız. Partiyi değil de partiler içindeki şahısları cezalandıracağız´ diyen kendileriydi. Varsa elinde belge, bu insanların içinde terör örgütüyle direkt temas kuran, ona destek veren kişileri tespit edebiliyorsan onları çek içeriden al, cezasını ver. Partiyi niye kapatıyorsun' diye konuştu.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29