Hekimin tayini çıkınca onkoloji bölümü fiilen kapandı

Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık ve Araştırma Hastanesi’nde görevli tek tıbbi onkoloji doktoru Dr. İsa Dede'nin tayini Ankara'ya çıkınca, hastanenin tıbbi onkoloji bölümü fiilen kapandı.

SAĞLIK 28.12.2022 13:00:00 0
Hekimin tayini çıkınca onkoloji bölümü fiilen kapandı

İskenderun/SES
Hastanenin onkoloji bölümünde üç hekim olması gerekirken yaklaşık 10 aydır tek hekim olarak çalışan Dr. Dede'nin tayininin çıkması üzerine hastanede tıbbı onkoloji uzmanı kalmadı.

Hekimsiz araştırma hastanesi parlamentoda

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Antakya'daki Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık ve Araştırma Hastanesi’nin onkoloji hekimsiz kalmasını parlamentoya taşıdı. Onkoloji bölümünün tek doktorunun Ankara'ya tayin edilmesiyle yöredeki kanser hastalarının ortada kaldığını belirterek,  sorunun çözülmesini isteyen milletvekili Güzelmansur, şöyle konuştu: "Hatay'ın Suriyelilerle birlikte nüfusu 2 milyonu aşıyor. Hatay'da 1 onkoloji bölümü vardı. Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesindeki bu bölümün de tek uzman hekimi bulunuyordu. Onun da tayini çıktı. Kanser hastaları ortada kaldı. Üç hekim olması gereken bir yerde tek doktor çalıştırırsanız, doktorları iş yüküyle boğarsanız, doktorların sorunlarını çözmezseniz, sağlıkta şiddeti önlemezseniz, 'Giderlerse gitsinler' derseniz olacağı budur. Ne kamuda ne taşrada ne de bu ülkede hekimleri tutamazsınız" dedi.
CHP'li Güzelmansur, Meclis'te yaptığı konuşmada, "Kanser hastalarının tedavisi sekteye uğrarsa sonucun nereye varacağını Sağlık Bakanlığı çok iyi biliyor. Bakanlığa sesleniyorum; Kanser hastalarını mağdur etmeyin. Bu sorunu bir an önce çözün. Gerekli ve yeterli sayıda uzmanı, hekimi atayın, bölümü yeniden açın" diye konuştu.

Tabip odası: Bölüm fiilen kapandı

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz ise yaklaşık 20 yıldır uygulanmaya çalışılan ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın, sağlık alanında şiddet, aşırı iş yükü, malpraktis (hekimin müdahele) sorunları, itibarsızlık, ancak aylar sonraya verilen randevular ve çözüm bulamayan hastalar gibi birçok sorunu getirdiğini ifade etti. Sağlık Bakanlığı'nın, hekimlerin çığlığını duymadığını ve çözülmeyen sorunlar yüzünden hekimler ülke dışına göç ettiğini ya da çalıştığı şehri değiştirdiğini veya kamudan istifa edip özel sektöre geçtiğini belirten Dr. Yılmaz, bu durumdan en çok kanser hastalarının etkilendiğini ifade etti. Dr. Yılmaz, "2022 yılı Personel Dağılım Cetveli’ne göre, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3 tıbbi onkoloji uzmanı hekim olması gerekirken, 1 uzman hekim görevliydi ve bu hekim 3 hekimin işini yapmaya çalışıyordu. Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan tek Tıbbi Onkoloji Uzmanı hekimin Ankara’ya tayini çıkması üzerine Tıbbi Onkoloji Bölümü fiilen kapanmış durumdadır" değerlendirmesini yaptı.

Doktorun tayin edilmesine önerge

Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Araştırma Hastanesi Onkoloji Bölümünün tek doktorunun Ankara'ya tayin edilmesi, soru önergesiyle parlamentoya yansıdı.

Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, önergesinde, "Mustafa Kemal Üniversitesi Onkoloji Bölümünde, üç doktor olması gerekirken, tek doktorla yaklaşık 10 aydır sağlık hizmeti verilmekteyken tek onkoloji doktorunun da tayini çıkmıştır. Bu durumda uzman hekimin kalmadığı onkoloji birimi fiilen kapanmış durumdadır. Başta onkoloji bölümünde tedavisi süren hastalar ve yakınları olmak üzere Hataylılar acilen bu sorunun çözümünü beklemektedir. Kanser hastalarının tedavilerinin gecikmesi durumunda ciddi sonuçları olacağının sorumluluğu ile, bir an önce bölüme üç hekimin atanması gerekmektedir" değerlendirmesine yer verdi. 

Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "Araştırma hastanesinde tedavi ve takibi yapılan hastaların durumu nedir? Onlar için bir çözüm planlanmış mıdır? Birimdeki tek doktorun tayini durumunda neden önlem alınmamıştır/yeni atama yapılmamıştır? Yeni hekim ataması yapılana kadar, geçici de olsa tıbbi onkolog görevlendirmesi yapılacak mıdır? Tayini çıkan tıbbi onkoloji uzmanının yerine ne zaman hekim ataması yapılacaktır? Halihazırda 3 hekimin yapması gereken görevi tek başına yapmaya çalışan ve iş yükü daha da artacak olan Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi tıbbi onkoloji uzmanının yanına, Personel Dağılım Cetveli’ne göre yapılması gereken 2 hekim ataması ne zaman yapılacaktır?"


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19